Bezár

Hírarchívum

Farmtol_a_Mernoki_Karig_nyito

Farmtól a Mérnöki Karig – Légy vendégünk egy fenntartható vacsorára!

Farmtól a Mérnöki Karig – Légy vendégünk egy fenntartható vacsorára!

2025. március 27.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a 10. jubileumi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét keretében rendezi meg első fenntarthatósági tematikájú főzőversenyét 2025. április 9-én, szerdán.

A főzőverseny célja, hogy hallgatóink megismerjék a Mars téri piac, vagyis „Szeged éléskamrájának” helyi és környékbeli termelőit, és az ott beszerzett alapanyagokból minél ízletesebb ételeket készítsenek maguknak. A megmérettetésre 3 csapat jelentkezését várjuk 4-6 fő részvételével, akik vállalják, hogy a szezonális alapanyagokból finom vacsorát készítenek maguknak.

A verseny két részből áll: bevásárlás és főzés

A csapatok 2025. április 9-én, szerdán 7 és 12 óra között, egy előre egyeztetett idősávban (akár óraközi szünetben) megvásárolják a Mars téri piacon az általuk elkészíteni tervezett ételhez az alapanyagokat. (A hűtendő élelmiszereknek természetesen hűtési lehetőséget biztosítunk a beszerzést követően a Mérnöki Karon). Az alapanyag beszerzéséhez egy-egy fenntartható háztartásvezetésben jártas zsűritagot kapnak a csapatok maguk mellé, aki már a bevásárlás közben pontozza a beszerzett alapanyagok sokféleségét, szezonalitását, a termelési hely Szegedtől való távolságát, stb. A csapattagok az aznapi óráik után a kollégiumban, vagy valakinek az albérletében, lakásában összegyűlnek és elkészítik fenntartható fogásaikat, majd elfogyasztják azt közösen. Ezután csupán a receptet, a főzési/sütési időt, és az elkészítés fázisairól készült fotókat, videókat kell beküldeni. Videó készítése a főzésről, sütésről és a vacsora elfogyasztásáról plusz pontot ér.

Az értékelés szempontjai:

az alapanyagok termési helyének Szegedhez mért távolsága (a fűszereknél nem vesszük figyelembe a távolságot)
az összetevők száma
• az alapanyagok szezonalitása
minél több színű zöldség alapanyag felhasználása
nyersen fogyasztható összetevők a menüben (pl. salátafélék, retek, újhagyma stb.)
a főzési és sütési idő
esztétikus tálalás
a fotók, videók hangulata

A fotók és videók hozzájárulás esetén a Mérnöki Kar kommunikációs csatornáin is felhasználásra kerülhetnek.

A Farmtól a Mérnöki Karig főzőverseny során tehát az alapanyagokat a Mérnöki Kar biztosítja, ahol a cél egy egészséges, fenntartható vacsora elkészítése, valamint a főzés és a közös étkezés közösségformáló élményének megélése. A főzés és a vacsora hangulatához néhány palack vörösborral is hozzájárul a Mérnöki Kar.

Jelentkezni a főzőversenyre az info@mk.u-szeged.hu email címen lehet 2025. április 2-ig, a szabad helyek függvényében.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek