2023. november 24-én került megrendezésre a 2023-évi EIT Food által támogatott FOOD SOLUTIONS program Záró Konferenciája Rómában, Olaszországban, ahova idén 4 tehetséges magyarországi csapat utazhatott ki.
A hallgatók 3-4-5 fős csapatokat alkotva 2023 március és november közötti időszakban dolgozhattak termékfejlesztési ötletükön, a termékkoncepción, üzleti-és pénzügyi tervükön a programban résztvevő ipari partnerek és szakértők támogatásával. A végső megmérettetés nemzetközi mezőnyben történt a külföldi záró rendezvényen, ahol fantasztikus prototípusaikkal nyűgözhették le a nemzetközi zsűri tagjait. A Campden BRI Magyarország a magyarországi csapatokat mentorálta a verseny ideje alatt.
Az idei Program tematikája a nemzeti hagyományos ételek újra gondolására összpontosított, a nemzeti élelmiszerspecialitások fenntarthatóbb módon történő előállítására élelmiszeripari melléktermék alapanyagok felhasználásával.
Magyarországról a @HUNGRILLA csapata egészséges snacket fejlesztett a tradicionális „nagymamáink receptje” alapján és nyűgözte le fantasztikus előadásával a zsűrit. Mottójuk: „Health Snack – Handmade with love”. A @FOOD FIGHTERS a mindannyiunk számára kedvenc, hagyományos túró rudit újra gondolva egy növényi alapú, vegán- és gluténmentes csokis desszertet fejlesztett a túró rudi alternatívájaként. Mottójuk: „RudiRoot – Taste the future”. A @BYPRODUCT BRIGADE csapata a hungarikumként jegyzett kürtőskalácsot tudta egészségesebb és fenntarthatóbb módon előállítani. Küldetésük: „Not only to preserve value but also to create added value”. Végül, de nem utolsóként a @SUSTAIN-A-BITES csapata, akik magyarországi Erasmus hallgatók, a kínai és indiai hagyományokból kiragadva különlegességeket, ezeket összedolgozva készültek egy ízletes, tápláló, egészséges, reggelihez vagy kávéhoz fogyasztható süteménnyel, úgynevezett „Mooncake”-kel. Küldetésük: „Delicious Mooncake to break cultural barriers through sustainable healthy snacks”.
Az idei Food Solutions – Reinvent Specialties Programban 4 ország összesen 12 csapata vett részt, ahol az első helyet Dánia (Aarhus University), a második és harmadik helyet Finnország (University of Helsinki) csapata nyerte.
A 4 magyarországi csapat 18 diákjából 17 fő a Szegedi Tudományegyetem, 1 fő pedig a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, akiknek szívből gratulálunk a több, mint fél évig tartó következetes munkájukhoz és a fantasztikus, nemzetközi mezőnyben nyújtott teljesítményükhöz!
A magyarországi csapatok és a csapatok tagjai:
TEAM 1 : HUNGRILLA
TEAM 2 : FOOD FIGHTERS
TEAM 3 : BYPRODUCT BRIGADE
TEAM 4 : SUSTAIN-A-BITES