CEEPUS Days a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karán

Az elmúlt néhány évben az SZTE Mérnöki Kar egyre nagyobb hangsúlyt helyez a határon átnyúló, Közép-Kelet-Európa országai felé nyitást jelentő kapcsolatokra, melynek egyik eredményeként a CEEPUS Days került megrendezésre Karunkon.

A mérnökképzésben is felértékelődött a regionalitás szerepe, a végzett hallgatók gyakran kezdik pályafutásukat és építik karrierjüket e térség valamelyik országában.

 

Tapasztalataink szerint a kis és közepes méretű vállalkozások különösen nagy figyelmet fordítanak a Nyugat-Balkán, illetve a Visegrádi 4-ek országaira, üzleti tevékenységük egyre nagyobb részét valósítják meg ebben a környezetben.

 

Hallgatóink – gyakran – nem rendelkeznek információval vagy éppen torz kép alakult ki bennük a kevéssé ismert térségek üzleti kultúrájáról, lehetőségeiről, az ott dolgozó mérnök kollégákról.

 

A CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) program nagyszerű lehetőséget kínál tanulásra, szakdolgozat írás támogatására vagy éppen gyakorlati szakmai tapasztalatok szerzésére. Örömünkre szolgál, hogy az elmúlt tanévben és a 2018/2019 tanév őszi félévében több tíz hallgatónk és oktatónk utazott ki valamelyik CEEPUS partnerországba a Mérnöki Kar 4 hálózatán keresztül vagy freemover pályázóként.

 

A beutazó hallgatók is egyre nagyobb számban látogattak el Szegedre, amely 2018 októberében már közel 30 fő volt, akikhez oktatók is csatlakoztak.

 

CEEPUS Days keretében biztosítottunk lehetőséget számukra szakmai előadások meghallgatására, hiszen 4 ország (Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia) egyetemeinek vendégoktatói – Jagellonian University/Krakkó (PL), Nagyváradi Egyetem/Oradea (RO), Temesvári Műszaki Egyetem/Timisoara (RO) és az Újvidéki Műszaki Egyetem/Novi Sad (SRB) – sokszínű előadásokkal gazdagították programunkat. Az 5 egyetemről – Krakkó (PL), Nitra (SK), Nagyvárad (RO), Temesvár (RO), Újvidék (SRB) – érkezett hallgatók üzemlátogatásokon tekinthettek be a magyarországi üzleti életbe. Meglátogatták a MIZO Zrt. szegedi gyárát, ahol láthatták a tejipar széles skálájú gyártástechnológiáját és gépeit, logisztikai folyamatait. Ugyanúgy lehetőségük volt a Szegedi Paprikafeldolgozó Zrt. élelmiszerfeldolgozó tevékenységének tanulmányozására is. További szakmai látogatásra is biztosítottunk időt, így a program része volt a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, a Kiskundorozsmai Szélmalom és az SZTE Füvészkertjének, valamint a Mérnöki Kar laboratóriumainak megtekintése is. A külföldi és a fogadásban részt vevő hallgatók között kialakult kapcsolat eredményeként közel 30 pályázatot adtak be a szegedi hallgatók CEEPUS STE kategóriában a tavaszi félévre és minden eddiginél több oktató is pályázott. A beutazók várható körében lesznek rendszeresen küldő egyetemek és újak is (pl. Tetovoi Egyetem).


ceepus1

 

A CEEPUS Days keretében, Szegedi Tudományegyem nevében Balogné Molnár Gabriella, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője és Bíró István, a Mérnöki Kar dékánja köszöntötte a vendégeket. Tanács Edit, az SZTE CEEPUS koordinátora segítségével a mobilitások adminisztrációja és a hallgatói ösztöndíjak átvétele is gördülékenyen megtörtént.

 

ceepus2


Nagy köszönettel tartozunk mindazoknak, akik már évek óta segítik, hogy a CEEPUS programban minél hasznosabban vehessünk részt. Az előző bekezdésben megemlítetteken túl külön hálás vagyok a Tempus Közalapítvány Munkatársainak, kiváltképp Csernyus Aliz, Kamocsa Gábor – és korábban – Kilin Emőke koordinátoroknak.


ceepus3

 

Bízom abban, hogy további sikeres pályázataink lesznek és egyre több hallgatót és oktatót fogadhatunk és küldhetünk tapasztalatszerzésre CEEPUS tagországokba!

 

 

Gál József

SZTE Mérnöki Kar kül- és közkapcsolati dékánhelyettes, kari CEEPUS koordinátor