Szakdolgozati/diplomadolgozati, tudományos diákköri (TDK) témák

2022/23. tanév

Dr. Szabó P. Balázs, PhD (intézetvezető főiskolai docens):

1. Funkcionális élelmiszerek fejlesztése (növényi alapú), pl.: gluténmentes, allergénmentes stb.

2. Növényi eredetű nyersanyagokat feldolgozó technológiák kidolgozása, fejlesztése, felülvizsgálata, átdolgozása

3. Sütőipari termékek, száraztészta vizsgálata, liszt és tészta vizsgálatok

4. Sütőipari technológiai fejlesztések, gyártmányfejlesztés (pl.: lisztkeverékek hatása a késztermék minőségére), funkcionális termékek

5. Az egészséges táplálkozással összefüggő témák kidolgozása (pl.: sportolók táplálkozása, táplálékkiegészítők)

6. Különböző élelmiszerek, nyersanyagok állományvizsgálata

7. Mechanikai anyagvizsgálatok: törésmechanikai vizsgálatok, szakítási vizsgálatok


Bakos Tiborné (mesteroktató):

1. Zöldségek, gyümölcsök antioxidáns tartalmának, egyéb tulajdonságainak változása különböző hatásokra

2. Különböző gyártmányú, azonos típusú élelmiszerek összehasonlítása

3. Lisztek minőségének javítása különböző összetevők hozzáadásával

4. Különböző gabonák őrleményének vizsgálata a feldolgozási műveletek során


Prof. Dr. Bánáti Diána CSc. (egyetemi tanár)

1. Alternatív fehérje források felhasználása az élelmiszeriparban

2. Az élelmiszer-biztonsági szabályozás története

3. A COVID-19 hatása az élelmiszer-hulladék mennyiségére

4. Gyümölcsök eltarthatóságának növelése pektin bevonat segítségével

5. Olajsajtoló üzem ISO 22000 rendszerre történő átállásának specifikumai, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra és a hamisításra

6. Szakirodalom feldolgozáson és adatelemzésen alapuló témák:

• A rovar fehérjék felhasználásának előnyei és veszélyei

• Az élelmiszer hulladék csökkentésének innovatív lehetőségei

• Étrend-kiegészítők - az élelmiszerjog szürke zónája

• Élelmiszer visszahívások (food recalls)

• Listeria monocytogenes által okozott megbetegedések és tanulságaik, különös tekintettel a magyarországi eredetű liszteriózis botrányra

• Dietary supplements - safety implications and legal concerns

• Food recalls - food safety concerns and their management

• Sustainable food systems

• Consumer perception of alternative proteins

• Food safety alerts and notifications in the EU (The RASFF system - data analysis)

• The improvement of risk communication throughout the series of food scandals


Dr. Csanádi József, Phd (egyetemi docens):

1. Kiskérődzők tejének vizsgálata

2. Tejtermékek fejlesztése

3. Tejipari műveletek egyes hatásainak vizsgálata

4. Egyes analitikai eszközök működésének, alkalmasságának vizsgálata

5. Starter kultúrák, enzimek felhasználása a tejipari termékek gyártásában

6. Tejtermelési és tejtermékgyártási folyamatok elemzése, értékelése


Dr. Gyimes Ernő, PhD (egyetemi docens):

1. Sportolók számára készített funkcionális élelmiszerek fejlesztése

2. Egyéb különleges igénybevételnek kitett fogyasztók számára készített funkcionális élelmiszerek fejlesztése

3. Édesipari kulcsfolyamatok optimalizálása

4. Édesipari termékek antioxidánstartalmának megtartása és megőrzése

5. Innováció az élelmiszeriparban

6. A finomőrlés elve és gyakorlati kérdései gabonák és pszeudocereáliák esetében

7. Hipoallergén (pl. gluténmentes, tejmentes) élelmiszerek fejlesztése

8. Termékfejlesztés növényi fehérjék használatával


Dr. Jójárt Balázs, PhD (főiskolai docens):

1. Különböző forrásból származó vízminták analitikai vizsgálata

2. Különböző proteinforrások összetevőinek elemzése kémiai módszerekkel

3. Élelmiszerminták beltartalmi és állományvizsgálata


Dr. Krisch Judit, PhD (egyetemi docens):

1. Természetes hatóanyagok hatása az élelmiszeriparban jellemző mikroorganizmusokra, különös tekintettel a tejsavbaktériumokra

2. Gabonák és álgabonák antioxidáns hatásának növelése szilárd fázisú fermentációval

3. Food preservation with natural substances


Mihalkó József (tanársegéd):

1. Húsipari és baromfiipari technológia

2. Húsipari és baromfiipari termékgyártás

3. Söripari technológia

4. Söripari termékgyártás

5. Élelmiszerek és nyersanyagok színmérése


Németh J. Lukács (tanársegéd):

1. Aszalt és fagyasztva szárított élelmiszerek beltartalmi és állományvizsgálata (légköri nyomáson és vákuumozott körülmények között)


Nyergesné Dr. Illés Erzsébet, PhD (főiskolai docens)

1. Hidrokolloidok szerepe élelmiszerszuszpenziókban (pl. ketchup)

2. Habképződés és habstabilitás vizsgálata

3. Élelmiszerek kolloid állapotváltozásai

4. Hidrogélek vizsgálata

5. Biológiailag lebomló csomagolóanyagok


Dr. Pintér Gáborné (mesteroktató):

1. Alap- és segédanyagok kémiai összehasonlító vizsgálata.

2. Élelmiszerek beltartalmi paramétereinek, érzékszervi tulajdonságainak összehasonlító vizsgálata.

3. Élelmi anyagok fizikokémiai, funkcionális tulajdonságainak vizsgálata.

4. Fűszerpaprika spektrofotometriás színmérése, tárolás alatti változása.


Dr. Szepesi-Bencsik Dóra, PhD (főiskolai docens):

1. Húsipari technológia

2. Húsipari termékfejlesztés

3. Baromfiipari technológia

4. Baromfiipari termékfejlesztés

5. Halfeldolgozás

6. Élelmiszertoxikológia (irodalmi feldolgozás jellegű témák)

7. Az állattenyésztés és az élelmiszeripar kapcsolata


Prof. Dr. Véha Antal, CSc (egyetemi tanár):

1. Malmi technológiai műveletek optimalizálása

2. Őrlemények színének és hamutartalmának vizsgálata

3. Alternatív táplálkozási módok: vegetáriánus, vegán, gluténmentes stb.


Dr. Vidács Anita, PhD (főiskolai docens):

1. Ehető filmbevonatok alkalmazása az élelmiszerek eltarthatóságának növelésére

2. Növényi kivonatok antimikrobiális hatása

3. Biológiai és kémiai tartósítószerek szinergizmus vizsgálata

4. Biofilm vizsgálat

5. Fertőtlenítőszerek vizsgálata

6. Ehető rovarok felhasználása élelmiszerekben

7. Élelmiszerbiztonság, higiénia elemzése egy választott vállalatnál