Bezár

Hírek

17_Fenntarthatosagi_temahet

Fenntarthatósági Témahét 2024

Fenntarthatósági Témahét 2024

2024. április 26.
2 perc

Idén 2024. április 22 – 26 között került megrendezésre a Fenntarthatósági Témahét, melynek keretében az Önkéntes program részeként a Mérnöki Kar Biológiai Rendszerek Műszaki Intézete is vállalkozott iskolai csoport fogadására két rendhagyó foglalkozás keretében.

A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola 6. osztályos diákjai számára a körkörös gazdaság koncepcióját szemléltető foglalkozásokat tartottak kollégáink. Az interaktív program keretében a résztvevő diákok hétköznapi alapanyagokból összeállítható saját vízszűrőt készítettek, mellyel a szennyezett vizek alapvető tisztítási mechanizmusainak modellezésére nyílt lehetőség, majd az elkészült vízszűrők hatékonyságát zavarosságméréssel ellenőrizték.


A tisztítási folyamat során keletkező, szilárd szemcsékből álló mellékterméket – az úgynevezett iszapot – ezután oxigénmentes környezetben, növényi eredetű hulladékokkal (héj, magok, szárak, egyéb maradványok) keverve fermentációnak lehet alávetni, melynek során metántartalmú gázkeverék, biogáz képződik, ezáltal egyfelől a szennyvíziszap ártalmatlanítható, másfelől értékes, biológiai energiahordozó nyerhető – vagyis hulladékból értéket teremtünk. A foglalkozások keretében ezen folyamat modellezésére is sor került, szintén egyszerűen elérhető, a diákok számára is ismert eszközök segítségével.


A folyamat viszont még itt sem áll meg – a biogázfermentáció során keletkező, értékes tápanyagokban még bővelkedő fermentációs maradék (az úgynevezett biotrágya) felhasználható talajjavításra, amelynek eredményeképp új, életerős növények fejlődnek – és ezennel a kör bezárul, kárba pedig semmi sem vész. Mindennek szemléltetésére a ciklus zárásaként a diákok egy egyszerű kísérletet indítottak el kollégáink segítségével: retekmagok indultak páros versenyre apró csészékben. Várakozások szerint a biotrágyával beöntözött versenyzők fognak jobban teljesíteni a sima vízzel öntözött magokhoz képest.


A foglalkozások segítségével a hozzánk ellátogató diákok kézzelfogható, interaktív módon tapasztalhatták meg, hogyan lehet hulladékból értéket kovácsolni, és kézzel foghatóan hozzájárulni a fenntartható jövő építéséhez.


17_BIRMI

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek