IMG_20201013_154027

Kínai PhD hallgatók az SZTE Mérnöki Karán

2020. szeptemberében két kínai PhD hallgató érkezett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karára a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében.

A hallgatók a kínai Ningbo Egyetem Sporttudományi Karán végezték alap- és mesterképzési szakjaikat. Ezt követően sikeresen pályázták meg a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat. Meng Yao és Yang Song az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának doktoranduszai, kutató munkájukat pedig Szegeden, a Mérnöki Kar dékánja, a Műszaki Intézet vezetője, Dr. habil. Bíró István egyetemi docens vezeti.

A hallgatók sport- és rehabilitációs eszközök fejlesztésén dolgoznak. Kísérleti méréseiket a ningboi egyetemen, az adatok feldolgozását, biomechanikai modell pontosítását Szegeden, a Mérnöki Karon végzik. Dékán úrtól megtudtuk, hogy a doktoranduszhallgatók rendkívül konstruktívak, motiváltak, ügyesek, kutató munkájukat nagy elánnal végzik. Számos tudományos publikációjuk megjelent már elsőéves PhD hallgató korukra és folyamatosan a különböző fejlesztéseken dolgoznak. Dr. Bíró István és a Mérnöki Kar oktatói a mérnöki tudás átadásában segítenek, magát a mérnöki hozzáértést adják a témákhoz.

Yang Song futócipőtalpak fejlesztésén dolgozik. Az emberi talp és a talpbetét közötti, futás közben időben és térben intenzíven változó terhelés megoszlás optimalizálása révén egy innovatív cipőtalp kialakításával szeretne eredményt elérni. A földet érés és elrugaszkodás vizsgálatához állatkísérleteket végez, többek között macskákkal.

Meng Yao sajátos ortopédiai problémával, a láb bütykösödésével foglalkozik. Ez az a jelenség, mikor a nagylábujj első percén kidudorodás alakul ki és a nagylábujj befelé fordul. Ez a sportolók mozgására is hatással van. Meng Yao ezt a folyamatot szeretné visszafordítani úgy, hogy a nagylábujj és a második lábujj közé egy speciális rugalmas betétet rögzítenek. Ennek hatását és a probléma kialakulásának folyamatát vizsgálja.

– A két intézmény közötti együttműködésnek az a lényege, hogy a tervezett, sporttudományokhoz kötődő fejlesztések sikeres megvalósulásához műszaki, mérnöki tudományok is szükségesek. A fejlesztések jelentős részben mozgásvizsgálatokat igényelnek, amelyek eredményeinek feldolgozása mérnöki feladat. Így egészítjük ki egymást; hogy elvégzik a méréseket otthon, hozzák az adatokat és feldolgozzuk, értelmezzük azokat – tudtuk meg Dr. Bíró Istvántól.

SZTEinfo – Újvári Gréta