METE2

Sikerrel zárult a XXIV. MÉTE TDK

Az SZTE Mérnöki Kar 60 éves fennállása alkalmából tartott tudományos-szakmai rendezvénysorozat részeként a Mérnöki Kar és a Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület vezetése szervezésében 2022. május 16-án karunkon került megrendezésre a XXIV. országos MÉTE TDK Konferencia.

Az SZTE Mérnöki Kar 60 éves fennállása alkalmából tartott tudományos-szakmai rendezvénysorozat részeként a Mérnöki Kar és a Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület vezetése szervezésében 2022. május 16-án karunkon került megrendezésre a XXIV. országos MÉTE TDK Konferencia.

A konferenciára az élelmiszertudományhoz kapcsolódó tudományos kutatásokat végző hallgatók nyújthatták be jelentkezésüket, hogy dolgozatukkal az Élelmiszeranalitika I, Élelmiszeranalitika II, Élelmiszeranalitika III., Élelmiszertechnológia, Élelmiszergazdaságtan, Élelmiszertechnológia és Műveletek I, Élelmiszertechnológia és Műveletek II, Mikrobiológia és Élelmiszerbiztonság, Műszaki Informatika és Méréstechnika, valamint Táplálkozástudomány szekciókban mérettessék meg tudásukat.


20_METE_TDK1_2


A verseny szervezőbizottságában Dr. habil. Bíró István, SZTE MK dékán, Dr. Zsarnóczay Gabriella, MÉTE elnök, Hovorkáné Dr. Horváth Zsuzsanna, SZTE MK oktatási és általános dékánhelyettes, Prof. Dr. Bánáti Diána, SZTE MK tudományos dékánhelyettes, Dr. Szabó P. Balázs, SZTE MK Élelmiszermérnöki Intézet intézetvezető, Dr. habil. Zsótér Brigitta, SZTE MK tehetséggondozásért felelős dékáni megbízott, TDT elnök és Joóné Muhi Piroska, SZTE MK TDT titkár vett részt, a fő szervezők Dr. habil. Zsótér Brigitta és Joóné Muhi Piroska voltak.

A verseny színvonalát jelzi, hogy a hazai agrár-élelmiszeripari felsőoktatás számos intézménye, köztük a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, valamint a rendezvényt befogadó Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara képviseletében a rangos szakmai nap alkalmából 64 versenyző 62 tudományos diákköri dolgozatot mutatott be, összesen 10 szekcióban 27 helyezés, és 15 különdíj odaítélésére került sor.

A Mérnöki Kar hallgatói a Tudományos Diákköri Konferencián az erős mezőnyben is méltó módon képviselték karunkat. Az Élelmiszergazdaságtan szekcióban Takács Ágota „A COVID-19 hatása az élelmiszer-hulladék mennyiségére” című dolgozatával (Témavezető: Prof. Dr. Bánáti Diána egyetemi tanár ) első helyezést, Vas Evelin „A Szegedi Paprika Zrt. által készített termékek forgalmának elemzése a 2011 és 2020 között, különös tekintettel a COVID-19 járvány első hullámának időszakában” című dolgozatával (Témavezető: Dr. Kis Krisztián egyetemi docens) második helyezést ért el. Az MTA SZAB Mezőgazdasági Szakbizottság Agrárökonómiai Munkabizottságának Díját nyerte el Erdei BálintKereskedelmi és gyártói márkás sertésvirslik összehasonlító elemzése” című dolgozatával (Témavezető: Mihalkó József tanársegéd).

Az Élelmiszertechnológia és Műveletek I. szekcióban Dobozi Réka „Tej alvadási és sajt érési folyamat nyomonkövetése dielektromos mérésekkel” című dolgozatával (Témavezető: Dr. Beszédes Sándor főiskolai docens és Dr. Csanádi József egyetemi docens) első helyezést, Boros Gyevi Vivien „Tritikálé (X Triticosecale W.) őrlemények próbacipóinak fizikai és érzékszervi vizsgálata” című dolgozatával (Témavezető: Dr. Mihály-Langó Bernadett laborvezető, Dr. Szabó P. Balázs főiskolai docens) második helyezést ért el.

Az Élelmiszertechnológia és Műveletek II. szekcióban Odrobina Otília „Hagyományos és zsírszegény karamella fejlesztése” című dolgozatával (Témavezető: Dr. Gyimes Ernő egyetemi docens, Csercsics Dóra tanszéki mérnök) első helyezést ért el.

A Mikrobiológia és Élelmiszerbiztonság szekcióban Csatordai Viktória „Élelmiszer-ipari szennyvíziszap anaerob lebonthatóságának nyomonkövetése” című dolgozatával (Témavezető: Dr. Lemmer Balázs adjunktus, Jákói Zoltán Péter tudományos segédmunkatárs) a Bonduelle Central Europe Kft. által felajánlott különdíjban részesült.

A Műszaki Informatika, Méréstechnika szekcióban Dézsi Pál Patrik „Tejsav alapú élelmiszer-ipari csomagolóanyag vizsgálata nanoindentációval” című dolgozatával (Témavezető: Pappné Dr. Sziládi Katalin főiskolai docens, Csonti Katalin PhD hallgató, Dr. Heiner Zsuzsanna csoportvezető) második helyezést ért el.

A Táplálkozástudomány szekcióban Szőke-Trenyik Eszter „Magas rosttartalmú, kész lisztkeverékek kifejlesztése” című dolgozatával (Témavezető: Dr. Szabó P. Balázs főiskolai docens) első helyezést ért el.

Gratulálunk a hallgatóknak, és felkészítő tanáraiknak!