Három oktató továbbképzésen vett részt az Erasmus+ K2 Program VISYFARM projektje keretében

A rendezvény szervezője a Vytautas Magnus Egyetem és a litvániai Agárakadémia csapata volt.

A 2021. szeptember 19-24. között megtartott továbbképzésnek Kaunas város adott otthont, amely Litvánia második legnagyobb települése, egy igazi mezőgazdasági centrum.

Az elméleti előadásokon túlmenően, a képzés keretében, a résztvevők több szervezethez és gazdálkodóhoz ellátogattak. A kiválasztott gazdaságokban ismereteket szereztek a csemetenevelésben vagy az áfonyatermesztésben és feldolgozásban rejlő gazdasági lehetőségekről, továbbá más mezőgazdasági, szövetkezeti, illetve feldolgozó vállalkozásokba is betekintést nyertek. A képzés célja a jó gyakorlatok példáinak bemutatása a tapasztalatok továbbadása érdekében. A résztvevők részletesen megismerkedtek a gazdasági, a jogszabályi akadályokkal, az állami és nem kormányzati támogatásokkal, a formaságokkal és az együttműködés egyéb gyakorlati vonatkozásaival. A képzés során kitekintettek a kapcsolódó turisztikai lehetőségekre is. Összehasonlították a konzorcium más országaiban való együttműködésről szóló lehetőségeket és az EU-n kívüli országok példáiról is szó esett.


1kep


A képzés céljaként fogalmazták meg a résztvevők kompetenciájának növelését, az új ismereteket oktatói munkájukba beépíteni. Különösen nagy hangsúlyt kapott a fiatal gazdálkodók célcsoportjára gyakorolt ​​hatások vizsgálata, melyről az SZTE oktatói is tanulmányokat készítettek.


2kep


A képzés a következő célokat tűzte ki és valósította meg:

  • Inspiráló esettanulmányok bemutatása az együttműködéshez kapcsolódó fiatal gazdálkodói tevékenységekről.
  • Néhány érdekes példa megismerése a litvániai farmokról.
  • Bemutatni és megvitatni a mezőgazdasági termelői és feldolgozói együttműködési tevékenységek általános helyzetét az egyes országokban.
  • A mezőgazdasági együttműködéshez kapcsolódó jogszabályi környezet megvitatása és rövid bemutatása az egyes partnerországokban.
  • Litvánia mezőgazdasági helyzetének megismerése.
  • A VISYFARM projekttel kapcsolatos néhány adminisztratív és koordinációs probléma megoldása.

A projekt folytatódik, melynek során oktatási segédanyag is készül a következő hónapok során.

 

/Dr. Gál József/