Bezár

Hírek

08_Kertesz_Szabi_Gergely_Greta

„Számos tehetséges és szorgalmas hallgatónk van, csak motiválni is tudni kell őket” – duplainterjú Dr. habil. Kertész Szabolccsal és mentorált hallgatójával

„Számos tehetséges és szorgalmas hallgatónk van, csak motiválni is tudni kell őket” – duplainterjú Dr. habil. Kertész Szabolccsal és mentorált hallgatójával

2024. augusztus 09.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának egyetemi docense, Dr. habil. Kertész Szabolcs „Kiváló Tehetséggondozó” kitüntetésben részesült. Ezúttal vele, és mentoráltjával, az SZTE Talent Kiválósági Lista ezüst minősítését elnyerő okleveles élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök hallgatónkkal, Gergely Grétával beszélgettünk.

 

Dr. habil. Kertész Szabolcs, okleveles környezetkutató már lassan két évtizede van jelen a szegedi mérnökképzés vérkeringésében. Doktori minősítését 2011-ben szerezte meg, majd 2019-ben sikeres habilitációra tett szert. Nevéhez több, mint 40 szakdolgozati/diplomadolgozati témavezetés, valamint több, mint 15 TDK/OTDK/MÉTE TDK-án induló hallgató mentorálása is fűződik.

 

A közös célkitűzés a kulcsa a hatékony munkának

 

Interjúnk során egy tapasztalt tudományos diákköri tevékenységet gondozó mentorral sikerült találkoznunk. Első, egyetemi docensünk irányába intézett kérdésünk az volt, hogy hogyan éli meg hallgatóinak sikereit, és mi motiválja a velük történő közös munkában.

– Számos tehetséges és szorgalmas hallgatónk van, csak motiválni is tudni kell őket. Gyakran probléma, hogy nem érzi magáénak a kutatási témáját a hallgató, ezért már a témaválasztásnál nagy hangsúlyt helyezek arra is, hogy közösen válasszuk ki és fogalmazzuk meg a téma célkitűzéseit, főbb részfeladatait. Ez segít abban, hogy kicsit jobban magáénak érezheti a témát, ami motiválja is őket.

 

A folyamatos számonkérés a kulcs

– Továbbá a folyamatos számonkérés híve vagyok, ami azt jelenti, hogy heti rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot, és tudományos megbeszéléseket, diszkussziókat is folytatunk. Ezt sokszor több hallgatóval egyszerre is végzem, hogy érezzék nincsenek egyedül, egymásra is számíthatnak. Mindezek mellett számos személyes összejövetelt és kötetlen beszélgetéseket is tartunk az iskolapadon kívül is, hogy jobban megismerjük egymást is.

A számos kiváló eredmény mentén rákérdeztünk hogy, kiemelne-e néhány témát, amikkel sikeresen szerepelt hallgatóival együtt. – Igen, szerencsére több OTDK és MÉTE első helyezett hallgatóm volt már, sőt ketten – 2016-ban, illetve 2019-ben – Pro Scientia Aranyérmet is nyertek. Kutatásaim során döntően a környezetvédelemhez kapcsolódó környezeti terhelés csökkentésével, víz- és szennyvíztisztítással, melléktermékek hasznosításával foglalkozom. Mentorált hallgatóim témája is ehhez kapcsolódóan a magas szerves anyag tartalmú szennyvizek kezelése, membránszűréssel kombinált módszerek vizsgálata, szűrési hatékonyság javítása, és a saját fejlesztésű áramlás terelők hatásainak tesztelése különböző szűrő egységben, modulokban témakörök köré kapcsolódik – vonultatta fel főbb kutatási területeit a Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének egyetemi docense, aki folyamatosan várja a tehetséges és szorgalmas hallgatókat. Az Intézetben folyó kutatási munkákhoz az élelmiszermérnök szaktól kezdve a gépészmérnökig bárki jelentkezhet, aki érzi magában az elhivatottságot. Dr. habil. Kertész Szabolcs potenciális szakdolgozati témái ide kattintva érhetőek el.

 

PET palackok újrahasznosításával a MÉTE első helyéig

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy jelenlegi mentoráltjával hogyan is ismerkedtek meg, és hogyan kezdték el a közös munkát. – Grétivel még a BSc szakdolgozati munkája kezdetén ismerkedtünk meg egy kollegán keresztül, mivel én akkor nem tanítottam, átoktatásos szakon hallgatókat. Az akkori témáját azonban már közösen választottuk, ami az „Ultraszűrő keverőegység energiahatékonyságának vizsgálata” lett. Ezzel a témával egyébként Gréti 2023-ban a XXXVI. OTDK-án, Baján a Műszaki Tudományi szekcióban 2. helyezést ért el. Ezt továbbfejlesztve jutottunk el a következő címig, ami a diplomamunkájának is az alapja lesz: „Szűrőmodulba integrálható, PET palackok újrahasznosításából előállított 3D nyomtatott turbulencia növelők membránszeparációs hatékonyságának vizsgálata”, amivel pedig a XXV. MÉTE TDK-án, Debrecenben 1. helyezett lett.

– Gréti rátermettségét mutatja, – folytatta a Mérnöki Kar egyetemi docense – hogy demonstrátori tevékenységet is végzett, több nemzetközi konferencián is részt vett, és tudományos publikációk előkészítésében is aktívan tevékenykedett. Ezek mind pluszként jelennek meg esetleges ösztöndíjak pályázása esetén, így mindenképp ajánlom az ilyen extra tevékenységekben való részvételt. Például az SZTE START Ösztöndíj és az ÚNKP kutatási pályázatot is elnyerte, ráadásul Gréti az IEEE HS Student Paper Contest tudományos publikációs országos versenyen 1. helyezett lett. Továbbá az SZTE Talent Kiválósági Lista ezüst minősítését is elnyerte.

 

„Szerencsésnek érzem magam, hogy egy olyan kutatócsoport tagja lehetek, ahol a mentorunk, egyben a példaképünk és a barátunk is”

Gergely Grétához intézett első kérdésünk az volt, hogy szerinte milyen is egy jó mentor. – Ami a kezdetektől fogva nagyon tetszik a Mérnöki Karban és az itt lévő tanárokban, hogy nem csak a szakértelmüket igyekszenek átadni, hanem az élet nagy „dolgaira” is próbálnak felkészíteni, nevelni. Azt gondolom, mindezt igyekeznek egy hétköznapi, családias légkörben megtenni, így diákként nem kell feszengened a formaságoktól, elvárásoktól, hanem igenis önmagad lehetsz. Különösen szerencsésnek érzem magam, hogy egy olyan kutatócsoport tagja lehetek, ahol a mentorunk, egyben a példaképünk és a barátunk is. Szabi, fáradságot nem ismerve nagyon sokat foglalkozik mindegyikünkkel. Ha kell, mindent félretéve velünk virraszt a szakdolgozatok, vagy a publikációk leadása előtt, de ha kell a mindennapi problémáink megoldásában is segít. Minden túlzás és elfogultság nélkül azt gondolom egy jó mentor abszolút olyan, mint Szabi. Ráadásul munkájához tartozik az is, hogy előteremti a számunkra szükséges fogyó eszközök (vegyszerek, membránok, nitrogén palackok, üvegedények) beszerzéséhez szükséges anyagi forrásokat, mivel számos nemzeti és nemzetközi projekt vezető kutatója (NKFIH TÉT, OTKA) és résztvevője.

 

A fókusz és a koncentráció a célok elérésének a kulcsa

 

Mentorált hallgatónktól szerettük volna azt is megtudni, hogy mi volt az eddigi legnagyobb nehézség, ami a kutatómunkájuk során adódott. – Véleményem szerint egy kutatási pályázat elnyerése egyszerre megtiszteltetés és egyszerre hatalmas kihívás is. Az ilyen típusú pályázatoknál hónapokra előre kell a kutatás minden állomását és kivitelezését megtervezni. Sokszor az eltervezett dolgok lassan, sok lemondás és küzdelem árán érnek be. Az is előfordulhat, hogy nem minden úgy sikerül, ahogyan azt elképzelted, például nem olyan eredményeket kapsz, mint amit vártál, így akár a méréseket is meg kell ismételned, mindezt határidőket betartva. Ilyesmi velünk is megesett, de ilyenkor nagyon fontos, hogy megpróbáljatok fókuszban maradni és csakis a kitűzött célra koncentrálni. Azt gondolom, hogy az ehhez hasonló nehéz helyzetekben a legfontosabb a tanító jelenléte, aki átsegít a nehézségeken – mesélt a kutatások buktatóiról a szegedi mérnökképzésben résztvevő hallgatónk.

 

„Legyetek minden munkátok során alázatosak”

Arra is rákérdeztünk tehetséges hallgatónknál, hogy mit üzen azon diáktársainak, akik hasonló útra szeretnének lépni, mint ő.

– Legyetek minden munkátok során alázatosak. Legyetek hálásak a tanáraitoknak, mentoraitoknak a sok-sok fáradtságért és segítségért. Legyetek hálásak a nehézségekért is, amiket az élet elétek gördít, mert minden ilyen akadály és nehézség erősít meg majd igazán benneteket. Végezetül kívánom, hogy a lemondások és a küzdelmek ellenére célba érjetek és erőt merítsetek az elért sikerekből – adta át üzenetét az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök mesterszakos hallgatónk az SZTE Mérnöki Kar diákjainak.

 

Fotó: Dr. habil. Kertész Szabolcs

Szöveg: Újvári Gréta

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek