Bezár

Élelmiszermérnöki Intézet

Kutatás

Kutatás

2015. január 22.
6 perc


Az Intézet kutatási tevékenysége:

 

  • Malomipari technológiák, műveletek (búzaőrlés, rozsőrlés technológiai folyamatai)
  • Gabonafélék és őrlemények tárolás alatti életfolyamatai, minőségmegőrző technológiák (szárítás, szellőztetés stb.)
  • Gabonaalapú élelmiszerek gyártmányfejlesztése
  • Hidrotermikus feltáró műveletek (pl. expandálás, extrudálás, főző-extrudálás, pelyhesítés, corn flakes stb.) optimálása
  • Takarmánygyártás műveletei (aprítás, keverés, granulálás stb.), gyártás- és gyártmányfejlesztés
  • A hazai fűszerpaprika előállítás optimalizálására irányuló kutatások
  • Mezőgazdasági termények aprítása, anyagfizikai jellemzők vizsgálata terményeknél
  • Heterodiszperz rendszerek granulometriai vizsgálata
  • Búzák szemkeménységének és lisztjeik minőségi mutatóinak összefüggésvizsgálata
  • Fajtaazonos búzák malmi és sütőipari vizsgálata
  • Élelmiszerek gyártóműveleteinek és minősítő módszereinek vizsgálata és fejlesztése
  • Növényi eredetű heterodiszperz rendszerek (termények) fizikai – mechanikai modellezése, módszertani fejlesztése
  • Élelmiszer alapanyagok és mezőgazdasági termények aprítás energetikai és technológiai vizsgálatai
  • Szemcsés halmazok eloszlásának vizsgálata hagyományos és lézer diffrakciós módszerrel
  • Szemes termények anyagfizikai jellemzőinek vizsgálata
  • Élelmiszer feldolgozó technológiák korszerűsítése
  • Bio-élelmiszer feldolgozási technológiák fejlesztése
  • Növényi bázisú funkcionális élelmiszerek és gyártástechnológiájuk fejlesztése
  • Funkcionális táplálékok, gabonafélék táplálkozási szerepe
  • Gabonafélék szemkeménységének meghatározása, agrofizikai vizsgálatok, búza szemkeménység és liszt minőségi paramétereinek vizsgálata
  • Mezőgazdasági termények aprítása
  • Mechanikai anyagvizsgálatok: törésmechanikai vizsgálatok, szakítási vizsgálatok, keménységmérési módszerek
  • Búzalisztek keverési tulajdonságainak vizsgálata, hatása a kenyér minőségére
  • Funkcionális élelmiszerek (alapanyagok funkcionalizálása, táplálkozásbiológiai vonatkozások)
  • Különböző élelmiszer nyersanyagok, félkész és kész termékek műszeres állományvizsgálata
  • Az állományadatok és a termék minőség közötti kapcsolat tanulmányozása
  • Funkcionális termékek fejlesztése (növényi alapú funkcionális termékek)
  • Gabonák hámozása, hámozási idő vizsgálata, a hámozás hatása a gabonák szemkeménységére és egyéb paramétereire
  • Gluténmentes és glutén szegényített termékek fejlesztése
  • Állományvizsgálatok
  • Sütőipari termékek vizsgálata, liszt és tészta vizsgálatok
  • Sütőipari, édesipari technológiai fejlesztések, gyártmányfejlesztés, funkcionális termékek
  • Élelmiszeripari életciklus-elemzések, élelmiszeripari tisztább termelési eljárások kidolgozása
  • Környezeti hatásvizsgálatok, hulladékminimalizálás, környezetmenedzsment
  • Természetes antioxidánsok alakulása egyes nyersanyagokban a feldolgozás során (csokoládé)
  • Korszerű élelmiszer feldolgozó technológiák (hideg plazma, nagy intenzitású fény, ultrahang) vizsgálata
  • Édesipari technológiák és anyagok vizsgálata, édesipari termékek fejlesztése
  • Élelmiszer-csomagolás fejlesztése
  • Tejipari termékek gyártmányfejlesztése, termékválaszték bővítése, új feldolgozási technológiák, vizsgálati eljárások kidolgozása, melléktermékek humán célú felhasználása lehetőségeinek kutatása
  • Különböző eredetű nyerstejek minőségének, és a minőségét befolyásoló tényezők vizsgálata (beltartalom, fiziko-kémiai tulajdonságok, mikrobiológiai minőség, techno-funkcionális tulajdonságok, szennyező anyagok, stb.)
