Bezár

Hírarchívum

Prof. Dr. Bíró István, és Dr. Nagy Gyula az Archenerg Klaszter 2024-es taggyűlésének tisztújítást követően

Az SZTE Mérnöki Kar dékánja és az SZTE TTIK adjunktusa az Archenerg Klaszter új elnökségében

Az SZTE Mérnöki Kar dékánja és az SZTE TTIK adjunktusa az Archenerg Klaszter új elnökségében

2024. március 19.
3 perc

Kecskeméten tartották az Archenerg Klaszter 2024-es tisztújító ülését, ahol Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Karának dékánja vette át a klaszter elnöki tisztségét. Az alelnöki pozíciók közül pedig egyet Dr. Nagy Gyula, az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter Élethosszig Tartó Tanulás Fejlesztési Program vezetője és a Földrajzi és Földtudományi Intézet adjunktusa látja el.

Az Archenerg Klaszter egy nonprofit szervezet, amelynek célja a régió energiahatékonyságának javítása és a fenntartható fejlődés előmozdítása. A klaszter tagjai között szerepelnek egyetemek, kutatóintézetek, kis- és középvállalkozások, valamint önkormányzatok is.

A tisztújítás alkalmával a résztvevők megismerték a Magyar Klaszter Stratégia részleteit és az elérendő célokat. A stratégia célja a magyar klaszterek versenyképességének növelése és a magyar gazdaság fellendítése. A klaszterek közötti szorosabb együttműködés kiemelt fontosságú a közös célok elérése érdekében.

Az új elnökség elsődleges feladata lesz az év közepéig kialakítani a Klaszter új működési elveit és hogy sikeresen minősíttesse a Klasztert egy egyedi stratégia elkészítésével. Emellett kiemelt szerep jut majd az együttműködések kiszélesítésének, a vállalati és tudományos szféra összekapcsolásának is.

Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja

Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az ülés lehetőséget biztosított a kapcsolatépítésre és a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltárására az IKOSZ-szal és más, országos szintű klasztereket képviselő szakemberekkel. Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja a tisztújítás során kiemelte, hogy azon fog munkálkodni, hogy a megszavazott bizalmat meghálája és mindent megtegyen a sikeresség elérésért. Kiemelte, hogy kari vezetői programjában már jelenleg is a vállalati együttműködésekre helyezi a hangsúlyt, és örömére szolgál, hogy nemcsak a tudományos életben, hanem a piacon működő klasztertagok, vállalkozások esetében is a minél szélesebb körű és szorosabb együttműködésért dolgozhat.

Dr. Nagy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági- és Társadalomföldrajz Tanszék adjunktusa

Dr. Nagy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági- és Társadalomföldrajz Tanszék adjunktusa Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Dr. Nagy Gyula jelölő beszédében elmondta, hogy a mindennapokban feladata az oktatás mellett a különböző szereplők projekten belüli koordinációja, így az új alelnöki pozícióban is szívesen látja el a klaszter tudományos szféra és a területfejlesztési szereplők irányába történő nyitáshoz kapcsolódó feladatokat. Kiemelte, hogy a klaszterek életében fontos szerepet játszik az oktatáskutatás, az oktatáspolitika és az oktatási innovációk, mert a klaszter maga is egy tanuló szervezet, mely folyamatos megújulás útján kell, hogy haladjon, így az SZTE és a Klaszter közötti szinergia a jövőben még erősíthető is lehet.

Az új elnök és alelnök egyaránt jó lehetőségnek látja, hogy a több mint 70 tagot számláló klaszter tagjaival rövidtávon is szoros partnerséget építhet ki az SZTE. Ez előnyös is, hiszen az alapítványi átállással párhuzamosan az SZTE egyre hangsúlyosabbá kívánja tenni a piaci szerepvállalást és a vállalati kapcsolatteremtést.

Borítókép: Dr. Nagy Gyula és Prof. Dr. Bíró István a tisztújítást követően Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Kovács-Jerney Ádám

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek