LEGO_nap_borito

Edukációs célú LEGO robotokkal ünnepeljük a nemzetközi LEGO-napot a Mérnöki Karon

A LEGO immáron több generáción átívelően világszerte az egyik legismertebb és legkedveltebb játékok közé tartozik. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán tanuló mérnökhallgatók LEGO robotokkal „játszadozhatnak”.

Egy kis LEGO történelem


Ole Kirk Christiansen asztalosmester 1932-ben alapította meg vállalkozását Dániában, mely 1934-ben felvette a „LEGO” nevet. A korábbi fajátékok gyártását 1947. után váltották fel a napjainkban is ismert műanyag építőelemek. Az igazi LEGO minőség 1958-ban jelent meg, mellyel a vásárló és a gyártó is elégedett lehetett. Azóta pedig rengetegféle kiegészítővel, témával, tematikus LEGO-szettekkel találkozhatunk a piacon. Az alapító fia; Godtfred Kirk Christiansen 1958. január 28-án adta be a LEGO kocka és játék terveit szabadalmaztatásra. A nemzetközi LEGO-nap ennek emlékét őrzi.


LEGO az oktatásban és kutatásban


Magyarországon az 1970-es évek elején jelentek meg a jól ismert műanyag építőelemek. A vállalat termékei olyan sokrétűen fejlődtek, hogy napjainkban már oktatási célú LEGO robotokkal is találkozhatunk. Az SZTE Mérnöki Karán lévő LEGO robotállományról kérdeztük Csík Dominikot, a Mechatronikai és Automatizálási Intézet tanársegédét.


– Mekkora LEGO robotállománnyal rendelkezik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar?

– Közel 20 db LEGO Mindstorms Education kit van a karunkon. A szettekben található egy központi vezérlő egység, különböző szenzorok, motorok és további építőelemek.


– Mennyi idő szükséges a LEGO robotok megépítéséhez?

– A LEGO robotok építésének ideje az adott feladattól függ. A szerkezet összetettsége, a robottal elvégezni kívánt feladat, robot mérete, alkalmazott szenzorok, motorok mérete befolyásolja legfőképp az építési, valamint programozási időtartamot.


– Mire használhatóak a LEGO robotok?

– A Mérnöki Karon a mérnökhallgatók edukálására használjuk őket. Szenzorok és aktuátorok tantárgy keretein belül ismerkednek meg leendő mechatronikai mérnökeink velük. Az építés és programozás során különböző érzékelőket és aktutátorok működési elvét, mechanizmusokat, algoritmusokat ismerhetnek meg és sajátíthatnak el – tudtuk meg Csík Dominiktól.