Bezár

Profil oldalak

Dr. Vidács Anita

Dr. Vidács Anita

2017. szeptember 25.
4 perc

VA



Név: Dr. Vidács Anita


E-mail: vidacsa@mk.u-szeged.hu


Elérhetőség: Szeged, Mars tér 7. („A” épület, mikrobiológia laboratórium, 223 szoba)


Pozíció: Főiskolai docens, SZTE-MK, Élelmiszermérnöki Intézet; Angol nyelvű MSc (Food Science and Technology Engineering) program és IISMA koordinátor





Publikációk:

MTMT


Tanulmányok:

  • Minőségirányítási szakmérnök: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2019-2020;
  • PhD fokozat Biológiatudomány: Szegedi Tudományegyetem, Mikrobiológiai Tanszék, Természettudományi és Informatikai Kar, 2013-2018; Kutatási téma: Élelmiszeriparban használható illóolajok fertőtlenítő és antimikrobiális hatásának vizsgálata
  • Okleveles Élelmiszermérnök (MSc), SZTE, Mérnöki Kar, 2011-2013.
  • Élelmiszermérnök (BSc), SZTE, Mérnöki Kar, 2007-2011; Koppenhágai Egyetem, Élettudományi Kar, (Erasmus student), 2009-2010.

 

  • Egyéb: Coursera:
    • Antimicrobial resistance - theory and methods (2022)
    • Gut Check: Exploring Your Microbiome (2022)

Tapasztalatok:

  • Oktatási tevékenység: élelmiszerbiztonság és higiénia, élelmiszer- és ipari mikrobiológia előadás, általános és élelmiszeripari mikrobiológiai gyakorlatok, Microbiological Aspects of Food Quality and Food Safety practice and lecture, Biotechnology and Enzymology
  • Szakdolgozat, diplomadolgozat, TDK-OTDK dolgozat témavezetés: témakörök: mikrobiológia, élelmiszerbiztonság, élelmiszer-eltarthatóság
  • Tudomány népszerűsítése a Kutatók Éjszakája rendezvényen
  • Cikk bírálatok: Journal of Herbal Medicine, Analecta Technica Szegedinensia, Springer Nature
  • Oktatói csereprogram: Ceepus: 2021: Szlovákia (1 hét); 2019: Románia (1 hét), Macedónia (1 hét); 2018: Albánia (1 hét)
  • Nemzetközi: vendégkutató, University of Applied Science, Mönchengaldbach, Germany, 2014. április-május
  • Országos és Kari Tudományos Diákköri Konferencián bíráló bizottsági tag
  • Szakmai gyakorlat és munkaviszony:
    • 2013. március-augusztus minőségirányítási asszisztens Integrál Zrt.
    • 2012. július minőségirányítási munkatárs Integrál Zrt.;
    • 2009. július-október minőségirányítási asszisztens Fornetti Kft;
    • 2009. június-július minőségirányítási asszisztens Vino Gusto Kft;

 

Előadások:

  • Magyar Táplálkozástudományi Társaság Vándorgyűlés (2022): Rovarok, mint élelmiszer összetevők
  • Natur – Mensch – Technologie Humboldt-Kolleg: Edible Coatings as an Eco-Friendly Method in Food Preservation Technology (2022)
  • ICOSTEE (2022): Antibacterial effect of edible coatings with essential oils
  • ICFMH International Conference on Food Microbiology and Hygiene (2020): Elimination of mixed culture biofilms using biological agents
  • ICFH International Conference on Food Hygiene (2017): Application of Box-Behnken Response Surface Design for Optimization of Essential Oil Based Disinfectant on Mixed Species Biofilm
  • DKMT Euroregional Conference on Environment and Health (2017): Essential oil based disinfectants for biofilm elimination from stainless steel and plastic surfaces
  • EFFOST International Conference Target Technologies for Sustainable Food System (2016): Disinfection effect of essential oils on developing or matured bacterial biofilms
  • DKMT Euroregional Conference on Environment and Health (2017): Essential oil based disinfectants for biofilm elimination from stainless steel and plastic surfaces
  • International Conference on Science and Technique Based on Applied and Fundamental Research (2016): Anti-adhesion of essential oils
  • A gazda szemétől a precíziós mezőgazdaságig - 120 év a Dél-Alföld Agráriumáért (2015): Illóolajok hatása néhány élelmiszeripari és klinikai jelentőségű baktérium által képzett biofilmre
  • DKMT Euroregional Conference on Environment and Health (2015): New natural disinfectants: Essential oils
  • Aktualitások a táplálkozástudományi kutatásokban (2015): Illóolajok felhasználása élelmiszeriparban használható fertőtlenítőszerekben
  • Magyar Tudomány Ünnepe (2014): A biotermékeket előállító élelmiszeripari üzemekben is használható természetes alapú fertőtlenítőszerek kifejlesztése
  • II. International Congress Food Technology, Quality and Safety (2014): Antibacterial effect of selected essential oils as possible disinfectants in food industry
  • Országos Tudományos Diákköri Konferencia:
    • Bizonyos illóolajok fertőtlenítő hatása rozsdamentes és műanyag felületen (2012),
    • Két Európai Uniós ország élelmiszerbiztonsági helyzetének elemzése (2011)

 

 Elismerések, díjak, ösztöndíjak:

  • XIV. International Research Conference Certificate Of Best Presentation Award 2020
  • Dékáni Dicséret 2019
  • Dékáni Elismerő Oklevél 2017
  • Nemzeti Tehetség Program: Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj: 2016, 2017, 2019
  • TEHETSÉG 03-2015-001-001 Poszter pályázat (2015)
  • International Federation of Essential Oils and Aroma Trades Registration Fellowship award for International Symposium on Essential Oils (2015)
  • Campus Hungary Scholarship (2013, 2015)
  • Magyar Tudományos Akadémia, Szegedi Regionális Bizottság: Ifjú Kutató Oklevél (2014)
  • Tudományos Diákköri Konferencia: 2. hely (2012), 2. hely (2010)

Pályázatok:

  • 2017-2019 GINOP-2.2.1-15-2017-00037. Nemzeti vulkáni nyersanyagok hasznosítása a környezetvédelemben
  • 2018-2019 EFOP-3.4.3.-16-2016-00014 Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében

Tagságok, tisztségek:

  • Szegedi Tudományegyetem Mérnöki kari Tudományos Bizottság – Tag (2018-2022)
  • SZAB Műszaki Szakbizottság Élelmiszermérnöki Munkabizottság –Titkár (2018-)

 Nyelvek: angol, német

 

Kutatási, szakdolgozati, diplomadolgozati témák:

  • Bakteriális tapadás vizsgálata különböző felületeken
  • Bakteriális biofilmek vizsgálata és eltávolítása ipari felületekről
  • Élelmiszeripari üzemek minőségbiztonságának elemzése és higiéniai vizsgálata
  • Biológiai és kémiai tartósítószerek kombinációjának vizsgálata
  • Illóolajok antimikrobiális hatásának vizsgálata
  • Ehető filmbevonatok vizsgálata élelmiszerek eltarthatóságán
  • Ehető rovarok felhasználási lehetőségei az élelmiszeriparban

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek