Színes programokkal várta a Kutatók Éjszakájának érdeklődőit az SZTE Mérnöki Kara

A már közel két évtizedes múltra tekintő Kutatók Éjszakája idén 2022. szeptember 30-án került megrendezésre, mely kezdeményezéshez ismét csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. A kar 3 épületében, 9 különböző programmal várta a mérnöki tudományok iránt érdeklődőket.

Az SZTE Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézetének, Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének, Gépészeti Intézetének és Mechatronikai és Automatizálási Intézetének oktatói és kutatói az idei Kutatók Éjszakáján is színes programkínálattal várták a résztvevőket. Külön örvendetes, hogy a látogatók a korcsoportok széles spektrumát képviselték, hiszen akadt közöttük a szüleivel, nagyszüleivel érkező óvodás, kisiskolás, de szép számmal látogatták a programokat középiskolások, felnőttek is.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő robotika témakörében különböző ipari folyamatok modelljébe nyílt betekintési lehetőség az érdeklődők számára. Két szalag és egy scara robotkar munkája szemléltette, hogy milyen sok mozdulat és parancs szükséges 1-1 termék mozgatásához egy gyárban. A Mechatronikai és Automatizálási Intézet által összeállított program keretében giroszkóppal ellátott kétkerekű robot is bemutatásra került, amely ultrahang- és színérzékelője segítségével távolságok érzékelésére alkalmas, ezáltal nemcsak, hogy egyensúlyozni képes a szerkezet, hanem az előtte lévő akadályokat is ki tudja kerülni. Demonstrálásra került az is, hogy egy robot lézerszkenner segítségével hogyan térképezi fel a területet, mozog, kerüli ki az akadályokat és jegyzi meg őket, ezáltal a látogatók megismerhették, hogy az egyre több háztartásban teret hódító robotporszívók milyen elven is működnek. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő 3D nyomtatás tudományával is megismerkedhettek az érdeklődők. A bemutató alkalmával a 3D nyomtatással előállítható kész alkatrészek, szobrok, apró használati tárgyak elkészítésének teljes folyamatát egészen az első lépésektől lehetett figyelemmel kísérni.

Akik látványos, kézzel fogható programok után kutattak, a Gépészeti Intézet fizika, mechanika és hőtan világába betekintést nyújtó programjaihoz csatlakozhattak. Az érdeklődők többek között folyékony nitrogénnel végzett színes és színtelen kísérletek sorát tapasztalhatták meg, például a nitrogénnel történő gyors fagyasztás, a hőtágulás és hőelvonás hatásának megismerése nyílt lehetőség. Forró italosdoboz és jeges víz segítségével azt is láthatták a résztvevők, ahogy a hideg hatására a forró doboz hirtelen összeroppan. A kifejezetten családok részére hirdetett program elsősorban a gyerekek fizika iránti érdeklődésének felkeltését tűzte ki céljául. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb kísérletek egyikének a lávalámpa készítés bizonyult: otthon is megtalálható anyagokból, víz, étolaj, ételfesték és pezsgőtabletta segítségével minden kis kutató elkészíthette a saját lámpását. Emellett a kóla és szódabikarbóna segítségével történő lufifújás technikáját is elsajátíthatták az érdeklődők.

A Biológiai Rendszerek Műszaki Intézete által kínált program keretében a víz- és szennyvíztisztítási technológiákban gyakran előforduló eljárásokról kaphattak képet látogatók. A klasszikus ülepítési, fizikai tisztítási módszerek, ultrahangos és kémiai kezelések, koaguláció és flokkulálás, valamint membránszeparációs, elsősorban mikro- és ultraszűrési technikák szemléltetésén túl modern eljárások bemutatásaként mesterséges, polimer membránszűrő lapokat állítottak elő és a gyártási folyamatot demonstrálták a Mérnöki Kar oktatói és kutatói.

Az Élelmiszermérnöki Intézet kínálatában szereplő programok segítségével az élelmiszertudomány iránt érdeklődők megtudhatták, hogy hot dog gyártás esetében hogyan valósul meg a termőföldtől az asztalig koncepció, azaz hogyan jut el a fogyasztóhoz egy adott élelmiszer. Az élelmiszerkémia iránt érdeklődők betekintést nyerhettek abba, hogy milyen alapanyagokból és milyen technológiával állíthatók elő az élelmiszerek, amelyek akár a különleges étkezési igényeknek is megfelelnek. A résztvevők amellett, hogy megismerhették, hogy táplálékunk fő alkotóinak mennyisége és minősége hogyan befolyásolja az élelmiszerek szerkezetét, megjelenését, még arra is választ kaphattak, hogy hogyan működnek az enzimek, mitől lesz színes, sűrű vagy krémes egy adott élelmiszer.




Kutatok_ejszakaja


Szöveg és fotó:

Újvári Gréta és Korponai Éva