Egyedi fejlesztésű mobil robotok érkeztek a Robotika laborba

15,9 m Ft értékben 4 db AGV (automatikusan vezérelt jármű) érkezett.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara együttműködve a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Szabadkai Üzleti Inkubátorral és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 339.131,93 EUR támogatással, „Mechatronikai és ipari automatizálási regionális innovációs laboratórium – Industry 4.0 (RILIAM I-4.0)” címmel, HUSRB/1903/43/0051 azonosítószámmal közös szakmai projektet valósít meg 2021. február 1. és 2022. július 31. között.

 

A RILIAM I-4.0 a korábban sikeresen megvalósított RILIAM projekt folytatása, melynek célja a korábbi projekt eredményeinek fenntartása és azok továbbvitele, valamint új eszközfejlesztések, ösztöndíjprogramok indítása és azok által az oktatási-gyakorlati térségi ipari kapcsolatok elmélyítése, a hálózatosodás elősegítése, melyek hozzájárulhatnak a határtérség gazdasági fejlesztésének előmozdításához.


Robot1

 

A projekt keretén belül 4 db AGV (Automated Guided Vehicle = automatikusan vezérelt jármű) került beszerzésre 15,9 mFt értékben, melyek a Robotika labor eszközparkját bővítik és színesítik. E szenzorokkal és kamerákkal gazdagon felszerelt mobil robotok a korábban beszerzett pick & place eszközhöz illeszthetők, így az ott szétválogatott munkadarabok tetszőleges célállomásra szállíthatók általuk.


Robot2