SUSTA_borito

Újabb mérföldkőhöz érkezett a SUSTA projekt megvalósítása

Az ERAMUS+ program keretében a Poznan University of Economics and Business vezetésével, 5 projekt partner részvételével valósul meg 2020. december és 2022. december között a SUSTA rövid megnevezésű projekt, melyben az SZTE Mérnöki Kar partnerként vesz részt.

A projekt vezető intézménye: Poznan University of Economics and Business

A résztvevő 5 projekt partner: Universidad Miguel Hernandez de Elche, Czech University of Life Sciences, University of Zagreb, Slovak University of Agriculture és a Szegedi Tudományegyetem

A pályázat kódszáma: 2020-1-PL01-KA203-081980


A projekt fő célja, hogy olyan átfogó koncepciót alkosson a fenntarthatóság oktatásáról vállalkozással kapcsolatos tanulmányokat folytató hallgatók számára, ami a fenntarthatóság problémáinak tudatosítását és a hallgatók bevonását eredményezi. A megvalósítás során a Mérnöki Kar koordinációjában elkészült a fenntarthatósági szempontok érvényesítését támogató tananyag kidolgozását megalapozó felmérés, ami alapján a Zágrábi Egyetem koordinációjában kerül kidolgozásra a fenntarthatóságról szóló kurzus tanterve. Ennek előkészítésére a 2021. októberében Prágában megtartott projekttalálkozón került sor, melynek eredményeként a fenntarthatósági témakörre fókuszáló tantárgyak partnerországokban történt összegyűjtését követően a hallgatók gondolkodásmódjára és szemléletére vonatkozóan folytatódott a munka. Partnerintézményenként, országonként legalább 400 mintás hallgatói kérdőíves felmérés készült a hallgatók fenntarthatósággal kapcsolatos tudatossága, valamint a kapcsolódó hallgatói tanulási igények feltérképezése érdekében. A felmérésben résztvevők a kérdésekre hét fokozatú skálán adhatták meg válaszaikat.

A kérdések érintették a környezeti problémák iránti vásárlói felelősségvállalást, egyéni és társadalmi szinten egyaránt. A fogyasztás korlátozásával kapcsolatos állítások arra a kérdésre keresték a választ, hogy a válaszadó megítélése szerint mindez lassíthatja-e a természeti erőforrások kimerülésének tempóját? A felmérés vizsgálta, hogy mennyire fontos a válaszadó számára a fenntartható környezet és mennyire hajlandó tenni érte vásárlásai, fogyasztása révén, illetve az újrahasznosítás területén. A következő kérdéscsoportban a válaszadó személyes környezetének (család, barátok, stb.) elvárásaival kapcsolatban értékelhetett. Érdekes kérdések vonatkoztak a válaszadó anyagi és nem anyagi többlet kötelezettségvállalásával, hajlandóságával kapcsolatban. A kérdések segítségével a válaszadó jövőképéről is információ volt szerezhető. A felmérés során a kérdésekre adott válaszok egyetemi tananyagokkal való összefüggéseinek vizsgálatára is sor került, továbbá megjelölhetővé váltak hallgatók idevonatkozó elvárásai is. További érdekes válaszok gyűltek a közösségi közlekedés használata és a helyi termelők termékeinek vásárlása iránti hajlandósággal kapcsolatban. Az online kérdőívek feldolgozása a projektpartnereknél is elért 400-as minta esetén folytatódik, amely intézményenkénti és nemzetközi összehasonlítási lehetőséget is biztosít. A felmérés eredményeinek bemutatására a későbbiekben kerül sor.

logo_UE