Vidacs_Anita_boritokep

Az ehető rovarokat kutatják a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán ehető rovarok témakörében is zajlik kutatás, melyről Dr. Vidács Anitát, az Élelmiszermérnöki Intézet főiskolai docensét kérdeztük.

Az ehető rovarok közé több mint 2000 faj tehető, többek között; a házi tücsök, közönséges lisztbogár, selyemlepke hernyó, nagy viaszmoly lárva, háziméh, jamaikai mezei tücsök, keleti vándorsáska, pálmafúró ormányosbogár, kongói rózsabogár. A rovarfogyasztásban (entomofágia) megközelítőleg 2 milliárd ember érintett 113 országban, akiknek ez már beépült az étkezési kultúrájukba.


Az Európai Unióban jelenleg 4 rovar kapta meg az új élelmiszer engedélyt a 2015/2283 EK rendeletnek való megfelelősség alapján: az első rovar 2021-ben lisztbogár lárva (Tenebrio molitor lárva) volt, ezután a keleti vándor sáska (Locusta migratoria), a házi tücsök (Acheta domesticus) és 2023. január végén az alombogár lárva (Alphitobius diaperinus lárva). Az engedélyezett rovarfajok kérelmezője egyúttal adatvédelmet is kért a termékeire, így a kizárólagos forgalmazója Ő lehet vagy az Ő engedélyével lehet más is.


A rovarfogyasztás fogyasztói megítélése


– Sajnos hazánkban még a lakosság nagy része nem fogyasztana rendszeresen rovart. Kérdőíves felmérésünk alapján, ha megfelelően vannak tájékoztatva a fogyasztók a rovarevészettel kapcsolatban (gazdasági, környezeti hatásokról, engedélyeztetési folyamatokról), akkor ez az arány csökken, többen hajlandóak rovarokat fogyasztani, főleg azok, akik odafigyelnek a fenntarthatóságra. A 18-50 év közötti korosztály hamarabb kóstolná meg, illetve fogyasztana rendszeresen ehető rovarból készült ételeket, mint például az 50 év felettiek. A megkérdezettek többsége por formájában fogyasztaná a rovarokat, valamilyen élelmiszerhez hozzáadva – mesélt kutatási eredményeiről Dr. Vidács Anita.


Európát tekintve a rovarfogyasztás elfogadottsága nagyobb a nyugati országokban, és főleg azon országokban, ahol kaphatóak is rovarok és ahonnan nyújtottak be kérelmet egyes rovarok új élelmiszerként történő engedélyeztetésére is (Hollandia, Franciaország, Belgium, Dánia, Németország, Anglia). Ha a világot nézzük, akkor a szubtrópusi és trópusi területen élők fogyasztanak rendszeres rovarokat illetve Kína, Japán és Mexikó, mint mérsékelt övi országok.


Vidacs_Anita1


Meglepő tények


Az Élelmiszeripari Intézet főiskolai docense meglepő dologra hívta fel a figyelmünket: – Eszünk mi is rovarokat, mint például élelmiszeripari adalékanyagként. A színezékként használt kármin E-120 pajzstetűből, és fényező/bevonóanyagként ismert sellak E-904 pajzstetű váladékából nyert anyag, melyeket többféle élelmiszerben is felhasználunk (pl. húsipari termékek, tejipari termékek, gyümölcsök, snackek, csokoládé termékek).

– Ha belegondolunk abba, hogy más országok népességénél a pacal, a sült vér, körömpörkölt, vese, szalontüdő, kakashere pörkölt, marhanyelv, agyvelőből készült ételek ellenszenvet, undort váltanak ki, mi eszünk ilyen élelmiszereket idehaza. Akár régebben a nyugati társadalomnak a sushi is idegen élelmiszer volt, most már rendszeres fogyasztójává vált.


Rovarok egészben vagy porítva


A rovarok fogyasztása főként két formában érhető el: egészben pl. szárítva, fagyasztva, vagy porított formában, melyet fel lehet használni különböző ételek elkészítéséhez pl. cipó, pizza, leves, csokoládé, alkoholos italok, kolbász, hús analógok, joghurt, snack, müzli szelet, fehérje összetevőként.


Kedvező tápanyagösszetétel


Egyre nagyobb problémát ölt fel a túlnépesedés a világon, mely magával hozza azt a kérdést/kihívást is, hogy hogyan lehet ellátni ekkora populációt a jelenlegi formában minőségi, egészéges élelmiszerrel. Erre az egyik megoldás az ehető rovarok felhasználása, mint élelmiszerösszetevő. Előnyük, hogy kis helyen, gyorsan (kimeríthetetlenül) lehet őket tenyészteni kevés károsanyag kibocsátással, akár még biztonságos élelmiszeripari melléktermékkel/hulladékokkal is lehet etetni ezen élőlényeket. Emellett táplálkozás biológiai szempontból magas a fehérjetartalmuk és az aminosav összetételük is ideális (mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza). Kiemelkedő a kalcium, vas és cink tartalmuk, B vitamin család, A, C és E-vitamin forrás is.


A keresztallergia lehetőségére felhívta a figyelmet Dr. Vidács Anita: – Allergén összetevőket is tartalmaznak pl. tropomiozin, arginin kináz, savas kitináz, így a keresztallergia kialakulhat a rákfélékre, puhatestűekre érzékenyeknél és atkákra allergiásoknál is. A tenyésztés esetén fontos, hogy a rovaroknak adott takarmányok ne legyenek határérték feletti növényvédőszerrel, peszticidekkel fertőzve és mikrobiológiailag is megfelelőek legyenek.


Alacsony mértékben alkalmazva nincsenek jelentős érzékszervi eltérések


– Ha por formájában használják fel a rovarokat, mint nem fő élelmiszerösszetevő nincs jelentős organoleptikus eltérés (de függ a rovar fajtájától és a terméktől is - pl. a szín esetén a sötétebb lehet a termék), melyet alátámaszt az is, hogy a legtöbb élelmiszerhez 2-20%-ban lehet hozzáadni az EU-ban engedélyezett rovarokat. Az általunk készített termékek esetén pl. cipónál sem volt észrevehető különbség, ha 5%-os házi tücsök hozzáadásával készült a termék, kivétel a sötétebb szín, ahogy ez mennyiség 10-15%-ra nőtt, úgy már állományban tömörebb szerkezetű bélzetet kaptunk, sötétebb színű terméket, de illatban és ízben nem volt különbség a hagyományos és rovarral dúsított cipók között. Vannak egyes élelmiszerek, ahol akár 50-100%-ban is fel lehet használni a rovarokat. Ott kialakulhat különbség, de ez attól függ, hogy egy chipset készítünk belőle és fűszerezzük vagy egy enyhén sózott változatot készítünk. Különbség van a hagyományos burgonya alapú chips és a rovarchips között, de pl-. a lencse és a burgonya chips között is van különbség, illetve a chips és a burgonyaszirom között is. Az összehasonlításnál fontos meghatározni, hogy mit szeretnék helyettesíteni egy-egy összetevőt vagy az egészet – számolt be az érzékszervi tulajdonságokról a fiatal kutatóhölgy.


Rovaros_cipok

Cipó: kontroll (0), 5, 10 és 15% házi tücsök porral kiegészítve


Növekvő fogyasztási tendencia várható


– Az ehető rovarok fogyasztása növekedni fog. Jelenleg a fogyasztói hozzáállás miatt az elterjedése nehéz, mivel a fogyasztók kártevőnek tekintik, idegen számukra, vagy akár étel-neofóbiában szenvednek, de a környezeti, gazdasági, fenntarthatósági tényezők tükrében emelkedni fog ezen termékek fogyasztása, élelmiszeripari felhasználása a jövőben. A népszerűsítéséhez a fogyasztók ismeretbővítése szükséges, illetve a rovarok megítélésének változtatása, hogy még több fogyasztói réteg nyitott legyen ezen termékekre, illetve minél többen fogyasztanak a jövőben ilyen termékeket, az ára annál kedvezőbb lesz. Jelenleg a luxus termékek kategóriájába tartozik az ára miatt, illetve a kisebb piaci szegmense miatt is – tudtuk meg az SZTE Mérnöki Karának oktatójától.


Szöveg: Újvári Gréta

Fotók: Dr. Vidács Anita, Szekeres Kornél