mernokiugy

Mérnök szeretnél lenni? 7+1 indok, hogy miért válaszd az SZTE Mérnöki Karát

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara nem csupán 6 alapképzési és 6 mesterképzési szakkal várja a felsőoktatásban továbbtanulni vágyókat, hanem számos egyéb programmal és lehetőséggel is igyekszik eredményesebbé, és szebbé tenni hallgatók egyetemi éveit.

1. Gyakorlatorientált képzés – avagy nem csak a könyvekből és jegyzetekből kell elsajátítanod a tananyagot


Az ipari szereplők igényeit és elvárásait beépítve képzéseink tantervébe a Mérnöki Karon hangsúlyos szerepet kap a gyakorlati oktatás, melyhez felszerelt laboratóriumokkal, tanműhelyekkel és jól bevált módszertannal rendelkezünk. Legfőbb célkitűzésünk ugyanis, hogy a hallgatóink piacképes tudásra tegyenek szert a képzésük során. Meggyőződésünk, hogy a hallgatók könnyebben és mélyebben sajátítják el az ismereteket és készségeket, illetve oldják meg a különféle mérnöki feladatokat, ha valós körülmények között alkalmazhatják a tanult ismereteket. Ehhez kiscsoportos gyakorlati órákkal igyekszünk hozzájárulni, ahol oktatóink segítenek az elméleti tananyag megértésében és elmélyítésében, ahol bátran kérdezhetsz és biztosan választ kapsz a tananyaggal kapcsolatos kérdéseidre.



2. Duális és kooperatív képzés – avagy kereseti lehetőség és szakmai tapasztalat az egyetemi évek alatt


A partnervállalataink által biztosított valós iparai környezetben a duális és kooperatív képzési forma keretében valamennyi alap és mesterképzési szakunk gyakorlati oktatását igyekszünk még hatékonyabbá és eredményesebbé tenni az ebben a képzési formában tanuló hallgatóink számára. A duális és a kooperatív képzési formát választó hallgatók az egyetemi tanulmányok mellett jelentős munkaidőt töltenek a gyakorlati képzést biztosító vállalatoknál, ahol az egyetem által megadott tantervet követve egy vállalati mentor irányításával hallgatói munkaszerződés keretében végeznek munkát, melynek során megismerkedhetnek a legújabb ipari technológiákkal, eszközökkel és trendekkel. Ezekben a képzési formákban nem csak rendszeres díjazással és naprakész szakmai munkatapasztalattal gazdagodhatsz, hanem szakmai kapcsolatrendszert is kiépíthetsz, és akár első munkahelyedet is megtalálhatod az egyetemi évek alatt. További információ ezen a linken érhető el.



3. Mentorprogram és felzárkóztató kurzusok – avagy nem maradsz segítség nélkül, ha problémád adódik


Ha valamely hallgatónk valamiben elakadna; legyen szó tanulmányi, szakmai, magánéleti ügyekről, jól felkészült mentorcsapatunk támogatására számíthat. A Mérnöki Kar által 2019 óta működtetett mentorhálózat keretében a Kar oktatói segítséget nyújtanak a hallgatóknak a beilleszkedésben, az oktatási szintek közötti különbségekből adódó tanulási nehézségek leküzdésében és egyéb problémák megoldásában. Ha elvesztenéd a fonalat, vagy jól jönne egy kis ismétlés egy-egy tantárgyból, felzárkóztató kurzusainkon lehetőséged van a lemaradásod bepótlására. Tehát legyen szó egy rosszul sikerült vizsgáról, beadandóról vagy magánéleti problémáról, mentoraink és oktatóink ott lesznek melletted, hogy támogassanak a problémák megoldásában.

 

4. #mérnökiügy – avagy elkötelezett tehetséggondozás a Mérnöki Karon


Az SZTE Mérnöki Karán izgalmas kutatásokban és gyakorlati tudásra építő szakmai versenyeken vehetsz részt, kipróbálhatod magad a pneumatikus versenyautó tervezésben, kivitelezésben és – pilótaként - akár az autóversenyzésben is, vagy csatlakozhatsz a nemzetközi megmérettetésre készülő Skywalkers nevű rakétaépítő csapatunkhoz, de részt vehetsz az élelmiszeripar kihívásait fókuszba helyező Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub munkájában is, ahol a Bonafarm cégcsoport együttműködésével és szakmai iránymutatásával valós élelmiszeripari problémák megoldásában tevékenykednek hallgatóink, vagy indulhatsz olyan nemzetközi csapatversenyeken, ahol a Mérnöki Kar széles képzési palettájának köszönhetően a Kar különböző mérnökszakos hallgatói, tudásukat összeadva évek óta kimagasló eredményeket érnek el. Mindemellett bekapcsolódhatsz a tudományos kutatásba, illetve kimagasló eredményeid alapján akár további szakmai fejlődésesedet ösztönző vállalati ösztöndíjak elnyerésére is lehetőséged nyílhat.


 

5. Külföldi mobilitási lehetőségek – avagy támogatunk a nemzetközi tapasztalatszerzésben


Különböző rövid, illetve hosszabbtávú kiutazási lehetőségeket biztosítunk azon hallgatóink számára, akik külföldi felsőoktatási intézményekben szeretnék bővíteni az ismereteiket, vagy a szakmai gyakorlatot nemzetközi környezetben szeretnék teljesíteni. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerünknek köszönhetően minden félévben számos mobilitási ösztöndíjlehetőség közül válogathatsz. Ehhez kapcsolódóan további információ ezen a linken érhető el.

 

6. Diákbarát kollégiumi árak, lakhatás – avagy Szegeden szép az élet


A Mérnöki Kar újdonsült hallgatóit külön kollégium várja, 2-, illetve 3-ágyas elhelyezéssel. A kollégium közösségi terei lehetőséget biztosítanak az ismerkedésre, a közös tanulásra, közösségi programok szervezésére. Diákbarát ára mellett lehetőség van itt többek között focizni, kosarazni, röplabdázni, és kondizni is. Természetesen további kollégiumokat, vagy különböző felszereltségű és árfekvésű albérleteket is igénybe vehetsz a szegedi tanulmányaid alatt, melyek díjai jóval kedvezőbbek, mint a fővárosi árak.



7. Szeged, mint egyetemváros – avagy egy város, ahol pezseg az élet


A felsőoktatási intézménybe való jelentkezéskor nem csupán kart, illetve szakot választunk, hanem egy várost is, ahol az egyetemi éveinket eltöltjük. Mindezt persze nem mindegy, hogy hol és milyen környezetben tesszük. Szeged megyeszékhelyként tele van szórakozási, kikapcsolódási lehetőségekkel. A színháztól, a múzeumokon, a hangulatos éttermeken és klubokon, valamint a jobbnál jobb edzőtermeken át a remek szórakozási és koncertélményt nyújtó szórakozóhelyekig a napfény városában mindenki megtalálja a maga kedvenc kikapcsolódási lehetőségét. Egyetemváros lévén nem csak az itt élő emberek vendégszeretetét és nyitottságát élvezheted, hanem a fiatalos ritmust is, amellyel a tiszai szellő belengi a város különböző pontjain lévő egyetemi épületek és szórakozóhelyek környékét.


 

+1. Változatos közösségi programok és családias légkör – avagy MK-ásnak lenni jó


Túlzás lenne azt mondanunk, hogy az egyetemi élet csupán a tanulásról és a vizsgaidőszakokról szól. Egyetemi éveink igazán meghatározóak életünk során. A Mérnöki Kar számos lehetőséget kínál a szabadidő tartalmas eltöltésére. Kezdve a gólyatábortól, a kari sportnapon, a disznótoron, az oktatók bevonásával megtartott szakesteken és az évente megrendezett bálon át a kari bulikig mindenki megtalálhatja a lehetőséget a beilleszkedésre és a baráti kapcsolatok elmélyítésére.



Közösségi oldalainkon győződj meg róla magad is, hogy az MK-n milyen jó hangulatban telnek a hétköznapok és milyen nyitott, hallgatóbarát oktatók várnak, ha az SZTE Mérnöki Karára adod be a jelentkezésed.


facebook instagram tiktok