Dr. Szabó P. Balázs PhD.


Munkahelyi cím: 6725 Szeged, Moszkvai krt. 5-7
Munkahelyi telefon: (62) 546-524
E-mail: szpb [kukac] mk [pont] u-szeged [pont] hu


Publikációk:

10 legfontosabb publikáció:
1. Véha Antal, Gyimes Ernő, Szabó P. Balázs (2005): A búza szemkeménységének dinamikus és statikus módszerrel való mérése. MTA Agrár-Műszaki Bizottság Kutatási és Fejlesztési Tanácskozás, p. 118-121, Gödöllő, ISBN 963 611 430 7
2. Antal Véha – Ernő Gyimes – Erzsébet Markovics – Balázs Szabó P. – Gábor Szabó – József Fenyvessy (2005): Relationship among the agrophysical and milling parameters of winter wheat, IWQC-III, Manhattan, Kansas, Usa
3. Antal Veha – Ernő Gyimes – Balázs P. Szabó (2005): Analysing of three different kernel hardness methods of winter wheat varieties, INNOVATION AND UTILITY IN THE VISEGRAD FOURS, INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE, OCTOBER 13 - 15, 2005, NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA, MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI FŐISKOLAI KAR
4. Balázs P. Szabó, Ernő Gyimes, Antal Véha (2006): Static method for measuring wheat kernel hardness, Within the European Union III. International Conference Mosonmagyaróvár, 6-7 April 2006. ISBN 963 9364 67 3
5. Balázs P. Szabó, Antal Véha, Ernő Gyimes (2006): Determining the kernel hardness of visco-elastic material (wheat kernel) with different methods, VII. Nemzetközi Élelmiszertudományi Konferencia, Szeged, április 20-21. ISBN 963 482 577 X
6. Balázs P. Szabó, Ernő Gyimes, Antal Véha (2006): Physico-mechanical investigation on different winter wheat varieties, 4th International Scientific Symposium, 10-11 Oktober , 2006, Oradea, p. 607-611, ISBN (10) 973-759-158-5; ISBN (13) 978-973-759-158-6; HU ISBN-10: 963-9274-99-2; HU ISBN-13: 978-963-9274-99-0
7. Balázs P. Szabó (2007): Measuring the wheat parameters, PhD Hallgatók VI. Nemzetközi Konferenciája, Miskolci Egyetem, 2007. aug. 12-18, Miskolc, p. 155-159, ISBN 978-963-661-783-7 Ö, ISBN 978-963-661-776-9
8. Antal Veha – Balázs P. Szabó – Ernő Gyimes (2007): Examine the kernel hardness in Hungarian wheat varieties, “Food technology, quality and safety” I. International Congress, Novi Sad, Serbia 2007 november 13-15.
9. Szabó P. Balázs – Véha Antal (2008): Physico-mechanical properties of winter wheat, 7th Alps-Adria Scientific Workshop, Slovakia, Stara Lesna April 28. – May 1.
10. Véha, A. – Gyimes, E. – Szabó, P. B. – Győri, Z. (2008): Correlation between the flour quality and the kernel hardness in Hungarian winter wheat varieties, Bosphorus 2008 ICC International Conference, April 24-26, 2008, Istanbul, TURKEY

Tanulmányok:

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar (1997-2000) Élelmiszertechnológus mérnök
Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar (2000-2003) Okleveles élelmiszermérnök
Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszer-tudományi Doktori Iskola (2004-2009), Élelmiszertudományok doktora

Tudományos fokozat:

Élelmiszertudományok doktora, PhD

Nyelvtudás:

Angol: középfok, állami C típusú nyelvvizsga
Német: alapfok, állami C típusú nyelvvizsga

Kutatási tevékenység:

  • Gabonafélék szemkeménységének meghatározása, agrofizikai vizsgálatok

  • Mezőgazdasági termények aprítása

  • Állományvizsgálatok

  • Mechanikai anyagvizsgálatok: törésmechanikai vizsgálatok, szakítási vizsgálatok, keménységmérési módszerek

  • Liszt és tészta vizsgálatok

  • Élelmiszeripari életciklus-elemzések, élelmiszeripari tisztább termelési eljárások kidolgozása

  • Környezeti hatásvizsgálatok, hulladékminimalizálás, környezetmenedzsment

  • Édesipari, sütőipari technológiai fejlesztések, funkcionális termékek

 

Tagságok és tisztségek:

MTA Köztestületi tag

MÉTE Gabonaipari szakosztály, tag

Szegedi Akadémiai Bizottság Élelmiszermérnöki Munkabizottság, tag

Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc Elemzési Főosztály, Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, Kávé Szakbizottság, elnök

Tisztább Termelés Szegedi Regionális Központ, tag

SZTE MK, kari tanácstag

 

Tanulmányutak:

2008: Szlovákia (4 nap), Stara Lesna, Scientific Workshop

2009: Lengyelország (1 hét) , Bydgoszcz, Sadkiewicz Instrument gépgyártó üzeme

2010: Csehország (5 nap), Brno, Élelmiszeripari kiállítás és vásár