Caerus_project_1170x430

Társadalmi párbeszéd „fiatalokkal fiataloknak”

A Mérnöki Kar hallgatói és oktatói 2016. december 15-16-án egy Párizsban megrendezett innovatív szemináriumon (HACKATHON) vettek részt, melyen eredményesen szerepeltek.


A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara 2015. novemberében a francia székhelyű Fédération Européenne des Cadres de l’Energie et de la Recherche megkeresésére csatlakozott a „Reinventing industrial relations with and for young people: a research applied to energy transition” projekthez, illetve az információáramlást és párbeszédet segítő interaktív platformhoz (www.caerus-program.eu).

2016-ban többnyire videokonferenciák segítségével dolgoztunk a projekt megvalósításán. A legutóbbi őszi videokonferencia után a projektmunka 2016. december 15-16-án egy Párizsban megrendezett innovatív szeminárium (HACKATHON) keretében folytatódott, immáron több európai egyetem (Párizs, Lyon, Brüsszel, Milánó, Fredericia, SZEGED stb.) hallgatóinak és oktatóinak részvételével. A rendezvény fő célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a hallgatókat, az üzleti szereplőket, az energiaszektorban tevékenykedőket, az oktatókat és az EU képviselőit, a döntéshozókat.


A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát négy hallgató (Förgeteg Nikolett, Kis Evelyn, Török Tamás, Varga Ákos) és egy oktató (Nagy Valéria) képviselte.

Hallgatóink díjazásban részesültek az egyetemek bemutatkozásának versenyében: Prezi előadásukkal sikert arattak a bíráló bizottság körében.


A bemutatkozásokat követően a közel száz résztvevő kerekasztal beszélgetések formájában vitatta meg az energetika területén szükséges döntést előkészítő és döntést támogató társadalmi párbeszéd megvalósításának lehetőségeit.

A Hackathon egy igazán exkluzív és innovatív környezetben zajlott: a rendezvénynek a párizsi Vienna House Magic Circus Hotel konferencia terme adott otthont. A rendezvény a CFE-CGC Energies, a FECER (European federation of energy and reseach’s executives) és a CMI-Réseau FIGURE (Course of Master in engineering from French universities) támogatásával valósulhatott meg.


Reményeink szerint a projekt folytatódhat tovább, ugyanis a projektmenedzsment a HORIZON 2020 pályázati forrás elnyerésére pályázik a jövő év elején.


 
Caerus