osztalykirandulas

Osztálykirándulások a Mérnöki Karon

10. és 11. évfolyamos középiskolások számára ajánl programsorozatot az SZTE Junior Akadémia, melynek célja, hogy a Szegedre látogató diákok egy vagy két napos program keretében megismerjék Szeged nevezetességein túl a Szegedi Tudományegyetem karait is.

A Karok által felajánlott programokból a kirándulás állomásai szabadon válogathatók össze a résztvevők érdeklődésének megfelelően. A kezdeményezéshez a Mérnöki Kar számos izgalmas programlehetőséggel csatlakozott.


Ajánlatunkban szerepel „Az érzékszervi vizsgálatok színes, szagos világa”, melynek keretében az érdeklődő hallgatók betekintést nyerhetnek az érzékszervi vizsgálatok színes-szagos világába. Tesztelhetik a színfelismerő képességüket, szag- valamint ízmegállapító képességüket, és kipróbálhatják magukat termék bírálatban is. A „Hogyan ismerhetjük meg az élelmiszereket színükről?” program keretein belül a diákok megismerhetik az élelmiszerek színmérési lehetőségeit. Az érdeklődő tanulók ki is próbálhatják a színmérést. „Mit eszünk ma? – az élelmiszerek kémiai szemmel” program során a látogatók az Élelmiszermérnöki Intézetben megtanulhatják, hogy milyen alapanyagokból és milyen technológiával állíthatjuk elő az élelmiszereket, amelyek a különleges igényeknek (vegán táplálkozás, laktóz-, illetve glutén érzékenység, stb.) is megfelelnek. Megmutatjuk, hogy táplálékunk fő alkotóinak (fehérjék, szénhidrátok, zsírok, víz) mennyisége és minősége hogyan befolyásolja az élelmiszerek szerkezetét és megjelenését. Bepillantást nyerünk abba, hogyan működnek az enzimek, mitől lesz színes, sűrű vagy krémes az adott termék. „Kik laknak az élelmiszereinkben?” programunk keretében az élelmiszerekben előforduló hasznos és káros mikroorganizmusok bemutatása során a résztvevők megismerhetik az egyes mikrobákat, amelyeket mind mikroszkóp alatt tanulmányozni tudnak, mind Petri-csészében képzett telepeiket morfológiailag vizsgálni tudják, ezáltal is átfogó képet kaphatnak, hogy egyes mikrométeres élőlényeknek milyen élelmiszerbiztonsági vonatkozásaik vannak. A vállalkozóbb kedvű résztvevők a baktériumok átoltását is kipróbálhatják agar felületére.

Süsd meg! – avagy betekintés a sütőipar rejtelmeibe” programunk azonkak szól, akik szeretnék megtanulni, hogyan kell sütőipari termékeket előállítani, akiket érdekel, hogy készül a fonott kalács. A programon a résztvevők kipróbálhatják magukat a sütőipar folyamataiban, betekintést nyerhetnek az ipar rejtelmeibe, emellett a termékek organoleptikus bírálatával is megismerkedhetnek. „A csokoládé világa” programunkkal azokat várjuk, akik a csokoládéval kapcsolatos érdekességek világába kívánnak elmerülni, emellett nem rettennek el, hogy a csokigyártást ki is próbálják a csokoládé világa előadásunkon. „Laborlátogatások az SZTE MK Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetében” programunk  izgalmas betekintési lehetőség az Intézet oktató- és kutatólaboratóriumaiba. Klasszikus és élelmiszeripari műveletekkel, technológiákat felépítő elemi lépésekkel, valamint a víz- és szennyvíztisztítással kapcsolatos laboratóriumi berendezések műszaki szemléletű bemutatójával várjuk az érdeklődő diákokat, melynek során fizikai, kémiai és biológiai módszereket alkalmazó eszközök, berendezések megtekintésére is lehetőség nyílik. A bemutató alkalmával néhány innovatív feldolgozástechnika, tisztítási technológiai folyamat és speciális műveleti egység demonstrálására is sor kerül.


montazs3


Alacsony teljesítményű motorfékpadi vizsgálatok” programunk során az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézetében rendelkezésre álló mikro-motorfékpad segítségével üzemi vizsgálatokat tudunk végezni, majd különböző üzemanyagokat (E95, E100) tudunk összehasonlítani, melyben gyakorlati eredmények mutatkoznak meg. A mérések során, teljesítményt, nyomatékot tudunk mérni, melyek a terhelés növelésével folyamatosan változnak, a mért adatok elemzésével és számítógépes feldolgozásával grafikusan is megjeleníthetővé válnak a motorra jellemzők és az üzemi paraméterek. „Műszaki anyagvizsgálatok a gyakorlatban” programunk keretében a résztvevők  megismerhetik az anyagvizsgálati módszereket: statikus (szakítóvizsgálatok, keménységmérések) és dinamikus vizsgálatokat (charpy féle ütve- hajlító), illetve ezek elméleti és gyakorlati hátterét. Szakítóvizsgálatok és ütve hajlító vizsgálatok során különböző iparban alkalmazott alapanyagok esetében mechanikai és szilárdságtani jellemzőket tudunk megállapítani, ami az anyagválasztásban nagymértékű segítséget jelent. Hegesztett kötések mechanikai szilárdsági ellenőrzését is elvégezzük, illetve a hegesztési varratok anyagösszetétel vizsgálatát. A vizsgálatainkat (anyagösszetétel meghatározás) különböző összetételű szerkezeti anyagok esetében végezzük el, majd ezek után keménységméréseket is végzünk rajtuk. „Mechatronikai rendszerek és a robotika világa” programunk során olyan eszközöket és berendezéseket kívánunk bemutatni, melyekkel egy mechatronikával foglalkozó mérnök dolgozik. Az érdeklődők megismerkedhetnek a mechatronika színes világával, így különböző ipari érzékelőkkel, oszcilloszkóp segítségével történő jelalak vizsgálatokkal, elektro-pneumatikus vezérlésekkel, valamint 3D nyomtatási lehetőséggel. A program során különböző robotokkal is ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Bemutatásra kerül egy lineáris hajtásra szerelt és soft megfogóval ellátott kollaboratív robot, SCARA robottal megvalósuló pick & place rendszer, interaktív ipari robot alkalmazás, különböző feladatokat (vonalkövetés, akadálykerülés, egyensúlytartás, stb.) ellátó Lego Mindstorms és egyéb mobil robotok.

A programsorozat 2022 tavaszán valósul meg, jelentkezni a juniorakademia@szte.hu e-mail címen lehet. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!