Bezár

Hírarchívum

Sajtokozlemeny_TeT_borito

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

2024. augusztus 23.
2 perc

"A magyar-török alkalmazott kutatás-fejlesztési együttműködési programban való magyar részvétel támogatása" című pályázaton egyetemünk 59 585 849 Ft összegű támogatást nyert.


 

Örömmel értesítjük, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) által közzétett 2022-1.2.6-TÉT-IPARI-TR kódszámú, „A magyar-török alkalmazott kutatás-fejlesztési együttműködési programban való magyar részvétel támogatása” című pályázaton egyetemünk 59 585 849 Ft összegű támogatást nyert.

 

Pályázó neve: Szegedi Tudományegyetem

Szerződési száma: 2022-1.2.6-TÉT-IPARI-TR-2022-00011

Projekt megvalósításának ideje: 2024.02.01. – 2027.01.31.

További Magyar Konzorciumi tag: "UNICHEM" Vegyipari, Kereskedelmi, Szolgáltató Kft.

 

Pályázat címe: „Tejzsír-golyócskák membránalkotóival és immunoglobulinokkal dúsított tej alapú ital kifejlesztése alacsony nyomású membránszeparáció és nagynyomású hidrosztatikus kezelések kombinációjával

 

A megvalósítási helyszín döntően a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetében történik (Szeged, Moszkvai Krt. 9.) eddig 15 résztvevővel, Dr. habil. Kertész Szabolcs egyetemi docens vezetésével.

 

A megvalósítani kívánt projektről készült rövid szakmai leírás:

A projektjavaslat tejipari melléktermékekből, íróból és tejsavóból kiindulva, funkcionális ital előállítását célozza, melyek során a hőkezelés helyettesítését az un. nem-termikus élelmiszer-feldolgozási technológiák kombinációjával biztosítja. A magas tápértékű és az immunrendszert elősegítő komponensek és immunstimuláló vegyületek többsége ugyanis rendkívül hőérzékenyek. További cél, bizonyos összetevők szelektív dúsítása kíméletes technológiák használatával, melyek a következők lesznek: mikroszűrés (MF), melynek célja az író és a tejsavó kezdeti mikrobiológiai terhelésének csökkentésére és a funkcionális tejvegyületek előzetes koncentrálására; ultraszűrés (UF), a funkcionális vegyületek, laktoglobulinG (lgG) szelektív koncentrálásához; és a magas hidrosztatikus nyomás (HHP), a megfelelő élelmiszer-biztonság megteremtése érdekében. A HHP berendezések alkalmasak a nagyüzemi folyamatos élelmiszer-feldolgozásra, de sajnos jelenleg nincs HHP-vel kezelt íróital vagy tejalapú ital a továbbfejlesztett funkcionalitású italok között kereskedelmi forgalomban. Ezért a tejipari melléktermékek felhasználásán alapuló új ital kifejlesztésének elmélete egy mind összetétel, mind technológia szempontjából innovatív megközelítést jelent. Így a fogyasztók számára tiszta termelés címkével ellátott funkcionális terméket kínálhatunk, melyet ugyanolyan biztonságosnak kell tekinteni, mint hőkezelt társait.

Ez megfelel a fogyasztók azon óhajának, hogy egészségesebb tejitalok jelenjenek meg a piacon, és a tejipar azon vágyának is, hogy melléktermékeiket magas hozzáadott értékű új élelmiszerekké alakítsák és értékesítsék. A projektjavaslat a funkcionális (savó és író alapú, kevert) ital előállításán túl egy másik termék, a membrántisztító folyadék kifejlesztését is tartalmazza. Ennek célja a membránszeparációs eljárások során eltömődött polimer membránok tisztítása, hosszútávon pedig a membránok élettartamának növelése, ami a technológia gazdasági szempontjából fontos.

 

További információ: Tel.: +36 62 54 6580; Email: kertesz@mk.u-szeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek