DHT_borito

Termékportfólió bővítésén dolgoznak a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub hallgatói

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának és a Bonafarm Cégcsoport együttműködésének köszönhetően 9. félévét kezdte meg a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub működése.

2022. szeptember 21-én volt az első projektindító értekezlete az őszi félévnek, amely keretein belül rövid felvezetést kaptak a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub tagjai az idei projektjükről és értesültek a legújabb csapatbeosztásokról. A klub tagjai minden félévben egy-egy valós élelmiszeripari probléma megoldásában vesznek részt. A hallgatók 3 db 5 fős csapatban dolgoznak, és minden csapatot egy csapatvezető, azaz senior tag koordinál. A féléves projektfeladatok lebonyolításában és megszervezésében mind a Bonafarm Csoporttól, mind a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karától sok segítséget kapnak a hallgatók.


Akik a szakmai hátteret biztosítják

A Bonafarm Csoport részéről Barok István, a Bonafarm Zrt. Stratégiai üzletfejlesztési igazgatója és a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub alapítója, Bródi Elizabeth és Kovács Krisztina, a Bonafarm Zrt. HR üzleti partnerei, a Mérnöki Kar részéről pedig Dr. Szepesi-Bencsik Dóra PhD főiskolai docens, a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub kari koordinátora szervezi a klub életét.


Termékportfólió bővítéséhez segítik hozzá a hallgatók a cégcsoportot

Az idei félévben a sertésfeldolgozó ágazat termékportfoliójának bővítéséhez szükséges beruházásokkal kapcsolatos stratégiai döntések meghozatalaiban segédkeznek a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub tagjai. A döntéshozatalhoz szükséges előzetes feladatokat végzik el a hallgatók. A projekt során felmérik a lehetőségeket, majd a végén a legkedvezőbb ajánlást teszik meg a Bonafarm vezetőségének részére.

– Fel kell mérnünk a piaci versenykörnyezetet, elemeznünk kell a Bonafarm Csoporton belüli együttműködési lehetőségeket, ki kell számolnunk az előállítási és beruházási költségeket, valamint a felmerült megvalósítási lehetőségeket össze kell majd hasonlítanunk – tudtuk meg Takács Ágotától, a klub egyik senior tagjától.


A magas színvonalú munka már elvárt a szakmai klubban

A klub tagjai reménykednek benne, hogy a félév végére sikerül egy annyira színvonalas munkát elkészítenünk, mint az elmúlt félévekben. – Nagyon komplex a jelenlegi feladatunk, nagyon sok munka vár még ránk, de a lelkesedésünk töretlen. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg mindent fogunk ebben a félévben is tanulni és megtapasztalni – mesélt a csapataik reményeiről az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök hallgatónk.

DHT_tagok


A Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub tagjai
Balról jobbra fent: Gyöngyösi Zsuzsanna, Kimpf Péter, Békési Robert György, Szakács Ábel, Novikov Ábel, Dobler Nóra, Takács Ágota, Futó Barbara Anna, lent: Samu Csilla, Puskás Hanna, Hermesz Stella Alexa, Ferencz Petra


Már kialakult egy igazi közösség

– A jelenlegi a 6. félévem a klubban, és ez idő alatt sok jó tapasztalattal gazdagodtam. Nagy öröm számomra, hogy egy dinamikus és barátságos közösség tagja lehetek. Számos szakmai és baráti kapcsolatot sikerült kötnöm az évek során. A szakmában már elhelyezkedett régebbi tagokkal is megmaradt a jó viszony, és mindig nagy öröm újra látni egymást. Úgy gondolom, hogy mindig össze fog kötni minket egy kicsit a klub – jegyezte meg Takács Ágota.


Egy tapasztalt klubtag válaszai

Arra a kérdésre, hogy miben tudott fejlődni, mely programok, projektek tetszettek eddig a legjobban hallgatónk számára a következőket válaszolta: – Sokat bővült a szakmai rálátásom, hiszen minden héten szakmabeliek jönnek és tartanak nekünk előadásokat. A féléves projektek keretein belül gyakorlati tudást szereztem az elméletben tanultakhoz. Fejlődött a problémamegoldó képességem annak köszönhetően, hogy itt valós vállalati problémákon dolgozunk.

– Számos jó programon vehettem részt a félévek során, de mindig a csapatépítők tetszettek a legjobban. Minden félévben részt veszünk egy kétnapos csapatépítőn, amely során élelmiszeripari üzemeket látogatunk meg, kötetlen beszélgetéseket tartunk szakmabeliekkel, tréningeken veszünk részt, főzőversenyeket tartunk.

– Nem tudnék egy projektet sem kiemelni legjobbként, mert mindegyikből nagyon sokat tudtam tanulni. A legtöbb projektfeladatunk a termék- és csomagolásfejlesztésekhez kapcsolódott. Dolgoztunk együtt a Pick Szeged Zrt.-vel, a Sole-Mizo Zrt.-vel és a Bonafarm stratégiai partnerével, a Hungerit Zrt.-vel is.


Kinek és miért érdemes belépnie a szakmai klubba?

Takács Ágota mindenképp ajánlja azoknak a hallgatóknak a klubot, akik már az egyetem alatt szakmai kihívásokra vágynak, szeretnének gyakorlati módon betekinteni a nagyvállalatok működésébe és mindezek mellett szeretnének tagjai lenni egy szuper közösségnek is, ahol egyaránt ki lehet építeni baráti és szakmai kapcsolatokat.

A legutóbbi toborzás során kibővítették a jelentkezési lehetőségeket, így már nem csak élelmiszermérnöki szakirányon tanuló nappali tagozatos hallgatókat várnak a klub soraiba, hanem műszaki menedzser, mechatronikai mérnök, gépészmérnök, valamint mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók is jelentkezhetnek. Érdemes folyamatosan figyelni a Dr. Huszka Tibor Élelmiszeripari Szakmai Klub Facebook oldalát, mert ott többek közt minden jelentkezéssel kapcsolatos információ is megtalálható.


A klub jelenlegi aktív tagjai: Békési Róbert György, Dobler Nóra, Ferencz Petra, Futó Barbara Anna, Gyöngyösi Zsuzsanna, Hermesz Stella Alexa, Kimpf Péter, Kovács Gergő Botond, Kulcsár Tamás, Nagy Boglárka, Novikov Dávid, Puskás Hanna, Samu Csilla, Szakács Ábel, Takács Ágota. A csapatokat vezető jelenlegi senior tagok: Gyöngyösi Zsuzsanna, Takács Ágota és Szakács Ábel.


Gratulálunk az új tagoknak és sok sikert kívánunk a közös munkához!

Szöveg: Újvári Gréta
Fotó: SZTE Mérnöki Kar