ICOSTEE_borito

ICOSTEE 2022 konferencia a Mérnöki Karon

Neves évfordulókkal esik egybe az idei ICOSTEE konferencia, hiszen nem csak a Műszaki Kar fennállásának 60. évfordulóját, de a Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és szegedi megalakulásának 100. évfordulóját is ünnepeljük idén.

Az ICOSTEE 2022 célja, az élelmiszertudomány, az élelmiszertechnológia, a bio- és környezetmérnöki, a mechatronika, az agrárgazdaságtan és sok más terület iránt érdeklődő tudósok, mérnökök és különböző ágazatok és tudományterületek érintettjeinek összekapcsolása. A konferencia iránti érdeklődést jól mutatja a számos országot képviselő hallgatóság, akik Magyarországon kívül Szerbiából, Romániából, Albániából, Tunéziából, Sri-Lankáról, Észak-Macedóniából, Törökországból, Szlovákiából, Portugáliából, Koszovóból és Kazahsztánból érkeztek.


Az egynapos konferencia megnyitásaként Prof. Dr. Bánáti Diána köszöntötte a helyszínen megjelent, és az online bekapcsolódott résztvevőket, és megköszönte a szervezést végző kollégák munkáját. Dr. Bíró István dékán úr rövid köszöntőjében a Kar történetét mutatta be, majd a plenáris ülésen elhangzott két előadással vette kezdetét a szakmai munka. Prof. Dr. Popp József, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja „Why circular bio-economy is key for sustainable development?” című előadásában a lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra való áttérés, mint a fenntartható biogazdaság létrejöttéhez szükséges paradigma-váltás kérdését járta körül, Dr. Branislav Šojič PhD, az újvidéki egyetem docense pedig „Emerging antioxidants in meat processing” témában tartott előadást.


12_Icostee_2


A konferenciához kapcsolódóan Dr. Bíró István 90. születésnapja alkalmából köszöntötte a számos elismeréssel és kitüntetéssel rendelkező Dr. Balogh Sándor prof. emeritust, aki a Mérnöki Kar fejlődésében meghatározó szerepet játszott mind egyetemi oktatóként, mint kutatóként.

A konferencia második felében az Élelmiszertechnológia, Élelmiszertudományi, Biológiai és környezeti technológiai, Műszaki, Agrár-gazdasági és Élelmiszerpolitikai szekcióülések keretében a helyszínen, illetve online közel 120 szakmai előadás hangzott el, melyek összefoglalói a konferencia hivatalos, elektronikus kiadványában, absztrakt kötetében válik elérhetővé mindenki számára. Kiválasztott előadások esetében a releváns tudományos folyóiratban teljes terjedelmű megjelenés lehetősége biztosított (Analecta Technica Szegediensia, Progress in Agricultural Engineering, Analecta Alimentaria Sapientia, Acta Technica Corviniensis).


P1009094