3D_nyito1_1170

A jövő technológiáját fejleszthetik közösen a piaci cégekkel az SZTE hallgatói

Az egyik legdinamikusabban fejlődő ipari terület a 3D nyomtatás, amely a világgazdaságot is átalakíthatja a közeljövőben. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói ezzel a technológiával elméletben és gyakorlatban is találkozhatnak képzésük során és jelentős kutatás-fejlesztési projektekben vehetnek részt. Nem véletlen, hogy a hazai piacvezető cég, a FreeDee országos road-showjának első helyszíne éppen az SZTE Mérnöki Kara volt.

2023. március 10-én a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán tartott szakmai találkozót a FreeDee, amelynek során a 3D nyomtatás, tervezés és szkennelés leginnovatívabb megoldásait ismerhették meg a rendezvény résztvevői. A cég márkafüggetlen specialista, amely nemcsak berendezések értékesítésével foglalkozik, hanem szolgáltatást is nyújt a forgalmazott berendezésekkel kapcsolatban, így mind a megfelelő eszköz kiválasztásában, mind kezelési tréningben és későbbi szakmai tanácsokban szakértő. 2016-ban megalapították a 3D Akadémiát, ahol nyílt és személyre szabott vállalati képzések keretében osztják meg az évek során szerzett tudást és tapasztalatot.


3D_img1_450x330

Szabó Péter elmondta, hogy a 3D technológia exponenciálisan fejlődik


– Maga a minimális anyagveszteségre épülő, hozzáadott anyagból elkészülő gyártási folyamat, másnéven 3D nyomtatás, már az 1980-as években megjelent és azóta is folyamatosan fejlődik, hiszen anyag- és energiatakarékos megoldás, ami gazdaságilag is indokolja elterjedését. A Covid-járvány alatt is azok a cégek szenvedtek el kisebb károkat, amelyeknél lehetőség volt az alkatrészek helyi gyártására, mivel a pandémia alatt minden ellátási láncban voltak kisebb-nagyobb fennakadások. Ez rávilágított arra is, hogy a közeljövőben teljesen átalakulhat a világgazdaság a 3D nyomtatók elterjedésének köszönhetően, hiszen már nem kell egy helyen óriási darabszámot gyártani és azt elszállítani a világ különböző részeire, hanem elegendő lesz a technológiai hátteret biztosítani és a 3D nyomtatókkal helyben elkészíteni a szükséges mennyiséget egy-egy alkatrészből, termékből. Ezzel a szállítási költségen is spórol a gyártó. Egységes a prognózis azzal kapcsolatban, hogy a jövőben exponenciálisan nő majd ennek a technológiának a jelentősége, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb, mindenki kapcsolatba kerül olyan eszközzel, például autóval, aminek bizonyos alkatrészei így készültek – mondta a FreeDee szakmai napjának megnyitóján Szabó Péter, a FreeDee technológiai igazgatója. Az országos road-show első helyszínéül idén a szervezők a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát választották, ahol komoly múltra tekint vissza a 3D-hez kapcsolható oktatás és kutatás is.


3D_img2_450x330

Az SZTE Mérnöki Kar több díjat is nyert már versenyautó fejlesztési területen


A rendezvényen bemutatták a legnépszerűbb 3D nyomtatási technológiákat és ismertették ezek jelentőségét a magyar iparban. Az előadásokban előkerültek nagy hozzáadott értékű alkalmazási példák az ipari tervezés és gyártás területéről. Dr. Péter Szabó István ismertette a 3D nyomtatás és szkennelés jelentőségét a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. A programot 3D szkennelési bemutató színesítette, valamint a versenyautó-karosszériákkal, futóművekkel, egyedi alkatrészek gyártásával foglalkozó G-Sport Engineering is beszámolt 3D szkennelési projektjeiről, tapasztalatairól.


3D_img3_450x330

Cégek, oktatók és hallgatók is részt vettek az eseményen


– Egyre nagyobb teret kap nálunk a 3D szkennelés, illetve a 3D nyomtatás. Projektmunkákban és a hallgatói tanulmányi versenyek során is használják a tanulók, például a pneumobil és az Eco-maraton versenyautó tervezése, gyártása során is megjelentek a 3D nyomtatott kompozit teherviselő alkatrészek, amelyek erősebbek az alumíniumnál és könnyebbek is, így a versenyautók tömegcsökkentésében rendkívül előnyösek. A 3D szkennelés területén vállalati partnereinkkel együttműködünk egy krosszautó tervezésében, illetve veterán autók rekonstrukciójában . Az SZTE-n a karok közti, illetve partnervállalatokkal konzorciális együttműködés keretében a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar kutatóival közösen hoztunk létre olyan orvostechnológiai műszereket 3D nyomtatóval, amelyek lehetővé teszik, hogy a betegeken személyre szabott műtéti eszközökkel végezzenek el például protézisbeültetést, így csökkentve a műtéti időt, megterhelést és pontosítva magát a beavatkozást. Az említetteken kívül is szinte napról napra nő azon területek száma, amelyekben ez a technológia szerepet kap, ezzel igyekszünk mi is lépést tartani és bővíteni az oktatási és kutatási területeket a 3D-vel kapcsolatban – tudtuk meg Péter Szabó Istvántól, az SZTE Mérnöki Kar Duális és kooperatív képzésért felelős dékáni megbízottjától.


3D_img4_450x330

Péter Szabó István több 3D projektben is részt vett már fejlesztőként


Az SZTE hallgatói az oktatás során találkoznak a 3D nyomtatáshoz kapcsolódó elméleti feladatokkal és gyakorlati tapasztalatot is biztosít számukra a mérnöki kar, elsősorban gépészmérnök, műszaki menedzser, mechatronikai mérnök és ipari termék- és formatervező szakon. Utóbbi az egyik legújabb képzés és ennek jelentős része épül a 3D technológiákra. Számukra is tartogatott újdonságokat a FreeDee Kft. rendezvénye, amelyen a legmodernebb eljárások, irányvonalak kerültek terítékre az előadások és bemutatók során.

– Évek óta jó kapcsolatot ápolunk a FreeDee Kft-vel, megtisztelő, hogy a roadshow első állomása az SZTE Mérnöki Kara. A szoros együttműködésnek már eddig is számos előnyét élvezhették a hallgatóink. A jövőben akár szakmai gyakorlatot is szerezhetnek náluk a tanulóink, valamint számos szakdolgozati témát is kínál a cég és a 3D technológia rohamos fejlődése. A Freedee Kft. az egyik kiemelt partnerünk a közeljövőben kialakítandó kreatív laboratórium létrehozása során – hangsúlyozta Péter Szabó István.

3D_img5_450x330
A 3D nyomtatót működés közben is meg lehetett nézni a rendezvényen

Az SZTE Mérnöki Karának több, mint 70 duális- és kooperatív képzésben résztvevő partnervállalata van, amelyek közül több is részt vett a rendezvényen. Az esemény arra is lehetőséget biztosított, hogy az SZTE új cégek képviselőivel a hálózat további bővítéséről is tárgyalhasson. Ezeknek a képzéseknek a legfontosabb előnye a hallgató számára a gyakorlati tapasztalat megszerzése a cégeknél, amely jelentősen segíti a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket is.

Forrás: SZTEInfo / Lévai Ferenc, Fotók: Kovács-Jerney Ádám