Két csapattal is részt vett a Mérnöki Kar az EIT Food kezdeményezés keretében idén is megrendezésre került Food Solutions - Reuse2Recreate Food innovációs versenyen, melyre B.Sc; M.Sc, vagy PhD képzésben résztvevő diákok 3-6 fős csapatai jelentkezhettek.
A verseny során a csapatok sütőipari és / vagy gyümölcsipari melléktermékek felhasználásán alapuló új termékkoncepció kidolgozását kellett, hogy megvalósítsák, erre 2022. márciusa és októbere között fél éves időszak állt rendelkezésre. A termékkoncepciók kidolgozásában a csapatok számára a projektben résztvevő ipari partnerek nyújtottak támogatást, emellett a magyar csapatokat a Campden BRI Magyarország mentorálta a verseny teljes idején. A csapatok a féléves programterv keretében az ötlettől egészen a termékmegvalósításig juthattak el, mentorok segítségével pedig még a kapcsolódó üzleti terv kidolgozására is sor kerülhetett. A végső termékkoncepciókat és üzleti terveket a versenyzők egy nemzetközi zsűri előtt mutatták be 2022. novemberében, Brüsszelben.
A Mérnöki Kar UCO elnevezésű csapata a versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, harmadik helyezést ért el. A csapat által kidolgozott termékkoncepció egy olyan természetes gyümölcs bevonat volt, amely lelassítja a növényi légzés folyamatát.
Csapattagok:
Gyöngyösi Zsuzsanna - MK, élelmiszermérnöki BSc
Samu Csilla - MK, élelmiszermérnöki BSc
Takács Ágota - MK, élelmiszerbiztonság és - minőség mérnöki MSc
Takács Tamás - TTIK Biológia Doktori Iskola
Leading Ladies nevű csapatunk almatörköly felhasználásával keszült, glutén, cukor, tojás és laktózmentes töltött kekszet fejlesztett, 100%-ban természetes összetevőkkel.
Csapattagok:
Futó Barbara Anna – MK élelmiszermérnöki BSc
Boros Gyevi Vivien – MK élelmiszermérnöki BSc
Hajben Huanita – MK élelmiszermérnöki BSc
Komlódi Tekla – MK élelmiszermérnöki BSc.
Gratulálunk a versenyzőknek!