Bezár

Hírek

FANUC Olimpia 2024

Második helyen végzett a FANUC 4. Ipari Robotika Olimpiáján az SZTE Mérnöki Kar csapata

Második helyen végzett a FANUC 4. Ipari Robotika Olimpiáján az SZTE Mérnöki Kar csapata

2024. június 28.
4 perc

A megmérettetésre 2024. május 29. és 31. között került sor a FANUC Hungary Kft. törökbálinti székhelyén. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát Sárközi Bence és Kormány Tibor mechatronikai mérnök hallgatók képviselték.

– Az előző évben az SZTE először vett részt a FANUC Olimpián képviseletünkben. Itt megtanultuk azt, hogy a versenyre nem elég az, hogy jól tudunk robotot programozni. Ugyanis a verseny nem programozókat, hanem robot integrátorokat szeretne nevelni. Így a megszerezhető pontok nagyrésze az apróságokban rejlik. Így a felkészülésünk során sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a telepítés, beüzemelés, tervezés és hibaelhárítással kapcsolatos ismeretekre – mesélte felkészülésükről Sárközi Bence.

Az alapos, folyamatos felkészülés a siker ára

A siker azonban nem pottyant csak úgy a versenyzők ölébe, hanem az tudatos felkészülés eredménye volt. A félév során minden hétfőn egy versenyfelkészítő labor keretin belül gyakorolták a robotika tudományterületét. Felkészülésük során az egyetemi robot cellán dolgoztak. A felkészítésben Pesti Richárd, a Mechatronikai és Automatizálási Intézet volt segítségükre. A közösen kielemzett előző évi feladat és pontozólap javában segítette közös munkájukat. Ezek alapján tudtak ugyanis egy olyan tervet készíteni, melynek hála a szegedi mérnökhallgatók a második helyezést érték el az országos megmérettetésben.

– A verseny hatalmas élmény volt, semmiképpen sem bántam meg, hogy részt vettem és időt fektettem a felkészülésbe. Az előző évi szereplés után eldöntöttem, hogy idén is részt akarok venni, hogy megmutassam azt, hogy a megszerzett tapasztalattal és a megfelelő felkészüléssel az SZTE is helyt tud állni – mesélt Sárközi Bence a megmérettetést ösztönző motivációjáról.

– Én is örültem a lehetőségnek, hogy részt vehettem a versenyen. Nagyon jó volt a hangulat. Még zenével is szórakoztattak minket. Maga a robotkar programozása számomra egy kicsit stresszes tud lenni, mert ha itt hiba csúszik a programba, akkor valami nagy valószínűséggel törni fog – hívta fel a figyelmet az odafigyelés fontosságára Kormány Tibor, akitől megtudtuk, hogy kellemes beszélgetést folytattak versenyzőtársaikkal, és még közös vacsorán is részt vettek. – Nagyon segítőkészek voltak az ott dolgozók is. Rögtön jöttek, ha segítségre szorultunk, valamint szívesen segítettek nem versennyel kapcsolatos dolgokban is.

Ipari környezetben hasznosítható tapasztalatok

– Ennek a versenynek a lényege az, hogy felkészítsen minket olyan apróságokra, amire egy ipari környezetben nagyon is oda kell figyelni. Ilyen például a hibáról való visszajelzés leprogramozása, hogy a felhasználó tudja mit kell csinálnia hiba esetén. Valamint nagyon fontos a biztonságos munkavégzés is. Erre nagy figyelmet fordítottak a verseny során – mesélt a megmérettetés fontos gyakorlati megközelítéséről szegedi mérnökhallgatónk.

– Az első feladat a robotcella felépítése és az alapbeállítások elkészítése volt. Ez a folyamat a teljes első napunkat felhasználta. A második nap fő feladata az alap program megírása volt. Itt egy olyan programot kellett készíteni, ahol a robot egy 4 részből álló dugattyút épít fel;` a különböző munkaállomásokat irányítva, illetve az esetleges selejt termékek kiszűrésével. Az utolsó napra egy bővített feladatot kaptunk, ahol a dugattyúkat QR kód alapján kellett beazonosítani és felépíteni. Emellett a versenynapok folyamán folyamatosan el kellett készíteni a robot szimulációs mását és dokumentálni a program működését – ismertette a verseny menetét és feladatait Sárközi Bence.

– Ez volt számomra a második alkalom, hogy részt vettem ezen a versenyen. A jövőre nézve még nincs eldöntve, hogy a következő versenyen versenyzőként, vagy mentorként fogok részt venni, de mindenféleképpen részese szeretnék lenni valamilyen formában. Ezenfelül még tervezek menni a PLC versenyre is – mesélt terveiről Kormány Tibor.

Gratulálunk mérnökhallgatóinknak és további sok sikert kívánunk nekik!

Szöveg: Újvári Gréta
Fotó: SZTE Mérnöki Kar

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek