TDK_december_7

Újabb sikeres TDK rendezvény a Mérnöki Karon

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán 2023. december 7-én rendezték meg a műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát. Ez alkalommal öt szekcióban mérték össze a versenyzők tudásukat: élelmiszertudomány- és technológia, környezet- és bioműszaki, mechatronika, műszaki, valamint ökonómia tárgykörökben.

Az eseményt a Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettese, Prof. Dr. László Zsuzsanna nyitotta meg. A szakmai zsűri és a szekció titkárok lelkiismeretes munkáját megköszönte a rendezvény két főszervezője Dr. habil. Zsótér Brigitta a kar tehetséggondozásért felelős dékáni megbízottja és Joóné Muhi Piroska a Tudományos Diákköri Tanács titkára.


Az idei év díjazottjaiként köszönthetjük a következő hallgatókat:


Élelmiszertudomány- és technológia szekció


1. helyezett: Meszlényi Csilla Ágnes ÉM MSc Fermentált gabona bázisú termékfejlesztés zöldségek és gyümölcsök felhasználásával című dolgozatával. Témavezetők: Dr. Gyimes Ernő, Dr. Vidács Anita.
2. helyezett: Erdei Bálint OMIN MSc Mangalicamáj felhasználásával készített kenhető húskészítmény fejlesztése című dolgozatával. Témavezetők: Mihalkó József, Szűcs Tibor.
3. helyezett: Cseh Débora ÉM MSc Élelmiszeriparban felhasználható mikroalgák szakértői megítélése című dolgozatával. Témavezető: Prof. Dr. Bánáti Diána.
Az MTA SZAB AgrárökonómiaiI Munkabizottság Különdíjasa, a leginnovatívabb kutatásért: Kulcsár Tamás ÉM BSc Virslik csomagolás előtti apadásának vizsgálata egy magyar húsipari vállalatnál című dolgozatával. Témavezetők: Mihalkó József, Gál Adrienn.

Cseh Débora, Erdei Bálint, Ferencz Petra és Meszlényi Csilla Ágnes továbbjutottak a XXXVII. OTDK-ra. Cseh Débora, Erdei Bálint, Ferencz Petra, Kulcsár Tamás és Meszlényi Csilla Ágnes képviseli karunkat a XXVI. MÉTE országos TDK-n.


Környezet- és bioműszaki szekció
1. helyezett: Dobozi Réka OMIN MSc Mikrohullámú extrakciós folyamatok dielektromos monitoringjának vizsgálata című dolgozatával. Témavezető: Dr. Beszédes Sándor.
2. helyezett: Sánta Zsófia Gréta BM BSc TTIK Húsipari iszapok anaerob fermentációjának intenzifikálása és nyomon követése című dolgozatával. Témavezetők: Dr. Lemmer Balázs, Jákói Zoltán Péter.

Az MTA SZAB AgrárökonómiaiI Munkabizottság Különdíjasa, a leginnovatívabb kutatásért: Csott Hajnalka GM BSc Megváltozott áramlási viszonyok vizsgálata modulba integrált 3D nyomtatott elemek hatására című dolgozatával. Témavezető: Dr. Kertész Szabolcs.


Csott Hajnalka továbbjutott a XXXVII. OTDK-ra. Csott Hajnalka, Dobozi Réka, Sánta Zsófia Gréta, Szegedi Balázs képviseli karunkat a XXVI. MÉTE országos TDK-n.

Mechatronika szekció
1. helyezett: Tráser Miklós László MEM BSc Fuzzy logikán alapuló hőmérséklet szabályozó rendszer megvalósítása című dolgozatával. Témavezető: Dr. Sarcevic Péter.
2. helyezett: Győző Levente MEM BSc Vezetéknélküli szenzorhálózaton alapuló robot navigáció megvalósítása című dolgozatával. Témavezető: Dr. Gogolák László.

Győző Levente és Tráser Miklós László továbbjutottak a XXXVII. OTDK-ra.

Műszaki szekció
1. helyezett: Nagy László GM BSc 1993-as prototípus versenyautó karosszéria elemeinek visszatervezése műszaki dokumentálás és újragyártás céljából című dolgozatával. Témavezető: Kurunczi Lajos.
2. helyezett: Trancsik Martin GM BSc 3D nyomtatott promóterek hatásainak tesztelése vibrációs membránszűrő egységben című dolgozatával. Témavezető: Dr. Kertész Szabolcs.

Bócz Bendegúz Tamás, Nagy László és Trancsik Martin továbbjutottak a XXXVII. OTDK-ra.

Ökonómia szekció
1. helyezett: Samu Csilla OMIN MSc A Clean Label trend koncepciójának feltárása és javaslatok megfogalmazása az élelmiszervállalkozások számára című dolgozatával. Témavezető: Dr. Kis Krisztián.
2. helyezett: Sáfár Szintia Fanni MM BSc Fogyasztói magatartás vizsgálata a különböző pszichológiai tényezők függvényében című dolgozatával. Témavezető: Dr. Lendvai Edina.
3. helyezett: Kocsis Marcell MM BSc Egy magyar protézis gyártó kisvállalkozás marketing- és értékesítési stratégiájának elemzése című dolgozatával. Témavezetők: Dr. Lendvai Edina, Dr. Panyor Ágota, Blaskovics Gábor.

KÜLÖNDÍJAS: Matók Timea Éva OMIN MSc Tejtermelő és –feldolgozóüzemek élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerének összehasonlító értékelése a HACCP-rendszer tükrében című dolgozatával. Témavezető: Dr. Kis Krisztián.

Az MTA SZAB AgrárökonómiaiI Munkabizottság Különdíjasa , a kutatási eredmények gyakorlati hasznosságáért: Kalapos Anett MM BSc A fogyasztói magatartás vizsgálata a tejfehérje és laktózérzékenyek körében című dolgozatával. Témavezető: Dr. Lendvai Edina.

Kocsis Marcell, Matók Timea Éva, Sáfár Szintia Fanni és Samu Csilla továbbjutottak a XXXVII. OTDK-ra. Kalapos Anett, Matók Timea Éva és Samu Csilla képviseli karunkat a XXVI. MÉTE országos TDK-n.


A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Hallgatói Önkormányzata biztosította a díjazottaknak a pénzjutalmat Purgel Dominik HÖK elnök támogatásával. Ezek átvételének módjáról a Mérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatának képviselője, Karkas Balázs tájékoztatta a versenyzőket.


Az MTA SZAB Agrárökonómiai Munkabizottság különdíjait Dr. habil. Kis Krisztián elnök adta át. A díjkiosztó ünnepségen Joóné Muhi Piroska ismertette az eredményeket, ezt követően a maga és Dr. habil. Zsótér Brigitta nevében gratulált a versenyzőknek és a felkészítő tanáraiknak. Prof. Dr. László Zsuzsanna megköszönte a zsűri, a témavezetők és a TDK szervezésében résztvevő kollégák áldozatos munkáját.


45_TDK_logok