Élelmiszeripari szakmai klub indul az SZTE Mérnöki Karának Élelmiszermérnöki Intézetében a 2017/2018-as tanév tavaszi félévétől, mely Dr. Huszka Tibor nevét viseli, aki a szegedi élelmiszeripari szakemberképzés meghatározó, iskolateremtő professzora volt. A klub, melybe 2018. február 14-ig jelentkezhet minden SZTE-s alapszakos és mesterszakos élelmiszermérnök hallgató, a Mérnöki Kar valamint a Bonafarm Csoport kooperációjaként valósul meg.
A szakmai klub célja, hogy az elkötelezett, tehetséges élelmiszermérnök hallgatók számára lehetőséget nyújtson az intenzív szakmai fejlődésre, izgalmas problémák megoldásán dolgozhassanak, s gyakorlati projektekben próbálhassák ki magukat a régió meghatározó élelmiszeripari vállalatai szakértőinek segítségével.
A szakmai közösség egyedülálló lehetőséget biztosít a felvételt nyert hallgatóknak, hogy már az egyetemi tanulmányaik alatt gyakorlati tudást szerezzenek, valamint valós vállalati problémákkal találkozzanak, azok megoldásán dolgozzanak. Egyúttal megismerik a professzionális üzleti környezet elvárásait, kihívásait is. A szakmai klubban megszerzett ismeretek és tapasztalatok versenyképessé teszik majd a hallgatókat a munkaerőpiacon, így arra kilépve, már nem kell jövőjük miatt aggódniuk.
A tagság felvételihez kötött, mely során egy 3 lépcsős kiválasztási folyamatot kell sikeresen teljesíteniük a pályázó hallgatóknak. A jelentkezők közül a Bonafarm Csoporttól érkező szakmai vezetőkből, valamint az egyetemi koordinátorokból álló bizottság választja ki a legjobb hallgatókat, akik felvételt nyernek a szakmai klubba. A felvételi követelményeit lásd lent.
Tájékoztató fogadóóra lesz február 5-én 14 órától az SZTE MK Moszkvai krt. 9. Huszka teremben, vagy kérdés esetén írni lehet a szakkoli[kukac]mk.u-szeged.hu e-mail címre!
A féléves képzési terv 4 fő modulból áll:
1. Először különféle készségfejlesztő tréningeken, workshopokon vesznek részt a hallgatók, melyeknek célja, hogy azokat a készségeket (pl.: kommunikáció, prezentációkészítés, Excel-tábla kezelés stb.) fejlessze tökéletesre, melyek elengedhetetlenek a vállalati és piaci kihívásokra adott megfelelő válaszokhoz, valamint a sikeres karrierút bejárásához.
2. A félév során a hallgatók a szakmai vezetők által felvetett valós problémákra is keresik majd a megoldásokat egyénileg, illetve csoportosan, valamint létező élelmiszeripari eseteket dolgoznak fel különféle szempontok alapján. Ezek a feladatok kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a diákok teszteljék magukat, hogyan teljesítenek, ha vállalati keretek között kerülnek ezekhez hasonló stresszhelyzetekbe.
3. A klub merít majd a Bonafarm Csoport kapcsolati hálójából, így olyan szakemberek fognak előadást tartani szakmai és személyes tapasztalataikról a hallgatóknak, akik az élelmiszeriparban sikeresen működő cégek vezetői.
4. A klub kurzustervét a menedzsment shadowing teszi teljessé, mely során páratlan lehetőségük nyílik a diákoknak arra (1 nap/hallgató), hogy megtapasztalják, milyen egy vezető élete, hogyan végzi munkáját, milyen kihívásokkal kerül szembe nap mint nap. A menedzsment shadowing-nak szerves részét képezi a gyár- és üzemlátogatás is, mely betekintést ad a különféle szervezeti folyamatokba, módszerekbe.
A szakmai klub vezetői mindezekért cserébe szellemi és gyakorlati aktivitást, lelkiismeretes egyéni és csapatmunkát, szakmai elhivatottságot, természetből fakadó kíváncsiságot és határozott kitartást várnak a leendő tagoktól.
A klub vezetői bíznak abban, hogy a magas rangú, zártkörű tudományos és szakmai munka meghozza a gyümölcsét és a szakmai klubból kikerült hallgatók a jövőben meghatározó közép-, illetve felső vezetővé válnak majd az élelmiszeriparban.
Q&A
Van feltétele a jelentkezésnek?
Csupán annyi, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának élelmiszermérnöki alapszakos vagy mesterszakos hallgatója legyél.
Hogyan pályázhatok?
A leendő klubtagokat egy 3 lépcsős folyamat során választjuk ki. A sikeres felvételhez minden pontnak teljesülnie kell a következőek közül:
Mit kell tennem, hogy sikeresen teljesítsem a klubi félévet?
Klubtagságod automatikusan megszűnik, ha a fenti feltételek közül valamely pont nem teljesül, erről a féléves kiértékelés során, vagy akár előbb is tájékoztatunk.
Mi történik velem egy sikeres klub-félév teljesítése után?
Négy lehetséges irányt vehet a „karriered”:
Határidők lépésről lépésre:
Önéletrajz és motivációs levél beküldése a szakkoli[kukac]mk.u-szeged.hu e-mail címre – 2018.02.14.
A jelentkezésedet követően elküldött esettanulmány megoldásának beküldése – 2018.02.21.
Személyes beszélgetés az első 2 fordulót sikeresen teljesítő pályázókkal – 2018.02.28.
A legjobbak kiválasztása, s azok kihirdetése, akik féléves tagságot kapnak a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klubba – 2018.03.01.