Bezár

Hírarchívum

Mentorprogram

Egész évben vár a Mentorprogram a Mérnöki Karon

Egész évben vár a Mentorprogram a Mérnöki Karon

2020. április 23.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán már másfél éve működik a Mentorprogram, mely a hallgatók lemorzsolódásának csökkentése céljából jött létre. Közel 15 lelkes mentor várja, hogy a diákok segítségére legyen.


A Mentorprogramot másfél éve hirdette meg először a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. A hálózat úgy lett kialakítva, hogyha olyan probléma merülne fel, amit otthon nem szeretnének elmesélni a hallgatók, a tanulással, szakdolgozattéma-választással, tárgyfelvétellel, vagy akár magánéletükben akad nehézségük, mentoruk segítségére számíthassanak.

A Mentorprogramba bárki jelentkezhet. Az elsőéves hallgatóknak már a kari tájékoztatón bemutatásra kerül a program, illetve a 2019-es gólyatáborba már ki is látogattak a mentoroktatók, hogy felhívják a legifjabbak figyelmét is a lehetőségre. A Mérnöki Kar honlapján, a Mentorprogram fül alatt megtalálható a mentorok listája, elérhetősége és fogadóórája is. Egy egyszerű kapcsolatfelvételt követően már részt lehet venni a programban.

Miben is segíthet a Mentorprogram? Legyen szó szakdolgozati témaválasztásról, gyakorlati hely keresésről, karriertanácsadásról, vizsgára, dolgozatra való felkészülésről, tanulási problémákról, diszlexiáról, diszgráfiáról, magánéleti krízisről, vagy más egyéb problémáról, mentoraink igyekeznek a legnagyobb tudásukkal és hozzáértésükkel kezelni az adott helyzetet és segítenek megoldást keresni a problémákra. A mentorprogram célja a hallgatók lemorzsolódásának csökkentése és minél magasabb színvonalú diploma megszerzésének segítése.

– A járvány ideje alatt még nagyobb hangsúlyt kapott a Mentorprogram. Az egész azonnal átállt online módra. A mentorálás elsősorban CooSpace felületen zajlik. – tudtuk meg Kiss Magdolnától, a Mentorprogram egyik koordinátorától.

A Mentorprogramra folyamatosan lehet jelentkezni. Egyszerűen csak ki kell választani a számunkra szimpatikusnak tűnő mentort a Mentorprogram fül alatti listából, majd fel kell venni vele a kapcsolatot, és már kérhetjük is a segítséget. Természetesen lehetőség van másik mentoroktató választására is, hogyha a program közben úgy döntenénk. Maga a részvétel nem jár más kötelezettséggel a hallgatók számára, mint egy jelenléti ív aláírásával, mely jelenleg online történik. A program folyamatos fejlesztése érdekében egy online kérdőívet is ki lehet tölteni önkéntes jelleggel, hogy minél magasabb színvonalon történjen a továbbiakban is mentorálás. Tehát ha akár tanulás közben akadtál el, szakdolgozati témát vagy gyakorlati helyet nem találsz, elúsztál a beadandókkal, vagy más miatt érzed úgy, hogy összecsaptak a fejed felett a hullámok, keress fel bátran egy mentoroktatót, hiszen szívesen lesz a segítségedre.

A Mentorprogram az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 pályázat útján jött létre. A program mellett már elindult több tantárgyból is felzárkóztató kurzus, melynek célja a hallgatók tudásának egyenlő szintre hozása és az esetleges hiányosságok pótlása. A mentorok listája és elérhetőségük ezen a linken található meg.

Újvári Gréta


A cikk formátumban itt érhető el

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek