49_EIT_Food_Solutions

FOOD SOLUTIONS 2023 – REINVENT SPECIALTIES

2023. november 24-én került megrendezésre a 2023-évi EIT Food által támogatott FOOD SOLUTIONS program Záró Konferenciája Rómában, Olaszországban, ahova idén 4 tehetséges magyarországi csapat utazhatott ki.

A hallgatók 3-4-5 fős csapatokat alkotva 2023 március és november közötti időszakban dolgozhattak termékfejlesztési ötletükön, a termékkoncepción, üzleti-és pénzügyi tervükön a programban résztvevő ipari partnerek és szakértők támogatásával. A végső megmérettetés nemzetközi mezőnyben történt a külföldi záró rendezvényen, ahol fantasztikus prototípusaikkal nyűgözhették le a nemzetközi zsűri tagjait. A Campden BRI Magyarország a magyarországi csapatokat mentorálta a verseny ideje alatt.


Az idei Program tematikája a nemzeti hagyományos ételek újra gondolására összpontosított, a nemzeti élelmiszerspecialitások fenntarthatóbb módon történő előállítására élelmiszeripari melléktermék alapanyagok felhasználásával.


Magyarországról a @HUNGRILLA csapata egészséges snacket fejlesztett a tradicionális „nagymamáink receptje” alapján és nyűgözte le fantasztikus előadásával a zsűrit. Mottójuk: „Health Snack – Handmade with love”. A @FOOD FIGHTERS a mindannyiunk számára kedvenc, hagyományos túró rudit újra gondolva egy növényi alapú, vegán- és gluténmentes csokis desszertet fejlesztett a túró rudi alternatívájaként. Mottójuk: „RudiRoot – Taste the future”. A @BYPRODUCT BRIGADE csapata a hungarikumként jegyzett kürtőskalácsot tudta egészségesebb és fenntarthatóbb módon előállítani. Küldetésük: „Not only to preserve value but also to create added value”. Végül, de nem utolsóként a @SUSTAIN-A-BITES csapata, akik magyarországi Erasmus hallgatók, a kínai és indiai hagyományokból kiragadva különlegességeket, ezeket összedolgozva készültek egy ízletes, tápláló, egészséges, reggelihez vagy kávéhoz fogyasztható süteménnyel, úgynevezett „Mooncake”-kel. Küldetésük: „Delicious Mooncake to break cultural barriers through sustainable healthy snacks”.


Az idei Food Solutions – Reinvent Specialties Programban 4 ország összesen 12 csapata vett részt, ahol az első helyet Dánia (Aarhus University), a második és harmadik helyet Finnország (University of Helsinki) csapata nyerte.


A 4 magyarországi csapat 18 diákjából 17 fő a Szegedi Tudományegyetem, 1 fő pedig a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, akiknek szívből gratulálunk a több, mint fél évig tartó következetes munkájukhoz és a fantasztikus, nemzetközi mezőnyben nyújtott teljesítményükhöz!


A magyarországi csapatok és a csapatok tagjai:

 

TEAM 1 : HUNGRILLA

  • Békési Róbert György
  • Ferencz Petra
  • Gyöngyösi Nóra Lili
  • Gyöngyösi Zsuzsanna
  • Séllei Aliz

 

TEAM 2 : FOOD FIGHTERS

  • Baross Anna
  • Kovács Kalic Kincső
  • Magyar Nelli
  • Samu Csilla
  • Virág Szabina

 

TEAM 3 : BYPRODUCT BRIGADE

  • Hermesz Stella Alexa
  • Müller Dorina Alexa
  • Pap Norbert
  • Dömösi Diána Jana
  • Horpáczi Erik

 

TEAM 4 : SUSTAIN-A-BITES

  • Dalima Dalima
  • Nishchaya J Shriyan
  • Srikanth B Satyanarayana


Forrás: Campden BRI Magyarország - LinkedIn