Boritokep_feher

Fenntarthatósági hetet rendez az SZTE Mérnöki Kar

A környezettudatosság, fenntartható mérnöki szemléletmód kialakítása céljából Fenntarthatósági hetet szervez a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara.

A mérnöki tudományok elsajátítása mellett a mérnöki szemléletmód formálására is lehetőséget kínál az SZTE Mérnöki Kara. A mérnökjelölteknek érdemes már hallgató korukban megismerkedni a fenntarthatóság, környezettudatosság különböző aspektusaival, hiszen munkájuk során kiemelt szempontként kell majd kezelniük ezt a kérdéskört.


Fenntarthatósági hetünk keretében igyekszünk minél sokszínűbb programokkal megnyitni diákjaink előtt ezt a lehetőséget.


„Zéró tudatosságtól a zero waste-ig” Vászonzsákoslány előadása a Mérnöki Kar szervezésében


Fenntarthatósági hetünk keretében vendégünk lesz online a közösségi médiából Vászonzsákoslányként ismert Antal Éva Ráhel, az ELTE humánökológia mesterszak hallgatója. „Zéró tudatosságtól a zero waste-ig” című előadásával lehetőségünk nyílik betekintést nyernünk a hulladékmentes életmód kulisszái mögé, aminek köszönhetően mi magunk is számos tippel gazdagodva térhetünk haza egy fenntarthatóbb élet reményében.


Időpont: 2024. március 25. hétfő, 16:00
Helyszín: Szeged, Mars tér 7., Kiselőadó
Facebook esemény: https://fb.me/e/4eQnI8GJB


Vegán nap kihívás


Van aki egészségügyi megfontolásból, van aki a környezetvédelem, állatvédelem érdekében tér át vegán életmódra. Mi most Fenntarthatósági hetünk keretében invitálunk egy kihívásra, melynek nem más a célja, mint kipróbálni a vegánságot egy napra.


Tányérodat színesítheted szebbnél szebb zöldségekkel, gyümölcsökkel, magokkal, hüvelyesekkel, és ha szeretnéd, kipróbálhatod a különböző vegán termékalternatívákat is. Kóstoltál már valaha tofut, hummuszt? Tudtad, hogy létezik vegán zabrudi és müzliszelet is? Napjainkban már rengeted lehetőség, alternatíva közül választhatunk, illetve készíthetjük el mi magunk kedvenc ételeinket állati eredetű összetevő mentesen.


Szívesen megosztjuk az általatok készített képeket, hogy a közösséget és egymás motiválását erősítsük. Ehhez pedig nincs más dolgotok, mint megjelölni az SZTE Mérnöki Kar közösségi média felületét, illetve használhatjátok a #sztemk és #veganchallange hashtageket is.


Facebook esemény: https://fb.me/e/54IKqgGqJ


Fenntarthatóság az élelmiszeriparban – kerekasztal-beszélgetés


A környezetvédelemhez, fenntarthatósághoz nem csak mi magunk, magánemberek járulhatunk hozzá, hanem a vállalatokra, cégekre is egyre nagyobb súlyú feladatok nehezednek a karbonlábnyom csökkentése céljából.


„Fenntarthatóság az élelmiszeriparban” című kerekasztal-beszélgetésünk során meghívott vendégünk lesz van der Wildt Nikolett a Szentkirályi Magyarország Kft. fenntarthatóságért felelős vezetője, Karkas Mihály a Givaudan Hungary Kft. ügyvezetője, Prof. Dr. Véha Antal CSc. az SZTE Mérnöki Kar egyetemi tanára és Dr. habil. Gyimes Ernő PhD. az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docense.


A beszélgetés keretében többek között a következő kérdésekre kaphatunk választ:
Hogyan tudják a vállalatok minél „környezetbarátabban” megoldani a szállítást?
Milyen lehetőségek vannak a csomagolóanyagok okozta "pazarlások" csökkentésére?
Milyen új csomagolási módokkal találkozhatunk?
Élelmiszeriparban mit lehet tenni az energiafelhasználás csökkentése érdekében?


Időpont: 2024. március 27. szerda, 17:00
Helyszín: Szeged, Mars tér 7., Kiselőadó
Facebook esemény: https://fb.me/e/5lZ6FpfMr


IESC – Sustainability through students’ eyes workshop


Nemzetközi Mérnöki Diákklubunk következő eseményét az SZTE Mérnöki Kar Fenntarthatósági hetének keretében szervezzük, ahol egy workshop során arról tudhatsz meg többet, hogy hallgatóként hogyan is tehetsz többet a fenntarthatóságért és környezetedért.


Szeretettel várunk minden Mérnöki Karos BSc, MSc és PhD hallgatót soron következő eseményünkre.


Időpont: 2024. március 28. csütörtök, 14:30
Helyszín: Szeged, Mars tér 7., Kiselőadó
Facebook esemény: https://fb.me/e/7QhcqB5sk


Karunk közösségi média elérhetőségei:

Facebook: facebook.com/sztemernok/
Instagram: instagram.com/szte_mk/

TikTok: tiktok.com/@szte_mk