Bezár

Hírek

Oroshaza_20241003

Orosházi együttműködését mélyítette tovább Mérnöki Karunk

Orosházi együttműködését mélyítette tovább Mérnöki Karunk

2024. október 07.
4 perc

Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium már évek óta jó kapcsolatot ápol a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával. Október 3-án az együttműködés erősítése érdekében az Orosházi Oktatási Kerekasztal egy találkozót szervezett, ahol a Mérnöki Kar dékáni vezetése, a Táncsics Mihály Gimnázium és a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium képviselői voltak jelen. Ennek során a jövőről, a lehetséges kapcsolódási pontokról tanácskoztak. A tervekkel kapcsolatban a város polgármestere, Raffai János is támogatását fejezte ki, hiszen a cél, hogy Orosháza egy iskolavárossá fejlődjön, ahol a diákok megtalálhatják számításaikat az oktatásban, később pedig a munka világában is.

Fontos találkozónak adott helyett a Táncsics Mihály Gimnázium Tömböly János könyvtára, ahol elsőként az intézmény igazgatója, Árusné Erős Krisztina köszöntötte a vendégeket. Az asztal körül olyan személyek foglaltak helyet, akik szerepe kiemelkedő az oktatással, a diákok lehetőségeinek biztosításával, kibővítésével kapcsolatban. Jelen volt Raffai János polgármester, dr. Blahó János, az Orosházi Oktatási Kerekasztal titkára, Kulcsár László, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatóhelyettese, a Kossuth Lajos Technikum és Szakképző iskola igazgatóhelyettese Lenkei Diána, valamint a GYSZC Tudáspark vezetője, Jancsurák József. Míg Szegedről, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja, prof. dr. Sárosi József munkatársaival érkezett Orosházára.

– Fontos nekünk ez a kapcsolat, hiszen a két intézmény között évek óta szoros az együttműködés. A diákjaink nyolcvan százaléka a Szegedi Tudományegyetemen folytatja tanulmányait, így elmondhatjuk, Békés vármegyét tekintve innen jelentkezik a legtöbb tanuló a Mérnöki Karra, de a dél-alföldi régiót tekintve is második helyen állunk. A mai nap pedig a jövőépítésről szól, hogy további olyan pontokat találjuk, melyek a diákok javát szolgálják – fogalmazott Árusné Erős Krisztina.

A köszöntő után dr. Blahó János vette át a szót, aki bemutatta milyen eredményeket ért el az évek során az Orosházi Oktatási Kerekasztal, és milyen célokat fogalmaztak meg a jövőre nézve. – Rengeteget kell dolgozni, hogy a gyerekek sikereket tudjanak elérni. Szeretnénk, ha Orosháza iskolavárossá válna, amelyben nagy szerepe van a tanulók és pedagógusok munkájának, a hagyományok kialakításának és a különböző programok szervezése is igen fontos – hangsúlyozta, majd átadta a szót Raffai János polgármesternek.

– Az elképzelés, hogy Orosháza iskolavárossá váljon a városvezetés részéről is prioritások között szerepel. A jelenlegi helyzetet mint városvezető és mint végzett pedagógus kettős lencsén keresztül vizsgálom. Pedagógusként látom, hogy az élethosszig tartó tanulás hogyan kapcsolódik a képzési keretbe, míg polgármesterként azon gondolkodom, hogyan tudunk olyan arculatot, olyan programrendszert kialakítani, amiben a diákok, egészen az óvodától az egyetemig, jól érzik magukat. A helyzetünk nehéz, hiszen Magyarországon a társadalom egyre idősödik, ezen pedig a munkaerő vándorlás sem segít. Éppen ezért fontos, hogy utóbbi probléma Orosházán a lehető legkisebb mértékű legyen. Szeretnénk, ha az itt élők és tanulók megtalálnák számításaikat a környéken, ugyanis vannak olyan települések, ahol a negatív folyamatok már visszafordíthatatlanok. Mi még nem vagyunk ugyan az utolsó órában, de sürgősen lépéseket kell tenni, így külön öröm, hogy egy ilyen kapcsolat alakul – emelte ki a városvezető, majd hozzátette, a cél, hogy Orosháza ismét egy csábító város legyen, az emberek szívesen telepedjenek le, vállaljanak itt munkát – Mindebben a városvezetés ahogy csak tud, segíteni fog – húzta alá.

A délelőtt következő része a Táncsics Mihály Gimnázium és a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bővebb megismeréséről szólt, majd erre reagálva kért szót prof. dr. Sárosi József dékán.

– Orosháza számunkra kiemelt jelentőségű város, hiszen a régió gimnáziumait tekintve a Táncsicsból érkezik a második legtöbb hallgató a mérnöki karra, konkrétan 32 hallgatónk van innen. Nagyon fontos a város abból a tekintetből is, hogy kihelyezett gépészmérnök képzést indítunk itt 2019 óta és fontosak az itt lévő vállalatok is. Amikor megreformáltuk a beiskolázási stratégiát két szempont volt előttünk: az egyik, hogy folyamatos legyen a mérnöki kar hallgatói utánpótlása, a másik, hogy a régióban tartsuk a fiatalokat, hiszen ha elmennek innen, nagy valószínűséggel már nem is jönnek vissza. Éppen ezért igyekszünk a kapcsolatainkat megerősíteni az illetékes szakképzési centrumokkal, tagintézményekkel. Különböző beiskolázási programokat, Orosházára kitelepült programokat tudunk ajánlani, illetve a Mérnöki Karon, Szegeden is szívesen fogadjuk az érdeklődőket – mondta a dékán.

A beszélgetés után a vendégek tettek egy sétát a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Megtekintették többek között a labort, a stúdiót, majd a Kossuth iskola Tudásparkjába is ellátogattak. Ezzel a szóban hallott ismereteket saját tapasztalatokkal egészíthették ki a Szegedi Tudományegyetem munkatársai.

Forrás: oroscafe.hu - Huszárik Dóra
Nyitókép: oroscafe.hu - Nagy Kristóf

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek