Az Intézet kutatási tevékenysége:
- Malomipari technológiák, műveletek (búzaőrlés, rozsőrlés technológiai folyamatai)
- Gabonafélék és őrlemények tárolás alatti életfolyamatai, minőségmegőrző technológiák (szárítás, szellőztetés stb.)
- Gabonaalapú élelmiszerek gyártmányfejlesztése
- Hidrotermikus feltáró műveletek (pl. expandálás, extrudálás, főző-extrudálás, pelyhesítés, corn flakes stb.) optimálása
- Takarmánygyártás műveletei (aprítás, keverés, granulálás stb.), gyártás- és gyártmányfejlesztés
- A hazai fűszerpaprika előállítás optimalizálására irányuló kutatások
- Mezőgazdasági termények aprítása, anyagfizikai jellemzők vizsgálata terményeknél
- Heterodiszperz rendszerek granulometriai vizsgálata
- Búzák szemkeménységének és lisztjeik minőségi mutatóinak összefüggésvizsgálata
- Fajtaazonos búzák malmi és sütőipari vizsgálata
- Élelmiszerek gyártóműveleteinek és minősítő módszereinek vizsgálata és fejlesztése
- Növényi eredetű heterodiszperz rendszerek (termények) fizikai – mechanikai modellezése, módszertani fejlesztése
- Élelmiszer alapanyagok és mezőgazdasági termények aprítás energetikai és technológiai vizsgálatai
- Szemcsés halmazok eloszlásának vizsgálata hagyományos és lézer diffrakciós módszerrel
- Szemes termények anyagfizikai jellemzőinek vizsgálata
- Élelmiszer feldolgozó technológiák korszerűsítése
- Bio-élelmiszer feldolgozási technológiák fejlesztése
- Növényi bázisú funkcionális élelmiszerek és gyártástechnológiájuk fejlesztése
- Funkcionális táplálékok, gabonafélék táplálkozási szerepe
- Gabonafélék szemkeménységének meghatározása, agrofizikai vizsgálatok, búza szemkeménység és liszt minőségi paramétereinek vizsgálata
- Mezőgazdasági termények aprítása
- Mechanikai anyagvizsgálatok: törésmechanikai vizsgálatok, szakítási vizsgálatok, keménységmérési módszerek
- Búzalisztek keverési tulajdonságainak vizsgálata, hatása a kenyér minőségére
- Funkcionális élelmiszerek (alapanyagok funkcionalizálása, táplálkozásbiológiai vonatkozások)
- Különböző élelmiszer nyersanyagok, félkész és kész termékek műszeres állományvizsgálata
- Az állományadatok és a termék minőség közötti kapcsolat tanulmányozása
- Funkcionális termékek fejlesztése (növényi alapú funkcionális termékek)
- Gabonák hámozása, hámozási idő vizsgálata, a hámozás hatása a gabonák szemkeménységére és egyéb paramétereire
- Gluténmentes és glutén szegényített termékek fejlesztése
- Állományvizsgálatok
- Sütőipari termékek vizsgálata, liszt és tészta vizsgálatok
- Sütőipari, édesipari technológiai fejlesztések, gyártmányfejlesztés, funkcionális termékek
- Élelmiszeripari életciklus-elemzések, élelmiszeripari tisztább termelési eljárások kidolgozása
- Környezeti hatásvizsgálatok, hulladékminimalizálás, környezetmenedzsment
- Természetes antioxidánsok alakulása egyes nyersanyagokban a feldolgozás során (csokoládé)
- Korszerű élelmiszer feldolgozó technológiák (hideg plazma, nagy intenzitású fény, ultrahang) vizsgálata
- Édesipari technológiák és anyagok vizsgálata, édesipari termékek fejlesztése
- Élelmiszer-csomagolás fejlesztése
- Tejipari termékek gyártmányfejlesztése, termékválaszték bővítése, új feldolgozási technológiák, vizsgálati eljárások kidolgozása, melléktermékek humán célú felhasználása lehetőségeinek kutatása
- Különböző eredetű nyerstejek minőségének, és a minőségét befolyásoló tényezők vizsgálata (beltartalom, fiziko-kémiai tulajdonságok, mikrobiológiai minőség, techno-funkcionális tulajdonságok, szennyező anyagok, stb.)
