SOFI_nyito

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének ülésén vett részt az SZTE

2023. március 14-én tette közzé a FAO „Az élelmezés-biztonság és a táplálkozás helyzete Európában és Közép-Ázsiában 2022” című jelentését, mely eseményen a Szegedi Tudományegyetem is bemutatkozott.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete, melynek célja az államok közti együttműködés elősegítése a nemzetközi jog és biztonság, a gazdasági fejlődés, a szociális ügyek és az emberi jogok terén és a világbéke elérése; 1945-ben hozta létre a FAO-t. Az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet tudás- és információforrásként segíti a fejlődő országokat és az átalakulóban lévő országokat, hogy korszerűsítsék és javítsák mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati gyakorlataikat, illetve hogy mindenki számára megfelelő táplálkozást biztosítsanak. Az Európai Unió kulcsfontosságú szereplőnek tekinti a FAO-t, melynek 1991. óta tagszervezete. Az Európai Uniós Közös Agrárpolitika (KAP) központi elemei: a fenntartható mezőgazdaság, harmonikus vidékfejlesztés és élelmezés-biztonság.


A FAO 2023. március 14-én tette közzé „Az élelmezés-biztonság és a táplálkozás helyzete Európában és Közép-Ázsiában 2022” című jelentését, melyet az ENSZ további szervezetivel (WHO, IFAD, ENCE, UNDP, UNICEF, WFP, WMO) együtt készítettek el. Az eseményt Raimund Jehle nyitotta meg, aki a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda vezetője 2016. augusztusa óta. Az Egyesült Nemzetek Szervezeténél és az Európai Bizottságnál számos területen szerzett nagy tapasztalattal rendelkezik, így méltó módon tudta moderálni az eseményt.


Az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet bevezető gondolatait Vlagyimir Olegovich Rahmanintól, a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselőjétől hallhattuk. Beszédében felhívta a figyelmet az együttműködés, kooperáció, fenntartható étrend fontosságára. Említést tett a pandémia, pénzügyi, az élelmiszerek minőségbeli problémáiról. Emellett rámutatott az egyre növekvő mértékű elhízásra és túlsúlyra, ami a vizsgált térségben jellemző.


Az „Oktatás és kutatás szerepe az élelmiszerekkel, a táplálkozással, az egészséggel és az élelmiszer szakpolitikával kapcsolatban” című előadás megtartására Prof. Dr. Bánáti Diána CSc. tudományos dékánhelyettest kérték fel a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Élelmiszermérnöki Intézetétől. A Szegedi Tudományegyetem kutatói munkáját, képzési és kutatási területeit ismerhettük meg prezentációjában. Az SZTE oktatója elmondta, hogy ez egyetem fő célkitűzései között a magas színvonalú oktatás és kutatás, vállalkozói szellem és elkötelezettség, tudásmegosztás növelése, valamint egészségügyi ellátás nemzetközi elérhetősége, fejlesztése szerepelnek. Kihangsúlyozták, hogy 12 karral, 19 doktori iskolával rendelkezik a Szegedi Tudományegyetem, amely több nemzetközi ranglistán kiemelkedő helyen szerepel. Az SZTE multidiszcipilináris oktatási területeinek köszönhetően a mérnöki, gazdasági, szociális, egészségtudományi, élettudományi, mezőgazdasági, élelmiszer-tudományi, környezet- és ökológiai képzési tudományainak köszönhetően az interdiszcipilináris kutatás, fejlesztés és innováció kiválóságának központja. Mindennek köszönhetően egészséges emberek, élelmiszerek, növény- és állati eredetű táplálkozás tanulmányozása, fejlesztése áll az egyetem célkitűzéseinek középpontjában, a „One Health” koncepciónak megfelelően.


Ezt követően néhány fő gondolatot ismerhettek meg a résztvevők a 2022-es jelentésből, melyet kerekasztal beszélgetések követtek. Megtudhattuk, hogy az ukrajnai háború kitörése, a koronavírus okozta pandémia ellátási, élelmiszer minőségi problémákat okoztak. Fő üzenetként „hazahozhattuk”, hogy gyorsan kell cselekednünk, hogy fenntartható gazdálkodást tudjunk kialakítani és fenntartani.


Szöveg: Újvári Gréta