MTTT_boritokep

A Mérnöki Kar részvételével zajlott a magyar Táplálkozástudományi Társaság XLV. vándorgyűlése

2022. október 20-22. között rendezték meg a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLV. vándorgyűlését Szegeden, melyen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Élelmiszermérnöki Intézetének oktatói és kutatói is aktívan részt vettek.

Az 1967-ben alakult Magyar Táplálkozástudományi Társaság célja, hogy összefogja mindazon szakembereknek tevékenységét, akik a táplálkozástudomány és élelmezés különböző területein munkálkodnak. A több mint 400 taggal rendelkező szervezet a lakosság egészséges táplálkozása érdekében tevékenykedik.


A háromnapos rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának oktatói és kutatói is részt vettek. Színvonalas előadásokat vonultattak fel a legújabb kutatási témáikban, kerekasztal beszélgetést tartottak, és üléselnökként is helyt álltak. Emellett kiállítóként az Intézet képzéseit, főbb kutatási témáit bemutató standdal is készültek a Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézetének munkatársai.


Az MTTT által évente rendezett vándorgyűlés fórumot teremt a hazai táplálkozástudományi, és ahhoz kapcsolódó kutatások eredményeinek megismerésére. A kiemelkedő külföldi tudósok meghívásával lehetőséget nyújt annak megítélésére, hogy a hazai vizsgálatok mennyiben illeszkednek a nemzetközi kutatásokhoz.


Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettese kerekasztal beszélgetést vezetett „A hazai táplálkozástudományi MSc képzés jelene és jövője” témában. Az érintett egyetemek szakfelelősei, képviselői előadást tartottak a képzésekkel kapcsolatosan, amit szakmai vita követett.


Dr. Vidács Anita PhD az SZTE Mérnöki Karának főiskolai docense olyan újkeletű témában tartott előadást, mint a „Rovarok, mint élelmiszer összetevők”.


Az egészségtudatos élelmiszerválasztás egyik üléselnöke Dr. habil. Szabó P. Balázs PhD, megbízott egyetemi docens, az SZTE Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézetének vezetője volt. E szekcióban a Kar két előadással képviseltette magát. Szőke-Trenyik Eszter tanársegéd a „Kék és bíborbúza genotípusok lisztjeinek és a belőlük készült termékek hazai ismertségének feltérképezése” című kutatásáról prezentált. Mihalkó József tanársegéd a „Magyarországi parizer-vásárlási és -fogyasztási szokásainak felmérése” című kutatásáról számolt be.


Prof. Dr. Bánáti Diána meghívott plenáris előadóként, üléselnökként is részt vett az előadássorozaton. A „Flexitariánus táplálkozás: a fenntarhatő étrend?” témáját boncolgatta. A kifejezés az angol flexible, azaz rugalmas és vegetarian, azaz vegetariánius szavakból ered. Lényege, hogy a fogyasztók törekszenek a hús fogyasztásuk csökkentésére, az étrend nagyrészt növényi-alapú összetevőkből áll, de nem zárja ki teljesen az állati eredetű termékek fogyasztását sem.


Az Élelmiszertudomány és -technológia újabb eredményei nevet viselő szekcióban két előadást hallhattunk az SZTE Mérnöki Karának képviseletében. Lőrincz Ádám tanársegéd a „Protektív tejipari starterek hatása a joghurt állomány tulajdonságaira és eltarthatóságára” kutatási témáját mutatta be. Varga Krisztina tanársegéd az „Algák élelmiszeripari alkalmazhatósága” című prezentációjában kutatási eredményeit prezentálta.

A vándorgyűlés keretein belül, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság ötévente megrendezésre kerülő Közgyűlését Prof. Dr. Rurik Imre elnök úr felkérésére Prof. Dr. Bánáti Diána vezette le. A Közgyűlés - titkos szavazással – ismét a Vezetőség tagjává választotta Prof. Dr. Bánáti Diánát, az SZTE Mérnöki Kar tudományos dékánhelyettesét, akit ezután a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnökévé is megválasztottak.


A konferenciáról készült előadások összefoglalói itt megtekinthetőek.

Szöveg: Újvári Gréta
Fotó: SZTE Mérnöki Kar