- A kiskérődzők (juh, kecske) tejének és a tejükből készült termékek vizsgálata, minőségük fejlesztése, funkcionális élelmiszerként történő hasznosításának kutatása
- Tejipari termékek technológia és gyártmányfejlesztése, funkcionális tejtermékek fejlesztése
- A nyerstej jellemzőinek hatása a felhasználásra
- A tej alvadását befolyásoló tényezők vizsgálata
- A tej tulajdonságainak hatása a tej feldolgozásának műveleteire, ezen keresztül a termékek tulajdonságára
- A tejipari műveletek paraméterezésének hatása egyes terméktulajdonságokra
- Adalékok alkalmazhatósága a tejiparban és azok hatása a termékek tulajdonságaira
- Korszerű és alternatív technikák tejipari alkalmazásának vizsgálata
- Különleges és hagyományos tejtermékek kisüzemi gyártásának fejlesztése
- Tejipari melléktermékek kezelése, felhasználása
- Funkcionális húskészítmények kifejlesztése
- Hagyományosan érlelt szárazkolbászok gyártástechnológiájának kidolgozása bakteriocinek felhasználásával
- Csökkentett zsírtartalmú szárazkolbászok kifejlesztése
- Biohúskészítmények kifejlesztése őshonos magyar állatokból
- Hazai gyümölcsök felhasználása húskészítményekben az élelmiszer-biztonság javítása és az egészséges táplálkozás elősegítése érdekében
- EU-konform baromfitápok fehérje és energia biztosítása alternatív hazai takarmány alapanyagokból
- A mustár új ökologikus és gazdaságos termesztésére és a továbbhasznosítás bővítéséreszolgáló új eljárások, módszerek és termékek kifejlesztése és modellszintű megvalósítása
- Húskészítményekből különböző állatfajok kimutatására alkalmas enzim-immunreakciós módszer vizsgálata
- Szójamentes, növényi alapú élelmiszerek kifejlesztése
- Ipari eljárás kidolgozása húskészítmények biztonságos fogyaszthatósági idejének meghatározására Luteintartalmú húskészítmények kifejlesztése az egészségmegőrzés céljából
- Probiotikus fermentált húskészítmények kifejlesztése
- Probiotikus mikroorganizmusok hatásának táplálkozástudományi igazolása
- Húsipari adalékanyagok felhasználhatóságának vizsgálata
- Húskészítmények csomagolástechnológiájának fejlesztése
- Húskészítmények eltarthatóságát növelő technológia kidolgozása
- Baromfitartásban használt pellet alom vizsgálata
- Haltermékek kifejlesztése
- Húsminőség vizsgálatok
- Szárazáruk antioxidáns-tartalmának vizsgálata
- Rituális vágás hatása a húsminőségre
- Élelmiszerek biztonságos gyártása, biztonságos élelmiszerek
- Húsipari technológiák
- Mérnöki számítások az élelmiszeriparban
- Paraméter meghatározások ipari körülmények között
- Technológiai folyamatok és műveletek modellezése és szimulációja
- Hőátadási folyamatok méretezése és átméretezése
- Baktériumszaporodási és pusztulási számítások
- Egyidejű konvektív és konduktív hőátadás vizsgálata
- Élelmiszeripari folyamatok hibaelemzése, paraméterbe folyások vizsgálata
- Regressziós vizsgálatok ipari méréseknél
- Különböző élelmiszer nyersanyagok, félkész és kész termékek műszeres állományvizsgálata
- Az állományadatok és a termék minőség közötti kapcsolat tanulmányozása
- Nanokompozitok előállítása és katalitikus vizsgálata
- Rögzített mikroorganizmusok tulajdonságai és felhasználásuk
- Növényi eredetű antimikrobiális és antioxidáns hatású anyagok vizsgálata
- Lé kinyerés után visszamaradt gyümölcshéj és mag frakciók felhasználása antioxidáns és antimikrobiális anyagok kivonására
- Gyümölcshéj kivonatok használata természetes tartósítószerként