  • A kiskérődzők (juh, kecske) tejének és a tejükből készült termékek vizsgálata, minőségük fejlesztése, funkcionális élelmiszerként történő hasznosításának kutatása
  • Tejipari termékek technológia és gyártmányfejlesztése, funkcionális tejtermékek fejlesztése
  • A nyerstej jellemzőinek hatása a felhasználásra
  • A tej alvadását befolyásoló tényezők vizsgálata
  • A tej tulajdonságainak hatása a tej feldolgozásának műveleteire, ezen keresztül a termékek tulajdonságára
  • A tejipari műveletek paraméterezésének hatása egyes terméktulajdonságokra
  • Adalékok alkalmazhatósága a tejiparban és azok hatása a termékek tulajdonságaira
  • Korszerű és alternatív technikák tejipari alkalmazásának vizsgálata
  • Különleges és hagyományos tejtermékek kisüzemi gyártásának fejlesztése
  • Tejipari melléktermékek kezelése, felhasználása
  • Funkcionális húskészítmények kifejlesztése
  • Hagyományosan érlelt szárazkolbászok gyártástechnológiájának kidolgozása bakteriocinek felhasználásával
  • Csökkentett zsírtartalmú szárazkolbászok kifejlesztése
  • Biohúskészítmények kifejlesztése őshonos magyar állatokból
  • Hazai gyümölcsök felhasználása húskészítményekben az élelmiszer-biztonság javítása és az egészséges táplálkozás elősegítése érdekében
  • EU-konform baromfitápok fehérje és energia biztosítása alternatív hazai takarmány alapanyagokból
  • A mustár új ökologikus és gazdaságos termesztésére és a továbbhasznosítás bővítéséreszolgáló új eljárások, módszerek és termékek kifejlesztése és modellszintű megvalósítása
  • Húskészítményekből különböző állatfajok kimutatására alkalmas enzim-immunreakciós módszer vizsgálata
  • Szójamentes, növényi alapú élelmiszerek kifejlesztése
  • Ipari eljárás kidolgozása húskészítmények biztonságos fogyaszthatósági idejének meghatározására Luteintartalmú húskészítmények kifejlesztése az egészségmegőrzés céljából
  • Probiotikus fermentált húskészítmények kifejlesztése
  • Probiotikus mikroorganizmusok hatásának táplálkozástudományi igazolása
  • Húsipari adalékanyagok felhasználhatóságának vizsgálata
  • Húskészítmények csomagolástechnológiájának fejlesztése
  • Húskészítmények eltarthatóságát növelő technológia kidolgozása
  • Baromfitartásban használt pellet alom vizsgálata
  • Haltermékek kifejlesztése
  • Húsminőség vizsgálatok
  • Szárazáruk antioxidáns-tartalmának vizsgálata
  • Rituális vágás hatása a húsminőségre
  • Élelmiszerek biztonságos gyártása, biztonságos élelmiszerek
  • Húsipari technológiák
  • Mérnöki számítások az élelmiszeriparban
  • Paraméter meghatározások ipari körülmények között
  • Technológiai folyamatok és műveletek modellezése és szimulációja
  • Hőátadási folyamatok méretezése és átméretezése
  • Baktériumszaporodási és pusztulási számítások
  • Egyidejű konvektív és konduktív hőátadás vizsgálata
  • Élelmiszeripari folyamatok hibaelemzése, paraméterbe folyások vizsgálata
  • Regressziós vizsgálatok ipari méréseknél
  • Különböző élelmiszer nyersanyagok, félkész és kész termékek műszeres állományvizsgálata
  • Az állományadatok és a termék minőség közötti kapcsolat tanulmányozása
  • Nanokompozitok előállítása és katalitikus vizsgálata
  • Rögzített mikroorganizmusok tulajdonságai és felhasználásuk
  • Növényi eredetű antimikrobiális és antioxidáns hatású anyagok vizsgálata
  • Lé kinyerés után visszamaradt gyümölcshéj és mag frakciók felhasználása antioxidáns és antimikrobiális anyagok kivonására
