Dr. Gyimes Ernő PhD.


Születési hely: Baja
Születési idő: 1964. január 08.
Munkahelyi cím: 6725 Szeged, Moszkvai krt. 5-7.
Munkahelyi telefon: (62) 546-030
E-mail: gyimes [kukac] mk [pont] u-szeged [pont] hu


Publikációk:

A teljes publikációs lista letöltése >>

1. Gyimes, E. (2008): Analyse the particle size distribution of different wheat flour using two mill machines, Cereal Research Communications, Volume 36, Suppl.2, p. 1835-1838 IF: 1,021
2. Véha, A.- Gyimes, E. - Szabó, P. B. (2008):Flour quality and wheat hardness connection.Analecta Technica Szegeiensia (Review of Faculty of Engineering) ISSN 1788-6392Vol.I pp.107-111.
3. Gyimes, E. - Szabó, P. B. (2008):Különféle típusú búzák aprózódási tulajdonságai.MTA-AMB 32. Kutatás-Fejlesztési Tanácskozás, Gödöllő január 22. (előadás) Abstract: p.51-52. ISBN 978-963-611-449-7
4. Szabó P. Balázs - Gyimes, E. – (2007):Természetes omega-3 zsírsav tartalmú kekszek, mint funkcionális élelmiszerekÉdesipar ISSN 0013-0842 LIII./2. p. 5-8
5. Gyimes, E. – Véha, A. (2006):Az aratási idő hatása néhány agrofizikai jellemzőre őszi búzáknál.XII. Növénynemesítési Tudományos Napok Budapest, 03.07-08. (előadás)Abstract: p.63.
6. Gyimes, E. – Véha, A. (2005):Geometric and Agro-physical Characteristics of Winter Wheat Varieties.Hungarian Agricultural Engeenering, Gödöllő Vol. 18. p. 29-30.
7. Gyimes, E. – Véha, A. (2004):A szemkeménység stabilitása valamint szerepe őszi búzák agrofizikai jellemzőinek becslésére. X. Növénynemesítési Tudományos Napok Budapest, 02.18-19. (előadás)Abstract: p. 53.
8. Véha, A. - Gyimes, E. (1999.): Investigation of Kernel Hardness in Winter Wheat Varieties with Hammermill.Cereal Research Communitation Vol. 27. No.4 Szeged p. 463-470.
9. Gyimes, E. (2004): Összefüggés vizsgálatok búzafajták (Triticum aestivum) szemtermésének agrofizikai tulajdonságai között. Doktori dolgozat NYME, Mosonmagyaróvár

Tanulmányok:

  • 1982-1985 - Élelmiszeripari Főiskola, Szeged - élelmiszeripari üzemmérnök
  • 1990-1993 - Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest - okl. élelmiszeripari mérnök
  • 2001 - Debreceni Egyetem Agrár Tudományi Centrum, Debrecen - Okleveles EU ismeretek szakértő (Élelmiszer minőség menedzsment)
  • 1998-2004 - Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár - PhD. tanulmányok
  • Tudományos fokozat:

    Összefüggés-vizsgálatok mezőgazdasági eredetű szemestermények agrofizikai tulajdonságai között (PhD. disszertáció, 2004)

    Témavezető: Dr. Neményi Miklós DSc. (NYME MTK, Mosonmagyaróvár)

    Munkahelyek:

    1985-1986 - Élelmiszeripari Főiskola, Szeged - szakoktató
    1988-1993 - KÉE Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged - műszaki tanár
    1993-1999 - KÉE Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged - tanársegéd
    1999-2000 - JATE Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged - adjunktus
    2000-2004 - SZTE Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged - adjunktus
    2004-2007 - SZTE Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged - docens

    Nyelvtudás:

    Angol nyelv, középfokú állami nyelvvizsga

    Oktatási tevékenység:

  • Édesipari technológia
  • Édesipari szakgéptan
  • Malomipari technológia gyakorlatok
  • Gabonaipari technológiák
  • Élelmiszeripari alapismeretek
  • Élelmiszeripari technológiák
  • Élelmiszertechnológiák
  • Csomagolástechnológia
  • Élelmiszeripari üzemek tervezése és telepítése
  • Alternatív feldolgozási technikák
  • Választható tantárgyak:
    - Alternatív táplálkozás és bioélelmiszerek
    - Az élelmiszer feldolgozás műszaki, jogi és minőségi alapjai
    - Korszerű, műszeres vizsgálati eljárások a gabona feldolgozás során
  • Kutatási tevékenység:

  • Számítógéppel segített fűszerpaprika előállítás kisüzemi méretekben (TPB FP, G-8)
  • Kalapácsos daráló granulometriai és energetikai vizsgálata.
  • Aprítógépek energetikai vizsgálata (OTKA).
  • Szemes termények anyagfizikai vizsgálata (FM K+F, MKM FKFP, OTKA)
  • Aprítás energetikai és technológiai vizsgálatok mezőgazdasági anyagoknál.
  • Szemcsés halmazok eloszlásának vizsgálata.
  • Élelmiszer feldolgozó technológiák korszerűsítése
  • Minőségbiztosítás az élelmiszeriparban
  • A környezetgazdálkodás néhány kérdése az élelmiszeriparban
  • Gabonatermékek minőségi kérdései
  • Alternatív- és bioélelmiszer feldolgozási technológiák
  • Funkcionális élelmiszerek és gyártástechnológiájuk fejlesztése
  • Édesipari anyagok és termékek vizsgálata
  • Tagságok és tisztségek:

  • MÉTE (Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület), Csongrád megyei Területi Szervezet, titkár
  • Édesipar szaklap, főszerkesztő
  • Élelmiszeriparért Alapítvány Szeged, tag
  • CERCOTEC Képzési és Továbbképzési Intézet Non-Profit Közhasznú Kft, ügyvezető
  • AACC (Amerikai Gabonatudományi Szövetség) USA, hivatásos tag
  • MKE (Magyar Kémikusok Egyesülete), tag
  • MÉTE (Magyar Élelmezéstudományi Egyesület), Gabonaipari Szakosztály, tag
  • MTA SZAB (Szegedi Akadémiai Bizottság) Művelettani munkabizottság, tag
  • MTA SZAB (Szegedi Akadémiai Bizottság) Élelmiszertudományi munkabizottság, tag
  • MTA SZAB (Szegedi Akadémiai Bizottság) Kémiai Szakbizottság, Kemometria és Molekulamodellezés munkabizottság, tag
  • ISOC ( Nemzetközi Internet Társaság) tag, 1355785
  • Pályázatok:

     

    • 1995-1996 - OMFB PHARE-TDQM 9305-136 - projekt koordinátor
    • 1999-2001 - OTKA F 029631 - témavezető
    • 1999-2001 - OTKA T 030009 - közreműködő
    • 1998-2002 - MKM FKFP 1032/1997 - közreműködő
    • 1999-2002 - FVM tangazdaság fejlesztési pályázatok - közreműködő
    • 2001-2004 - NKFP pályázat - közreműködő és projekt manager
    • 2006 - Leonardo da Vinci pályázat, mobilitás - témavezető
    • 2005-2008 - MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
    • 2007-2008 - HEFOP 3.3.1 - projektmenedzser
    • 2007-2010 - OTKA F 68984 - témavezető
    • 2007-2009 - Baross Gábor Program - társ témavezető és projektmenedzser
    • 2009-2012 - OZON1236 pállyázat, témavezető
    • 2012-2013 - HU-SRB pályázat Feed_pro_Food, témavezető
    • 2012-2013 - HU-RO pályázat IRM, projektvezető

    Tanulmányutak:

     

    • 1997: Anglia, Cambridge, Dalgetty International Ltd. Élelmiszerfeldolgozó üzeme
    • 1998: USA, Wooster, Ohio Állami Egyetem (OSU) Mezőgazdasági Kutatóintézete Wooster, USDA Soft Wheat Quality Laboratory Fostoria, Mennel malom (Mennel Mills Co.)
    • 1999: USA, Manhattan, Kansas Állami Egyetem (KSU) Gabonatudományi Tanszék Manhattan, Kansas Amerikai Sütőipari Szövetség Kutatóintézete (AIB) Wooster, Ohio Állami Egyetem (OSU) Mezőgazdasági Kutatóintézete Wooster, USDA Soft Wheat Quality Laboratory
    • 2000: Szlovénia, Ljubjana Ljubjnanai Egyetem és a TRICO közös workshopja
    • 2001: Belgium, Brüsszel: EU misszió, Leuven: Stella Artois sörgyárak EU szakértői tanfolyam
    • 2003: USA, Waikiki (10 nap) Pacific RIM Conference - előadás és konferencia részvétel
    • 2004: Németország, Solingen (6 nap) ZDS - Csokoládégyártás Szeminárium
    • 2005: USA, Manhattan (5 nap) III. IWQC konferencia résztvétel
    • 2006: Németország, Solingen, Detmold (6 nap) ZDS - Együttműködési megállapodás tárgyalás
    • 2008: Németország, Köln (4 nap) ISM kiállítás és konferencia
    • 2008: Németország, Düsseldorf (4 nap) -INTERPACK kiállítás és konferencia
    • 2008: USA, Chicago, West Lafayette, (6 nap) - IGQ Konferencia résztvétel, Purdue-i Egyetem látogatása
    • 2009: Bosznia-Hercegovina, Neum (3 nap) - Alpok-Adria konferencia résztvtel
    • 2009: Lengyelország, Wroclaw (4 nap) ERASMUS vendégoktató
    • 2009: Kanada, Saskatoon (5 nap) - IV-IWQC konferencia résztvétel
    • 2009: Lengyelország, Bydgoszcz (6 nap) ERASMUS vendégoktató
    • 2010 Németország, Köln (4 nap) ISM kiállítás és konferencia
    • 2011: Törökország, Istanbul (4 nap) ERASMUS vendégoktató
    • 2011: Szerbia, Novis Sad, Velika Plana (3 nap) -konferencia résztvétel
    • 2011: USA, Pullman, Moskow, Caldwell, Davis (10 nap) kooperációs konzultációk
    • 2012: Törökország, Izmiri-Kusadasi (4 nap) ERASMUS vendékoktató, konferencia

     

    Hasznos linkek:

  • Magyar Tudományos Akadémia


  • e-vista
  • Letölthető jegyzetek:

  • A legfrissebb és további jegyzetek az SZTE CooSpace-ben találhatók.