Varadi_Peter_Emlekkonferencia_borito

Váradi Péter emlékét ápoló konferencia szerveződik az SZTE Mérnöki Kar közreműködésével

Az SZTE Mérnöki Kar, a Szegedi Izraelita Hitközség és az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Csongrád Megyei Szervezetének képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá Váradi Péter születésének 100. évfordulójának emlékéül szolgáló rendezvénysorozat szervezése céljából.

Dr. Váradi Péter 150-nél több tudományos írással és szabadalmommal rendelkezik és nemzetközi szinten egy nagyon jól ismert és jegyzett személyisége lett a napelem és megújuló energia közösségnek. Elismert tudományos munkáján túl 1993-ban, az SZTE professzora Dr. Kiss Árpád emlékére alapítványt hozott létre, valamint a Szeged Izraelita Hitközségnél „Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért” névvel ugyancsak alapítványt létesített, melyet haláláig rendszeresen pénzügyi támogatásban részesített.


A napelemgyártás kifejlesztésének neves kutatója 1926. július 7-én látta meg a napvilágot. Iskoláit a Szegedi Zsidó Népiskolában, majd a Dugonics András gimnáziumban végezte. Tanulmányait az SZTE Matematikai és Természettudományi Karán folytatta Általános és Szervetlen Kémia szakon, melyet 1949-ben vegyészmérnöki képesítéssel fejezete be sikeresen, és szintén itt szerezte meg doktori címét is.


KJA-6112


2024. márciusában, a Szegedi Izraelita Hitközség nevében Buk István elnök, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar nevében Prof. Dr. Bíró István dékán, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Csongrád Megyei Szervezetének nevében Dr. Péter Szabó István elnök szándéknyilatkozatot írtak alá, melyben kifejezik azon együttes szándékukat, hogy Váradi Péter emlékére, születésének 100. évfordulóján rendezvénysorozatot szerveznek Szegeden, a 2026-os évben.


A napelem és megújuló energia közösségnek elismert személye 1950-1956. között Budapesten dolgozott, kezdetben a Tungsram Rt. laborjában, majd az akkor alakult Távközlési Kutató Intézetben. 1956. novemberében családjával együtt távozott Magyarországról és külföldön folytatta tudományos tevékenységét.


Az Egyesült Államokban COMSAT-nál végzett kutatómunkát a műholdakat működtető, manufakturális gyártású napelemek fejlesztésében. 1973-ban magyar származású barátjával és munkatársával megalapították a Solarex nevű vállalkozásukat, mely a világon elsőként fejlesztette ki és szabadalmuk alapján tömeggyártás keretében gyártotta a földi alkalmazású napelemeket. Vállalatuk hamarosan az akkori világ legnagyobb napenergiával foglalkozó cége lett több, mint 600 alkalmazottal.


KJA-6176


Az SZTE Mérnöki Karán megállapodást aláíró felek az együttműködésben Dr. Váradi Péter emlékét ápoló kiállítás, emlékülés és tevékenységéhez kötődő megújuló energia témájú szakmai konferencia szervezésébe kezdenek, mely akár rendszeresen visszatérő, kiemelkedő személyiségének emlékét ápoló rendezvényeknek teremtheti meg az alapját.


Fotók: Kovács-Jerney Ádám
Szöveg: Újvári Gréta