EIT_MK

Ismét remekelt a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara – egyetlen magyar résztvevőként – elnyerte az ’EIT Food Consumer Engagement Labs’ nemzetközi pályázatban való részvétel jogát.

Spanyolországtól Litvániáig, Olaszországtól Lengyelországig tíz egyetem (lásd keretes) kapta meg a lehetőséget, hogy az Európa-szerte ismert EIT Food program keretében az élelmiszeripari innovációkkal és azok fogyasztói megítélésével foglalkozzon.


A programban részt vevő egyetemek:

• Bulgaria: University of Food Technologies, Plovdiv

• Greece: American Farm School Post-Secondary Educational and Training Association (Perrotis College)

• Hungary: University of Szeged

• Italy: University of Bari Aldo Moro

• Lithuania: Kaunas University of Technology

• Poland: Poznan University of Life Sciences

• Romania: Babes-Bolyai University

• Slovakia: Slovak University of Agriculture

• Slovenia: University of Ljubljana

• Spain: University Institute for the Research in Agri-food Resources (INURA), University of Extremadura


A tíz európai egyetem együttműködésével zajló projektben megvizsgálják a fogyasztók élelmiszeripari innovációkkal kapcsolatos véleményét, feltárják az élelmiszergazdaság szereplőinek, a regionális élelmiszeripari vállalatoknak, kereskedőknek és csomagolóanyag gyártó cégeknek az innovációs tevékenységét és megkísérlik a közvetlen kapcsolat megteremtését az innovációs fejlesztésekben résztvevők és a fogyasztók között.


EIT Food:

Az EIT Food (https://www.eitfood.eu/) Európa legnagyobb és legszélesebb körű élelmiszeripari innovációs együttműködése, amelynek fő célja az élelmiszeripar illetve az egész élelmiszergazdaság fenntarthatóvá tétele, hogy a fogyasztók számára átlátható és megbízható módon, egészséges és biztonságos élelmiszereket állítson elő. Az élelmiszeripari digitalizáció, a pazarlás csökkentése, az élelmiszer-feldolgozási technológiák fejlesztése, a kiegyensúlyozott táplálkozást szolgáló egészséges élelmiszerek előállítása, a fogyasztók véleményének feltárása, a fenntartható mezőgazdasági termelés és feldolgozás csupán néhány, az EIT Food célkitűzései közül.


A  magyar fogyasztók általában konzervatívak, ezért fontos annak megértése és feltárása, hogy milyen élelmiszeripari fejlesztéseket fogadnak el. A projekt különlegessége, hogy a sokszor elhanyagolt idősebb fogyasztói réteg véleményét is feltárja.

Az európai élelmszergazdaság soha nem látott mértékű átalakuláson megy át. A biztonságos és egészséges élelmiszereknek, körforgásos gazdaságban, fenntartható, környezetkímélő módon való előállítása, a digitalizáció és más innovációk, ipari fejlesztések terén kialakuló európai együttműködésben Magyaroszágról a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vesz részt.


A SZTE Mérnöki Kar szakértője hazánkból egyedüliként részt vett ez év elején az EIT Food Foresight, azaz élelmiszergazdasági előretekintési tanulmányának az elkészítésében.

Négy hónappal ezelőtt a SZTE Mérnöki Karának két hallgatói csapata nyerte el az EIT Food Hackatlon első két díját. Az élelmiszermérnök és mechatronikai mérnök hallgatókból álló csapatok először vettek részt az élelmiszeripari digitalizációs versenyben és mindjárt ilyen kiemelkedő eredményt értek el. A mérnöki képzéseknek ezen kombinációja egyedülálló a hazai felsőoktatásban.