Konstr_borito

VII. Szegedi Regionális Konstrukciós Csapatverseny

A SzeReTeD Labor (Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium) által meghirdetett Szegedi Regionális Konstrukciós Csapatverseny 2022. május 25-én szerdán 15.00-kor került megrendezésre a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Az immár 7. alkalommal megrendezett verseny lebonyolításában társszervezőként működött közre az SZTE Mérnöki Kar, valamint az SZTE JGYPK Technika Tanszék.


IMG_7570


A verseny legfőbb célja, hogy a diákok figyelmét ráirányítsa a mérnöki munkában rejlő élményekre, miközben lehetőségük van a tervezés és az alkotás örömének átélésére. A hagyományos tantárgyi versenyektől eltérően, itt az egyes tantárgyak keretében megszerzett ismereteiket komplex formában felhasználva, más jellegű kihívásnak kell megfelelniük. A gyakorlati életből származó feladatokat, problémákat kell megoldani egy általuk tervezett és épített szerkezet segítségével.


IMG_7534

 

A versenyre 2-3 fős csapatok nevezhettek. A versenyzőknek ebben az évben egy kerekeken gördülő, sugárhajtású járművet kellett készíteni, melyeknek egy vízszintes pályán kellett versenyezniük. A cél az volt, hogy a jármű minél rövidebb idő alatt megtegyen egy 100 cm hosszú utat. A zsűri, melynek elnöke Dr. Bíró István a Mérnöki Kar dékánja volt, a jármű konstrukcióját is értékelte. A leggyorsabb jármű közel 45 km/h sebességet ért el 1 m hosszú út befutása után, ami csaknem 8-szor akkora gyorsulást jelent, mint a nehézségi gyorsulás.


IMG_7551


 

Az idei versenyen első díjat megosztva két csapat kapott. Az SZTE Gyakorló Gimnázium Domony nevű csapata (tagjai: Huszka Endre és Kele Ármin) illetve a Radnóti Miklós Gimnázium Radnóti AMG nevű csapata (tagjai: Csiszár András, Masa Barnabás, Thuróczy Géza).


IMG_7565

 

A versenyzők díjainak támogatása a LINAMAR és a Continetal vállalatoknak volt köszönhető. Ezek mellett minden résztvevő csapatot megjutalmazott az SZTE Mérnöki Kara is.