Bezár

Hírek

18_PLC3

WolfraMKarbid és Gépfarkasok az Ajtonyi István programozó versenyen

WolfraMKarbid és Gépfarkasok az Ajtonyi István programozó versenyen

2024. május 07.
2 perc

Idén huszonkilencedik alkalommal rendezték meg az Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt. A fogadó intézmény ezúttal a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a rendezvény helyszíne pedig a Palicsi egyetemista üdülő volt.

A rendezvény első alkalommal került Magyarország határain kívüli helyszínen megrendezésre. A versenyre jelentkező 25 csapat között a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát a WolfraMKarbid és Gépfarkasok csapatok képviselték, akik a 6. és 12. helyezést érték el. A WolfraMKarbid csapatot Apró Fanni, Bűn Réka és Kormány Tibor alkotta, a Gépfarkasok csapatát pedig Kovács Imre, Tóth Ádám és Vajda Margaréta. A csapatok felkészítői Csikós Sándor tanársegéd és Bálint Ádám intézeti mérnök kollégáink voltak.

A verseny során a csapatok első lépésként az irányítástechnikai elméleti tudásukat tették próbára. A második napi programozási feladat egy automatizált áruház vezérlése volt, ennek keretében egy modern XTS anyagmozgató rendszert kellett működtetni, amely az árucikkeket tartalmazó kocsikat egy kamera elé vitte, ahol megtörtént a tárgyak azonosítása. Ezt követően a feladat a felismert tárgyak megfelelő kosárba történő elhelyezése volt, robotkar segítségével. A csapatok harmadik napi programozási feladata egy önhordó vezető nélküli targonca páros vezérlésének megírása volt, melynek segítségével a targoncákkal lehetővé vált egy ismeretlen raktár feltérképezése adott tárgyak megkeresése érdekében, majd ezek megtalálását követően a tárgyakat a cél pozícióra kellett eljuttatni, ügyelve arra, hogy ne ütközzenek neki a raktár többi elemének. A programozási feladatok végrehajtására 5 óra állt rendelkezésre.

Gratulálunk a felkészítőknek és a csapatoknak a sikeres szerepléshez!

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek