Margo

MARGÓ Esettanulmány készítő verseny 2015

GVA-s hallgatók sikere a Miskolcon megrendezett „MARGÓ” térségfejlesztési esettanulmány készítő verseny döntőjében

Szegedi vidékfejlesztők esete „Miskolci Margó”-val, avagy GVA-s hallgatók sikere a Miskolcon megrendezett „MARGÓ” térségfejlesztési esettanulmány készítő verseny döntőjében

 

A Miskolci Egyetem Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézete és az Észak-magyarországi Regionális Kutatásokért Alapítvány „MARGÓ” címmel, periférikus kistérségek vagy települések helyi foglalkoztatási jó gyakorlatait elemző esettanulmány készítő versenyt szervezett, idén 5. alkalommal.

A verseny célja: A felsőoktatásban résztvevő, területfejlesztéshez kapcsolódó tanulmányokat folytató hallgatók tanulmányainak elmélyítése, közösségi felelősségtudatának erősítése és tudásuk megmérettetése révén a helyi fejlesztésbe bevonható alkotó energiák felerősítése.

A verseny tárgya: A helyi foglalkoztatásban sikeresen tevékenykedő valamely periférikus térség vagy település helyi gazdaságának fejlődését célzó társadalmi innováció kezdeményezésének és hatásainak bemutatása, valamint a sikeresnek tartott társadalmi innovációs kezdeményezés továbbfejlesztésére, illetve más térségekben történő adaptációjára vonatkozó javaslatrendszer kidolgozása.


A nívós versenyen magyarországi és határon túli felsőoktatási intézmények háromfős csapatai vehettek részt, egy-egy pályaművel képviselve intézményeiket.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karáról három pályamunkát nyújtottak be a résztvevők:

  • Demsa Andrea (SZTE ETSZK szociális munka alapszak), Dobrea Alex és Fleisz Balázs (SZTE Mérnöki Kar, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszak) – „Cserdi – az innovatív cigányfalu”
  • Grosz Kata, Tóth Andrea és Váczi Rebeka (SZTE Mérnöki Kar, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszak) – „Az ökoturizmusra és társadalmi innovációra épülő helyi gazdaságfejlesztés sikere Poroszló községben”
  • Móczár Tamás, Szegedi Ákos és Tóth Ádám (SZTE Mérnöki Kar, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszak) – „Fenntartható és élhető vidék alulnézetből: a falu- és tanyagondnoki szolgálat jelentősége és fejlesztési lehetőségei Petőfiszálláson”

A „MARGÓ” térségfejlesztési esettanulmány készítő verseny döntőjébe, az akadémiai és gyakorlati szakértőkből álló háromtagú bíráló bizottság előzetes értékelése alapján öt, köztük két Mérnöki Karos csapat jutott.

A 2015. október 22-én, Miskolcon az MTA (MAB) Székház Nagytermében megrendezett döntőn a Mérnöki Kar képviseletében a Demsa Andrea, Dobrea Alex és Fleisz Balázs alkotta csapat 1. helyezést, míg Grosz Kata, Tóth Andrea és Váczi Rebeka csapata 5. helyezést ért el.

A csapatok felkészülését Dr. Kis Krisztián docens segítette.

 

A megmérettetés vállalásáért, a kreatív ötletekért, az alkotó együttműködésért és az elért eredményekért ezúton is gratulálunk a résztvevőknek!


DSC03937 DSC03947 DSC03967