Skywalkers_nyito

Elhivatottan készül következő versenyére az SZTE Mérnöki Kar rakétafejlesztő csapata

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán fél éve indult útnak a rakétafejlesztés tudományának hála az SZTE Skywalkers rakétafejlesztő csapat, ahol számos szakterület képviseletével történik a rakéták fejlesztése.

2022. őszén alakult meg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán az SZTE Skywalkers nevet viselő rakétafejlesztő csapat azzal a céllal, hogy megismertesse és megszerettesse az egyetemistákkal a rakétafejlesztés rejtelmeit, valamint, hogy a Szegedi Tudományegyetem is azon egyetemek közé tartozzon, ahol rakétafejlesztés zajlik. Az ötlet 5 elkötelezett és motivált ifjú fejében fogant meg, mára pedig már több mint 30 tagúra nőtte ki magát az SZTE Skywalkers csapata.


Skywalkers_logo

A mérnökhallgatókon túl mások is motiváltan részt vesznek a rakétafejlesztésben

Az egyesület legnagyobb része különböző szakterületű mérnökhallgatókból áll, illetve néhány programtervező informatikus, kommunikáció szakos hallgató és gimnazista is helyet kapott a csapatban.

Skywalkers


Portugáliáig és 3000 méterig nincs megállás

Az ifjú hallgatók célja elsősorban a tökéletesen működő rakéta megépítése, amit ki szeretnének juttatni Portugáliába az EUROC nevű versenyre. – A rakétánkkal a 3000 méteres kategóriába neveztünk, ami azt jelenti, hogy a lehető legpontosabban kell elérni ezt a kijelölt magasságot. Ezen felül tervezünk feljuttatni egy hasznos terhet is, ami méréseket végez a repülés során és információkat szolgáltat számunkra – tudtuk meg a rakétafejlesztőktől.

Részfeladatok elvégzésével lesz „teljes egész”

A rakétaépítés egy nagyon komplex feladat. – A legelső lépés, hogy aprócska kis részfeladatokra osszuk fel a munkát, amiknek elvégzésével lassacskán összeáll a projekt egy teljes egésszé. Ehhez arra is szükség van, hogy magát a csapatot is kis alcsoportokra osszuk, hogy párhuzamosan tudjuk fejleszteni a különböző területeket. Minden csapatnak megvan a saját kis feladata, és mindenki a saját érdeklődési körének, szakterületének megfelelő csoporthoz csatlakozhat. A négy legfontosabb terület a szoftverfejlesztés, a mechanika, az elektronika, illetve a kompozit – ismertette az SZTE Skywalkers csapata fejlesztésük főbb területeit.

A közös munka mondhatni hibrid formában; online és offline is zajlik. – A kisebb lélegzetvételű megbeszéléseket Discordon bonyolítjuk le, ám a fontosabb találkozókat élőben szervezzük meg, ugyanis a munkafolyamat gyakorlati jellege lévén, sokkal hatékonyabban és gördülékenyebben működik.


Skywalkers_2


Tudásmegosztás a felsőfokon


Az egyetemi kutató csapat dinamikája kiemelkedően erős, hiszen minden tagja szenvedélyesen elkötelezett a fejlesztés iránt és nyitott mások ötleteire. Az együttműködés, a kommunikáció és a tudásmegosztás hatékonyan történik a csapatban, ami elősegíti az eredményes fejlesztési folyamatokat. A pozitív légkör és a közös célokra fókuszálás motiválja a tagokat, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el.


Egy csapat a munkán kívül is

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a csapat közös érdeke ne csak a munkára korlátozódjon. Így nagy hangsúlyt fektetünk a közös szabadidős programok szervezésére is. A legközelebbi ilyen program a Bajai rakétafesztivál lesz, amikor is a csapat kilőheti Aurorát, az első rakétát, amit közösen építettünk meg – meséltek közös élményeikről a rakétafejlesztők.

Skywalkers_3


Határ a csillagos ég


– A jövőre vonatkozó tervünk, hogy a 9000 méteres kategóriába is nevezhessünk egy rakétát. Onnantól pedig határ a csillagos ég – adta hírül célkitűzését az elkötelezett, motivált csapat.

Természetesen az SZTE Skywalkers csapatában még vannak szabad helyek, ahol a jelentkezőnek egyetlen feltételt szükséges teljesítenie a csapatba kerüléshez: elhivatottnak kell lennie. Az új tagok felvételi időszaka megegyezik az egyetemi tárgyfelvételi időszakkal.

Szöveg: Újvári Gréta
Képek: SZTE Skywalkers