Prof. Dr. Bánáti Diána

Egyetemi tanár, Rektori megbízott, Tudományos dékánhelyettes

BD


Tudománymetriai adatok, publikációk:

Közlemények száma: 368

Könyv szerzőként: 1 idegen nyelvű, 10 magyar nyelvű

Könyv szerkesztőként: 4 idegen nyelvű, 4 magyar nyelvű

Könyvrészlet: 5 idegen nyelvű, 26 magyar nyelvű

Összes/független hivatkozások száma: 1183 / 1006

Összesített impakt faktor: 97,579

A publikációs lista elérhető az MTMT adatbázisban.

 

Végzettségek, tudományos fokozat:

2020: Egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem

2016: Egyetemi tanár; Debreceni Egyetem

2007: Címzetes egyetemi tanár; Szegedi Tudományegyetem

2006: Habilitált doctor (dr. habil); Debreceni Egyetem

2003: Címzetes egyetemi tanár; Szent István Egyetem

1998: Jogi szakokleveles mérnök; Eötvös Lóránd Tudományegyetem

1996: Okleveles mérnöktanár

1996: Mezőgazdasági tudomány kandidátusa (CSc/PhD); Magyar Tudományos Akadémia

1990: Okleveles tartósítóipari mérnök (Élelmiszermérnök M.Sc. ekv.)

1988: Tartósítóipari üzemmérnök (Élelmiszermérnök B.Sc. ekv.)

 

Munkahelyek, beosztások:

Jelenleg: Egyetemi tanár, Rektori megbízott, Tudományos Dékánhelyettes,  Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Élelmiszermérnöki Intézet

Törzstag, Környezettudományi Doktori Iskola, Környezet- és élelmiszer-biztonsági Alprogram vezető

2019-2020 Intézetigazgató; Táplálkozástudományi Intézet; Debreceni Egyetem

Dékán; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar;

Alapító törzstag; Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Doktori Iskola; egyetemi tanár; Debreceni Egyetem


2012-2018 Executive and Scientific Director, International Life Sciences Institute, Europe (Brüsszel, Belgium)


2011-2012 Miniszteri Biztos (Élelmiszer-biztonság); Földművelésügyi Minisztérium; Tudományos tanácsadó, Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI)


2000-2011 Főigazgató, Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI)


2006-2012 Chair, Management Board

European Food Safety Authority (EFSA) (Vice Chair: 2006-2008; Chair: 2008-2010; 2010-2012)


2007-2012 Tanszékvezető, Kihelyezett Élelmiszerjogi és Fogyasztói Tanulmányok Tanszék; Budapesti Corvinus Egyetem (2007-2010; 2010-2015)


2003-2012 Tanszékvezető, Kihelyezett Élelmiszertudományi Tanszék; Szent István Egyetem (2003-2007, 2008-2013)


2002 Miniszteri Biztos (Élelmiszer-biztonság)


Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium

1996-2000: EU junior szakértő; Élelmiszerek EU Harmonizációs Munkacsoport; Földművelésügyi Minisztérium

1993-1996: Tudományos segédmunkatárs; Élelmiszer-tudományi Kar, Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem

1990-1993: Aspiráns (Tudományos továbbképzési ösztöndíjas); Magyar Tudományos Akadémia

 

Tagság:

Nemzetközi:

  • International Academy of Food Science and Technology (IAFoST), Elected Fellow (2012-)
  • Academia Europaea; Elected Member, (2011-); Section Chair (2012-2014)
  • EIT Food RIS Policy Council; Member (2019-2020; 2021-)
  • Sabri Ülker Food Research Foundation, Scientific Committee; Member (2014-current); Istanbul, Turkey
  • European Research Council (ERC); LS9 StG Applied Life Sciences Panel, Member; Chair
  • EU Joint Programming Initiative, Healthy Diet Healthy Life (JPI-HDHL), Stakeholder Advisory Board (SHAB); member (2014-2018)
  • University College Dublin (UCD), Institute of Food and Health; External Advisory Board, Member (2010-)
  • European Commission, European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE); Advisory committee of the President of the European Commission, Mr. Barroso; Member (2005-2010)
  • Scientific Advisory Boards; Member (e.g. GreenProtein; H2020 NanoPack; CAPINFOOD EU FP7)
  • European Association for Food Safety (EAFS) Executive Board; Member (2005-2009); Vice-Chair (2006-2009)
  • International Foundation for the Promotion of Nutrition Research and Nutrition Education (ISFE) Scientific Advisory Board
  • European Commission, FP6 Advisory Group for “Food, Agriculture and Biotechnology”; Vice Chair; Advisory committee of the Commissioner of Research and Development, Mr. Potocnik (2006-2008)
  • COST Food and Agriculture Domain Committee; Expert & Vice President (2006-2009)
  • COST Agriculture, Biotechnology and Food Sciences Technical Committee; Vice President (-2006)
  • EU 6th Framework Programme (FP6) Food Safety and Quality (TP5) Programme Committee; Expert (2005-2007)
  • European Academy of Nutritional Sciences; Member
  • European Programme Planning Committee of the Toxicology Forum; Member (2006-2009)
  • FAO/WHO Codex Alimentarius Task Force on the Safety of Foods Derived from Modern Biotechnology; Expert (2005-2009)
  • ILSI Europe (International Life Sciences Institute) Scientific and Advisory Committee (SAC); Member (2003-2006; 2006-2009)
  • OECD Ad hoc Committee on Food Safety; Expert
  • OECD Task Force for the Safety of Novel Foods and Feeds; Member; Vice-Chair

 

Hazai

  • Magyar Tudományos Akadémia, KÖTEB Élelmiszer-biztonsági Albizottság; Tag (2008-2011; 2011-2014; 2014-2017; 2017-2019); Titkár (2008-2011)
  • Magyar Tudományos Akadémia, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottság; Választott tag (2011-2014; 2014-2017; 2017-2020; 2020-)
  • Magyar Tudományos Akadémia, Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottság (MTA-ÉKB); Választott tag (2003-2011)
  • Magyar Tudományos Akadémia, Agráretikai Bizottság; tag (2005-2010)
  • Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTT), Vezetőségi Tag, választott (2007-2012; 2012-2017; 2017-2022; 2022-); Alelnök (2022-)
  • Agrárgazdasági Igazságügyi Szakértői Testület; tag (2007-2012)
  • Igazságügyi Mezőgazdasági Szakértői Bizottság Élelmiszeripari Albizottsága, szakértő (2004-2006)
  • Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság (Codex MNB); tag (2005-2009)
  • Élelmiszer-biztonsági Tanácsadó Testület (ÉBTT)
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság; tag (2005-2009; 2009-2013)
  • Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB), Agrár és agrár-műszaki Tudományok Bizottság (2005-2007; 2007-2009)
  • Mezőgazdasági és Élelmezéstudományi Egyesület (MÉTE); tag
  • Magyar Mikrobiológiai Társaság (MMT); Member (2007-)
  • Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform, Irányító Testület, tag (2006- )
  • Magyar Tudományos Akadémia (MTA), köztestületi tag (1996-)
  • PRO SCIENTIA Aranyérmesek Társasága; tag (1989-), (ügyvezető; 1990-1994)

 

Kitüntetések, szakmai díjak:

2022: Kiváló Tehetséggondozó; Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar

2017: Tarján Róbert Emlékérem; Magyar Táplálkozástudományi Társaság

2009: Eötvös Károly Emlékérem; Országgyűlési Biztosok Hivatala

2009: Miniszteri Elismerő Oklevél; Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter

2009: FAO World Food Day 2009 Medal (Élelmezési Világnap díj)

2009: CERTOP Nívódíj (könyv fejezet)

2006: Tangl Ferenc Emlékérem; Magyar Táplálkozástudományi Társaság

1990-1992: Bolyai János Kutatási Ösztöndíj; Magyar Tudományos Akadémia

1990: PRO SCIENTA Aranyérem; Magyar Tudományos Akadémia

 

Szerkesztő bizottsági tagság:

  • Acta Alimentaria; Editorial Board; tag (2001-2011; 2012-2014; 2019-)
  • Recent Advances in Dietary Supplements; Special Issue Applied Sciences; Guest Editor
  • Analecta Technica Szegedinensia; Editorial Board; tag (2022-)
  • World Mycotoxin Journal; Editorial Board; tag (2013-)
  • Élelmiszervizsgálati Közlemények / Journal of Food Investigation; Szerkesztő Bizottság; tag (2014-)
  • Élelmiszer Tudomány, Technológia; Szerkesztő Bizottság; Társ-főszerkesztő (2009-2019)
  • International Journal of Horticultural Science; Editorial Board, tag (food quality and food safety)
  • KÉKINFO; Hírlevél; Központi Élelmiszer-tudományi Intézet; Főszerkesztő (2002-2010)
  • Tejgazdaság, Szerkesztő Bizottság; Tiszteletbeli tag (2008-)
  • Élelmiszer-biztonság – A termőföldtől a fogyasztó asztaláig; Szerkesztő Bizottság, tag (2003-)
  • Élelmiszer-biztonsági Kötetek; sorozat; Szerkesztő (2003-2010)

 

Tanulmányutak (1 hónapnál hosszabb) (vendégkutató ill. posztgraduális tanulmányok):

2000 USA, Cohran Fellowship 1 hónap

1999 Belgium, Brüsszel; European Commission (stagiaire) 5 hónap

1995 Japán, Japan Atomic Energy Agency, Takasaki Research Center 6 hónap

1993 Hollandia, Wageningen Research Centre, RIKILT 3 hónap

1992 Egyesült Királyság, Reading; University of Reading 4 hónap

1990 Dél-Afrikai Köztársaság, Dairy Holding (IAESTE) 3 hónap

 

Oktatott tantárgyak:

Jelenleg oktatott tantárgyak (SZTE):

  • Pandemics and Food Safety (MSc)
  • Consumer Perception and Risk Communication (MSc)
  • Future of Foods (MSc)
  • Az élelmiszer-minőség és -biztonság jogi szabályozása (MSc)
  • Pandémiák és élelmiszer-biztonság (MSc)
  • Az élelmiszerek jelölése (MSc)
  • Az élelmiszerjog alapjai (szakképzés)
  • Munkahelyi etikett és protokoll (BSc)

 

Korábban oktatott tantárgyak (KÉE, GATE, BCE, SZIE, DE):

  • A modern biotechnológia fogyasztói megítélése
  • Az élelmiszer-biztonság jelentősége, elvárások, kockázat-elemzés
  • Az élelmiszerek jövője
  • Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági követelményeinek változása
  • Biotechnológia jogi, etikai és biztonsági kérdései
  • Élelmiszer-biztonság
  • Élelmiszer-biztonság az EU-ban
  • Élelmiszerbiztonság és minőségbiztosítás
  • Élelmiszerbiztonság és -szabályozás (PhD. képzés)
  • Élelmiszer-biztonság mikrobiológiai aspektusai
  • Élelmiszer-biztonsági kockázat-kommunikáció
  • Élelmiszer-biztonsági követelmények az európai uniós szabályozás tükrében
  • Élelmiszer-biztonsági menedzsment
  • Élelmiszerjog
  • Élelmiszerminőségi és -biztonsági kockázat-elemzés
  • EU élelmiszer-szabályozás
  • EU ismeretek
  • Fogyasztói szokások – élelmiszerminőség
  • Genetikailag módosított élelmiszerek
  • GMO-k fogyasztói megítélése
  • Kisüzemi húsfeldolgozás
  • Kockázat-elemzés és élelmiszer-biztonság
  • Növényi termékek élelmiszer-biztonsága
  • Növényi termékfeldolgozás és élelmiszer-biztonság
  • Nyomonkövethetőség az élelmiszerláncban
  • Vegetárianus táplálkozás