- Illóolajok antimikrobiális hatásának vizsgálata
- Illóolaj kombinációk antimikrobiális hatásának vizsgálat sakktábla módszerrel
- Illóolaj és növényi kivonatok együttes hatásának vizsgálata sakktábla módszerrel
- Illóolajok sejt-sejt közötti kommunikációt gátló hatásának vizsgálata
- Sejt-sejt közötti kommunikációs jelanyagok kimutatása élelmiszerekből
- Illóolajok és növényi kivonatok használata fertőtlenítő készítményekben
- Illóolajok és növényi kivonatok használata az élelmiszerek eltarthatóságának növelésére
- Vizsgálatok mikroszkópos gombákból izolált béta-glükozidáz enzimmel
- Enzimtermelő gombák növekedése gyümölcs törkölyön, a kivonható szabad fenolok növelésének céljából
- Bakteriális tapadás vizsgálata különböző felületeken
- Bakteriális biofilmek vizsgálata
- Élelmiszeripari üzemek higiéniai vizsgálata
- Biológiai és kémiai tartósítószerek kombinációjának vizsgálata
- A biológiai molekuláris aszimmetria eredete és szignifikanciája
- Radioaktívan jelzett molekulák szintézise
- Különböző spektroszkópiai módszerek alkalmazása és fejlesztése: abszorpció, fluoreszcencia, CD, LD [megadott szabadalom a tárgyban], ESR; fényszóró minták optikai analízise
- Aminosavak, optikai izomer molekulák, zsírsavak és cukrok gázkromatográfiája
- Bioenergetikai kísérletek és számítások
- Elektrokémiai módszerek, ionszelektív elektródok alkalmazása és fejlesztése (ion-transzport folyamatok tanulmányozása)
- Molekuláris biológiai módszerek élelmiszer-mikrobiológiai alkalmazása és fejlesztése
- Bioinformatika gyakorlati alkalmazásai
- Diagnosztikai tesztek/gyorstesztek fejlesztése és alkalmazása (orvosdiagnosztika és mikrobiológia, valamint az élelmiszerbiztonság adott területein)
- Élelmiszereredet, élelmiszerhamisítás vizsgálat és igazolás (pl. méz)
- Az élelmiszerbiztonság mikrobiológiai vonatkozásai (elmélet és laboratóriumi gyakorlat)
- H+-ATPáz és redox rendszerek
- Az élet eredete, biomolekulák aszimmetriája, homokirálitás
- Természetes anyagok antioxidánsok hatásának vizsgálata
- Technológiai folyamatok hatása az élelmiszer feldolgozás során az antioxidáns hatásra
- Az ivóvízben található toxikus anyagok vizsgálata
- Folyadékkromatográfiás, tömegspektrometriás és kapcsolt módszerek
- (HPLC-MS) fejlesztése
- Mikotoxinok HPLC és HPLC-MS vizsgálata
- Új mikotoxinok azonosítása, különös tekintettel a fumonizinekre
- Túró és tejtermékek paramétereinek változása szezonálisan: hosszútávú monitoring
- Fagyasztás hatása a húsok mikroszerkezetére és technofunkcionális tulajdonságaira eltérő állatfajokban
- Az energetikai rendszer változása biológiai permetszerek hatására borsóban és spenótban
- Ioncsatorna változások ophiobolin jelenlétében szív- és egyéb állati szövetben
- Ophiobolinok koncentráció függő hatása a sejtek mechanikai paramétereire, fiziológiás változására és az ioncsatorna homeosztázisra állati és növényi szervezetekben
- A Kv és a Kir típusú ioncsatorna komplexek stabilitásának élettani jelentősége, a kinázok szerepe
- A toxinok befolyása növényi szervezetekre: az algáktól a magasrendű növényekig
- Ophiobolin A termelő fertőzés kivédése biológiai védelemmel: protoplaszton és növényi zárósejteken, illetve fenotípus változás az egész növényi habitusra
- Rostos anyagok beltartalmi értékének fiziológiai szerepe a funkcionális kilengések helyreállításában
- Ioncsatornák modulációja a hallásvesztésben