  • Gyümölcshéj kivonatok használata természetes tartósítószerként
  • Illóolajok antimikrobiális hatásának vizsgálata
  • Illóolaj kombinációk antimikrobiális hatásának vizsgálat sakktábla módszerrel
  • Illóolaj és növényi kivonatok együttes hatásának vizsgálata sakktábla módszerrel
  • Illóolajok sejt-sejt közötti kommunikációt gátló hatásának vizsgálata
  • Sejt-sejt közötti kommunikációs jelanyagok kimutatása élelmiszerekből
  • Illóolajok és növényi kivonatok használata fertőtlenítő készítményekben
  • Illóolajok és növényi kivonatok használata az élelmiszerek eltarthatóságának növelésére
  • Vizsgálatok mikroszkópos gombákból izolált béta-glükozidáz enzimmel
  • Enzimtermelő gombák növekedése gyümölcs törkölyön, a kivonható szabad fenolok növelésének céljából
  • Bakteriális tapadás vizsgálata különböző felületeken
  • Bakteriális biofilmek vizsgálata
  • Élelmiszeripari üzemek higiéniai vizsgálata
  • Biológiai és kémiai tartósítószerek kombinációjának vizsgálata
  • A biológiai molekuláris aszimmetria eredete és szignifikanciája
  • Radioaktívan jelzett molekulák szintézise
  • Különböző spektroszkópiai módszerek alkalmazása és fejlesztése: abszorpció, fluoreszcencia, CD, LD [megadott szabadalom a tárgyban], ESR; fényszóró minták optikai analízise
  • Aminosavak, optikai izomer molekulák, zsírsavak és cukrok gázkromatográfiája
  • Bioenergetikai kísérletek és számítások
  • Elektrokémiai módszerek, ionszelektív elektródok alkalmazása és fejlesztése (ion-transzport folyamatok tanulmányozása)
  • Molekuláris biológiai módszerek élelmiszer-mikrobiológiai alkalmazása és fejlesztése
  • Bioinformatika gyakorlati alkalmazásai
  • Diagnosztikai tesztek/gyorstesztek fejlesztése és alkalmazása (orvosdiagnosztika és mikrobiológia, valamint az élelmiszerbiztonság adott területein)
  • Élelmiszereredet, élelmiszerhamisítás vizsgálat és igazolás (pl. méz)
  • Az élelmiszerbiztonság mikrobiológiai vonatkozásai (elmélet és laboratóriumi gyakorlat)
  • H+-ATPáz és redox rendszerek
  • Az élet eredete, biomolekulák aszimmetriája, homokirálitás
  • Természetes anyagok antioxidánsok hatásának vizsgálata
  • Technológiai folyamatok hatása az élelmiszer feldolgozás során az antioxidáns hatásra
  • Az ivóvízben található toxikus anyagok vizsgálata
  • Folyadékkromatográfiás, tömegspektrometriás és kapcsolt módszerek
  • (HPLC-MS) fejlesztése
  • Mikotoxinok HPLC és HPLC-MS vizsgálata
  • Új mikotoxinok azonosítása, különös tekintettel a fumonizinekre
  • Túró és tejtermékek paramétereinek változása szezonálisan: hosszútávú monitoring
  • Fagyasztás hatása a húsok mikroszerkezetére és technofunkcionális tulajdonságaira eltérő állatfajokban
  • Az energetikai rendszer változása biológiai permetszerek hatására borsóban és spenótban
  • Ioncsatorna változások ophiobolin jelenlétében szív- és egyéb állati szövetben
  • Ophiobolinok koncentráció függő hatása a sejtek mechanikai paramétereire, fiziológiás változására és az ioncsatorna homeosztázisra állati és növényi szervezetekben
  • A Kv és a Kir típusú ioncsatorna komplexek stabilitásának élettani jelentősége, a kinázok szerepe
  • A toxinok befolyása növényi szervezetekre: az algáktól a magasrendű növényekig
  • Ophiobolin A termelő fertőzés kivédése biológiai védelemmel: protoplaszton és növényi zárósejteken, illetve fenotípus változás az egész növényi habitusra
  • Rostos anyagok beltartalmi értékének fiziológiai szerepe a funkcionális kilengések helyreállításában
  • Ioncsatornák modulációja a hallásvesztésben

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek