PoC

Sikeresen szerepelt a Mérnöki Kar az SZTE idei Proof of Concept Alap pályázatán

A Szegedi Tudományegyetem az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt keretében pályázatot hirdetett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

A program célja, hogy elősegítse az Egyetemen keletkezett technológiák piaci hasznosítását. A szakmai és financiális támogatás lehetőséget nyújt a technológiák hasznosítási lehetőségeinek értékelésére, a megfelelő hasznosítási stratégia kialakítására, valamint arra, hogy a jelenlegi megoldásoknál gyorsabban juttassa el a technológiát egy olyan fejlettségi szintre, ahol az alkalmas lehet üzleti jellegű hasznosításra.

Előzetes kiválasztási folyamat után 10 pályamű mérettette meg magát, amelyekből 3 került első körben a támogatott projektek közé. Külön kiemelendő, hogy a három nyertes pályázat közül kettőben központi szerepet vállalnak a Mérnöki Kar Mechatronikai és Automatizálási Intézet munkatársai.

A támogatott pályázatok között szerepel Mészáros Attila - Soft-aktuátorral ellátott, felső végtag rehabilitációs eszköz fejlesztése, prototipizálása című projektje. A kutatás célja egy olyan eszköz prototípusának kifejlesztése, amely új megközelítésbe helyezheti a felső végtag rehabilitációs folyamatait, felhasználva végrehajtók rugalmasságából eredő előnyös tulajdonságokat. A projektben szakami megvalósítóként részt vesz: Dr. Sárosi József, Bálint Ádám, Csík Dominik, Kóczi Dávid, illetve Pesti Richárd.

Teljes támogatási összeget nyert továbbá Dr. Peták Ferenc – Hordozható innovatív légzésfunkciós mérőberendezés fejlesztése a globális egészségügyi kihívásokra pályaműve is. Ebben a projektben is erőteljes a mérnöki jelenlét a Mechatronikai és Automatizálási Intézet munkatársainak köszönhetően. Szakmai megvalósítóként Dr. Sarcevic Péter és Bálint Ádám vesznek részt, akik az eszköz hardveres és szoftveres megvalósításán fognak dolgozni, illetve a projekt mentoraként Dr. Sárosi József fogja felügyelni és segíteni a kutatócsapat munkáját.