Bezár

Hírarchívum

A_Szegedi_Tudomanyegyetem_is_lepest_tart_a_zold_energia_Foto_Kovacs-Jerney_Adam

Az SZTE is lépést tart a zöldenergia, zöld átállás kérdéseivel

Az SZTE is lépést tart a zöldenergia, zöld átállás kérdéseivel

2024. május 30.
2 perc

Május 23-án, csütörtökön délelőtt nyitotta meg kapuit az V. GreenTech Zalaegerszeg Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia a ZalaZONE Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán. A kétnapos rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara is képviselte magát.

Az első GreenTech-et a Covid-járvány alatt, 2020-ban szervezték, és a résztvevők, támogatók magas száma már akkor egyértelművé tette, hogy a rendezvény hiánypótló, és szükség van hasonló eseményekre, mert olyan témákat érint, amelyekkel foglalkoznunk kell.

Az idei programot, amely immár nemzetközi szintre is lépett, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a GreenTech programmal a figyelem Zalaegerszegre irányul és olyan fontos témákra világít rá, mint a környezetvédelem, a természetvédelem, a klímavédelem és a fenntarthatóság.


A rendezvényen a fő előadást Lantos Csaba energiaügyi miniszter tartotta, aki kiemelte az elmúlt időszak sikereit a zöldenergia-hasznosítás területén. Elmondta, hogy Magyarország energiaszuverenitásra törekszik, és olyan lépéseket tettek ennek érdekében, amelyek csökkentették az ország energiafüggőségét. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja

Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– A konferencia számos érdekes témát tartogatott, mint a zöldenergia, a körforgásos gazdaság, a fenntarthatóság, az elektromobilitás vagy a hulladékgazdálkodás. Ezekkel az égető kérdésekkel foglalkoznunk kell és a Szegedi Tudományegyetem meggyőződése, hogy az ehhez hasonló rendezvények segíthetnek az intézmények közötti együttműködések elősegítésében, ami elengedhetetlen a jelenlegi helyzetben, amikor közös gondolkodásra van szükség – mondta el Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja, aki személyesen is részt vett a konferencián.

A_Szegedi_Tudomanyegyetem_is_lepest_tart_a_zold_energia_galeria_Foto_Kovacs-Jerney_Adam

Az V. GreenTech Zalaegerszeg Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia a ZalaZONE Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán GALÉRIA Fotók: Kovács-Jerney Ádám

A rendezvény első napján arra keresték a választ, van-e fenntartható fejlődés, és milyen jövő vár ránk. A folytatásában pedig a zöldenergia előállításáról és tárolásáról hallhattak az érdeklődők. A Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás másnapján a szakemberek a mesterséges intelligencia életünkre gyakorolt hatásait vizsgálták, majd a körforgásos gazdaság témájában a másodlagos nyersanyagokról és hulladékgazdálkodásról esett szó.

A GreenTech látogatóit egyetemek, cégek és intézmények képviselői várták standjaikkal. Számos elektromos autót is felvonultattak, ezeket ki is lehetett próbálni.

 

SZTEinfo

Kovács-Jerney Ádám

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek