
Tudománymetriai adatok, publikációk:
Közlemények száma: 368
Könyv szerzőként: 1 idegen nyelvű, 10 magyar nyelvű
Könyv szerkesztőként: 4 idegen nyelvű, 4 magyar nyelvű
Könyvrészlet: 5 idegen nyelvű, 26 magyar nyelvű
Összes/független hivatkozások száma: 1183 / 1006
Összesített impakt faktor: 97,579
A publikációs lista elérhető az MTMT adatbázisban.
Végzettségek, tudományos fokozat:
2020: Egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem
2016: Egyetemi tanár; Debreceni Egyetem
2007: Címzetes egyetemi tanár; Szegedi Tudományegyetem
2006: Habilitált doctor (dr. habil); Debreceni Egyetem
2003: Címzetes egyetemi tanár; Szent István Egyetem
1998: Jogi szakokleveles mérnök; Eötvös Lóránd Tudományegyetem
1996: Okleveles mérnöktanár
1996: Mezőgazdasági tudomány kandidátusa (CSc/PhD); Magyar Tudományos Akadémia
1990: Okleveles tartósítóipari mérnök (Élelmiszermérnök M.Sc. ekv.)
1988: Tartósítóipari üzemmérnök (Élelmiszermérnök B.Sc. ekv.)
Munkahelyek, beosztások:
Jelenleg: Egyetemi tanár, Rektori megbízott, Tudományos Dékánhelyettes, Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Élelmiszermérnöki Intézet
Törzstag, Környezettudományi Doktori Iskola, Környezet- és élelmiszer-biztonsági Alprogram vezető
2019-2020 Intézetigazgató; Táplálkozástudományi Intézet; Debreceni Egyetem
Dékán; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar;
Alapító törzstag; Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Doktori Iskola; egyetemi tanár; Debreceni Egyetem
2012-2018 Executive and Scientific Director, International Life Sciences Institute, Europe (Brüsszel, Belgium)
2011-2012 Miniszteri Biztos (Élelmiszer-biztonság); Földművelésügyi Minisztérium; Tudományos tanácsadó, Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI)
2000-2011 Főigazgató, Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI)
2006-2012 Chair, Management Board
European Food Safety Authority (EFSA) (Vice Chair: 2006-2008; Chair: 2008-2010; 2010-2012)
2007-2012 Tanszékvezető, Kihelyezett Élelmiszerjogi és Fogyasztói Tanulmányok Tanszék; Budapesti Corvinus Egyetem (2007-2010; 2010-2015)
2003-2012 Tanszékvezető, Kihelyezett Élelmiszertudományi Tanszék; Szent István Egyetem (2003-2007, 2008-2013)
2002 Miniszteri Biztos (Élelmiszer-biztonság)
Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium
1996-2000: EU junior szakértő; Élelmiszerek EU Harmonizációs Munkacsoport; Földművelésügyi Minisztérium
1993-1996: Tudományos segédmunkatárs; Élelmiszer-tudományi Kar, Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem
1990-1993: Aspiráns (Tudományos továbbképzési ösztöndíjas); Magyar Tudományos Akadémia
Tagság:
Nemzetközi:
-
International Academy of Food Science and Technology (IAFoST), Elected Fellow (2012-)
-
Academia Europaea; Elected Member, (2011-); Section Chair (2012-2014)
-
EIT Food RIS Policy Council; Member (2019-2020; 2021-)
-
Sabri Ülker Food Research Foundation, Scientific Committee; Member (2014-current); Istanbul, Turkey
-
European Research Council (ERC); LS9 StG Applied Life Sciences Panel, Member; Chair
- EU Joint Programming Initiative, Healthy Diet Healthy Life (JPI-HDHL), Stakeholder Advisory Board (SHAB); member (2014-2018)
- University College Dublin (UCD), Institute of Food and Health; External Advisory Board, Member (2010-)
-
European Commission, European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE); Advisory committee of the President of the European Commission, Mr. Barroso; Member (2005-2010)
- Scientific Advisory Boards; Member (e.g. GreenProtein; H2020 NanoPack; CAPINFOOD EU FP7)
-
European Association for Food Safety (EAFS) Executive Board; Member (2005-2009); Vice-Chair (2006-2009)
- International Foundation for the Promotion of Nutrition Research and Nutrition Education (ISFE) Scientific Advisory Board
-
European Commission, FP6 Advisory Group for “Food, Agriculture and Biotechnology”; Vice Chair; Advisory committee of the Commissioner of Research and Development, Mr. Potocnik (2006-2008)
- COST Food and Agriculture Domain Committee; Expert & Vice President (2006-2009)
- COST Agriculture, Biotechnology and Food Sciences Technical Committee; Vice President (-2006)
- EU 6th Framework Programme (FP6) Food Safety and Quality (TP5) Programme Committee; Expert (2005-2007)
- European Academy of Nutritional Sciences; Member
- European Programme Planning Committee of the Toxicology Forum; Member (2006-2009)
- FAO/WHO Codex Alimentarius Task Force on the Safety of Foods Derived from Modern Biotechnology; Expert (2005-2009)
- ILSI Europe (International Life Sciences Institute) Scientific and Advisory Committee (SAC); Member (2003-2006; 2006-2009)
- OECD Ad hoc Committee on Food Safety; Expert
- OECD Task Force for the Safety of Novel Foods and Feeds; Member; Vice-Chair
Hazai
-
Magyar Tudományos Akadémia, KÖTEB Élelmiszer-biztonsági Albizottság; Tag (2008-2011; 2011-2014; 2014-2017; 2017-2019); Titkár (2008-2011)
-
Magyar Tudományos Akadémia, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottság; Választott tag (2011-2014; 2014-2017; 2017-2020; 2020-)
- Magyar Tudományos Akadémia, Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottság (MTA-ÉKB); Választott tag (2003-2011)
- Magyar Tudományos Akadémia, Agráretikai Bizottság; tag (2005-2010)
-
Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTT), Vezetőségi Tag, választott (2007-2012; 2012-2017; 2017-2022; 2022-); Alelnök (2022-)
- Agrárgazdasági Igazságügyi Szakértői Testület; tag (2007-2012)
- Igazságügyi Mezőgazdasági Szakértői Bizottság Élelmiszeripari Albizottsága, szakértő (2004-2006)
- Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság (Codex MNB); tag (2005-2009)
- Élelmiszer-biztonsági Tanácsadó Testület (ÉBTT)
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság; tag (2005-2009; 2009-2013)
- Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB), Agrár és agrár-műszaki Tudományok Bizottság (2005-2007; 2007-2009)
- Mezőgazdasági és Élelmezéstudományi Egyesület (MÉTE); tag
- Magyar Mikrobiológiai Társaság (MMT); Member (2007-)
- Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform, Irányító Testület, tag (2006- )
- Magyar Tudományos Akadémia (MTA), köztestületi tag (1996-)
-
PRO SCIENTIA Aranyérmesek Társasága; tag (1989-), (ügyvezető; 1990-1994)
Kitüntetések, szakmai díjak:
2022: Kiváló Tehetséggondozó; Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar
2017: Tarján Róbert Emlékérem; Magyar Táplálkozástudományi Társaság
2009: Eötvös Károly Emlékérem; Országgyűlési Biztosok Hivatala
2009: Miniszteri Elismerő Oklevél; Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter
2009: FAO World Food Day 2009 Medal (Élelmezési Világnap díj)
2009: CERTOP Nívódíj (könyv fejezet)
2006: Tangl Ferenc Emlékérem; Magyar Táplálkozástudományi Társaság
1990-1992: Bolyai János Kutatási Ösztöndíj; Magyar Tudományos Akadémia
1990: PRO SCIENTA Aranyérem; Magyar Tudományos Akadémia
Szerkesztő bizottsági tagság:
- Acta Alimentaria; Editorial Board; tag (2001-2011; 2012-2014; 2019-)
- Recent Advances in Dietary Supplements; Special Issue Applied Sciences; Guest Editor
- Analecta Technica Szegedinensia; Editorial Board; tag (2022-)
- World Mycotoxin Journal; Editorial Board; tag (2013-)
- Élelmiszervizsgálati Közlemények / Journal of Food Investigation; Szerkesztő Bizottság; tag (2014-)
- Élelmiszer Tudomány, Technológia; Szerkesztő Bizottság; Társ-főszerkesztő (2009-2019)
- International Journal of Horticultural Science; Editorial Board, tag (food quality and food safety)
- KÉKINFO; Hírlevél; Központi Élelmiszer-tudományi Intézet; Főszerkesztő (2002-2010)
- Tejgazdaság, Szerkesztő Bizottság; Tiszteletbeli tag (2008-)
- Élelmiszer-biztonság – A termőföldtől a fogyasztó asztaláig; Szerkesztő Bizottság, tag (2003-)
- Élelmiszer-biztonsági Kötetek; sorozat; Szerkesztő (2003-2010)
Tanulmányutak (1 hónapnál hosszabb) (vendégkutató ill. posztgraduális tanulmányok):
2000 USA, Cohran Fellowship 1 hónap
1999 Belgium, Brüsszel; European Commission (stagiaire) 5 hónap
1995 Japán, Japan Atomic Energy Agency, Takasaki Research Center 6 hónap
1993 Hollandia, Wageningen Research Centre, RIKILT 3 hónap
1992 Egyesült Királyság, Reading; University of Reading 4 hónap
1990 Dél-Afrikai Köztársaság, Dairy Holding (IAESTE) 3 hónap
Oktatott tantárgyak:
Jelenleg oktatott tantárgyak (SZTE):
- Pandemics and Food Safety (MSc)
- Consumer Perception and Risk Communication (MSc)
- Future of Foods (MSc)
- Az élelmiszer-minőség és -biztonság jogi szabályozása (MSc)
- Pandémiák és élelmiszer-biztonság (MSc)
- Az élelmiszerek jelölése (MSc)
- Az élelmiszerjog alapjai (szakképzés)
- Munkahelyi etikett és protokoll (BSc)
Korábban oktatott tantárgyak (KÉE, GATE, BCE, SZIE, DE):
- A modern biotechnológia fogyasztói megítélése
- Az élelmiszer-biztonság jelentősége, elvárások, kockázat-elemzés
- Az élelmiszerek jövője
- Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági követelményeinek változása
- Biotechnológia jogi, etikai és biztonsági kérdései
- Élelmiszer-biztonság
- Élelmiszer-biztonság az EU-ban
- Élelmiszerbiztonság és minőségbiztosítás
- Élelmiszerbiztonság és -szabályozás (PhD. képzés)
- Élelmiszer-biztonság mikrobiológiai aspektusai
- Élelmiszer-biztonsági kockázat-kommunikáció
- Élelmiszer-biztonsági követelmények az európai uniós szabályozás tükrében
- Élelmiszer-biztonsági menedzsment
- Élelmiszerjog
- Élelmiszerminőségi és -biztonsági kockázat-elemzés
- EU élelmiszer-szabályozás
- EU ismeretek
- Fogyasztói szokások – élelmiszerminőség
- Genetikailag módosított élelmiszerek
- GMO-k fogyasztói megítélése
- Kisüzemi húsfeldolgozás
- Kockázat-elemzés és élelmiszer-biztonság
- Növényi termékek élelmiszer-biztonsága
- Növényi termékfeldolgozás és élelmiszer-biztonság
- Nyomonkövethetőség az élelmiszerláncban
- Vegetárianus táplálkozás