A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a 10. jubileumi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét keretében rendezte meg első fenntarthatósági tematikájú főzőversenyét 2025. április 9-én, szerdán.
A főzőverseny célja az volt, hogy a mérnökhallgatók megismerjék a Mérnöki Kar Főépületétől mindössze 100 méter távolságra lévő Mars téri piacnak, vagyis „Szeged éléskamrájának” helyi és környékbeli termelőit, és az ott beszerzett alapanyagokból minél ízletesebb ételeket készítsenek maguknak.
Sikeres piaci beszerzés után készült fotó
A nyertes csapat a „Mindmegette” nevet viselő 2. évfolyamos műszaki menedzser hallgatókból álló csapatunk lett. A piacozás során a diákok 13 különböző – 12 Csongrád-Csanád vármegyei, illetve 1 Bács-Kiskun vármegyei – termelőtől szerezték be az alapanyagokat, átlagosan 30 km távolságból. A húsvéti ünnepkör közeledtével egy igazán színes és ínycsiklandó húsvéti sonkás hidegtálat készítettek a hallgatók. A csapat tagjai: Czégány Győző, Bottyán Bence, Karika Tamás, Németh Bence, Majó Vince, Kriminál Áron.
A Mindmegette csapat húsvéti hidegtálja
A nyertes vacsora receptje és az alapanyagok származási helye:
Összetevők |
Származási hely |
Szegedtől mért távolság km |
Szezonalitás |
10 db házi tojás |
Mórahalom |
22 km |
szezonális |
30 dkg csirkemell sonka |
Szentes |
53 km |
szezonális |
0,5 kg házi túró 0,5 kg 2 dl tejföl 2-féle sajt |
Forráskút |
25 km |
szezonális |
6 db paradicsom |
Ópusztaszer |
30 km |
fűtött üvegházi |
3 db paprika |
Ópusztaszer |
30 km |
fűtött üvegházi |
3 db hegyes erős paprika |
Ópusztaszer |
30 km |
fűtött üvegházi |
2 csomó retek |
Mórahalom |
22 km |
fóliás |
1 csomó újhagyma |
Sándorfalva |
14 km |
fóliás |
3 db lilahagyma |
Kiszombor |
27 km |
szezonális |
2 db kígyóuborka |
Ópusztaszer |
30 km |
fűtött üvegházi |
1 kg paraszt kenyér |
Ásotthalom |
31 km |
szezonális |
2 db kalács |
Kiskunfélegyháza |
65 km |
szezonális |
2 kg paraszt sonka |
Domaszék |
12 km |
szezonális |