Dr. Csanádi József PhD.


tn_34-2-svgjav__tott_2Születési hely: Szeged
Születési idő: 1959. március 11.
Munkahelyi cím: Moszkvai krt 5-7.
Munkahelyi telefon: 62/54-6545
E-mail: csanadi [kukac] mk [pont] u-szeged [pont] hu






Publikációk:

A teljes publikációs lista letöltése >>

Fontosabb publikációk 1. Csanádi J., Ménesi T., Marton E. (2001): A juhtej összetételének és minőségének vizsgálata a magyar Dél-alföldi régióban. Tejgazdaság 61, p. 21-27.2. Bara-Herzegh O., Horváth-Almássy K., Csanádi J., Örsi F. (2002): Suitability of texture paremeters for characterization of Hajdú cheese ripening. Acta Alimentaria Vol. 31. 2. p. 149-159.3. Csanádi J., Fenyvessy J., Jávor A. (2003): Eltérően hőkezelt juhtej és juhtejből készült termékek szabad D-aminosav tartalmának vizsgálata. Tejgazdaság. 63. 1, p. 15-19. 4. Fenyvessy, J., Csanádi J. (2003): Analysis of the situation of Hungarian dairy sheep farming in a historical perspective. Tejgazdaság. 63. (2.) p.78-99.5. J. Csanádi, J. Fenyvessy (2004): Fee D-Aspartic Acid and D-glutamic acid content of sheep milk and products from sheep milk. The Future of the sheep and goat dairy sector. Conference in Zaragoza, Spain. 26-28 oktober. Abstract.5.03.p. 6. J. Csanádi, J. Fenyvessy, I. Bajúsz (2006): The effect of SCC on the texture properties of yoghurt from sheep milk. Dánia, március 13-17. In: Scandinavian Journal of Food & Nutrition p. 39-40. 7. J. Csanádi. J. Fenyvessy. I. Bajúsz (2006): Milk production and composition of Tsigai sheep in Hungary. The 1st. International Symposium „Ecological Approach Towards the Production of Safety Food” okt. 19-20 Plovdiv, Bulgaria, Proc. p. 23-28.8. József Csanádi, József Fenyvessy, Ildikó Bajúsz (2007): Fatty acid composition of Tsigai sheep milk as a Physiological advantage. 5th International Symposium on to Challenge on The Sheep and Goat Milk Sectors Alghero (Olaszország) április 18-20. p. 76. 9. András Román, Juanming Wang, József Csanádi, Cecilia Hodúr, Gyula Vatai (2009): Partial demineralization and concentration of acid whey by nanofiltration combined with diafiltration. Desalination 241 (1-3) p. 288-295. 10. Csanádi J., Hodúr C., Fenyvessy J. (2009): A kecsketejhez adott víz és tehéntej kimutathatósága. Állattenyésztés és Takarmányozás 58. 3. p. 281–292. 11. Andras Roman, Jianming Wang; Jozsef Csanadi, Cecilia Hodur, Gyula Vatai (2009): Experimental investigation and modelling of the sweet whey concentration by nanofiltration. Food and Bioprocess Technology DOI 10.1007/s11947-009-0192-0 (In Press) 12. Sz. Kertész, A. Szép, J. Csanádi, G. Szabó, C. Hodúr (2010): Comparison between stirred and vibrated UF modules. Desalination and Water Treatment, 14, p. 239-245. 13. Csanádi J., László Zs. (2010): Pálinkagyártás In: Ed. Biacs Péter, Szabó Gábor, Szendrő Péter, Véha Antal Élelmiszer-technológia Mérnököknek SZTE MK p. 391-471.

Tanulmányok:

1981 Élelmiszeripari üzemmérnök, Szegedi Élelmiszeripari Főiskola1990 Okleveles élelmiszeripari mérnök, Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem 2005 PhD Debreceni Egyetem

Tudományos fokozat:

PhD

Munkahelyek:

1977-1978 Csongrád megyei Tejipari Vállalat Szeged Beosztás: segédmunkás1981-1983 Csongrád megyei Tejipari Vállalat Szeged Beosztás: művezető1983-1991 Élelmiszeripari Főiskola, Szeged Technológia Tanszék Beosztás: szakoktató1991-1999 KÉE Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged Technológia Tanszék Beosztás: főiskolai tanársegéd1999-2000 JATE Élelmiszeripari Főiskolai Kar Beosztás: főiskolai adjunktus2000-2005 SZTE Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged Élelmiszertechnológia és Környezetgazdálkodás Tanszék Beosztás: főiskolai adjunktus2005- 2007 főiskolai docens SZTE Élelmiszeripari Főiskolai Kar2007- 200 főiskolai docens SZTE Mérnöki Kar 2010- egyetemi docens

Nyelvtudás:

Angol középfok „A” 062380/1999 Angol középfok „B” 172113/2002Orosz középszintű, házi 14/2003

Oktatási tevékenység:

Tejipari technlógia ea. és gyakorlat Élelmiszermérnök BScÉlelmiszeripari technológiák ea. és gyakorlat Élelmiszermérnök BSc Élelmiszeripari technológiák ea. és gyakorlat Mezg. és Élip. mérnök BSc Élelmiszertechnológia alapjai Okl. Élelmiszermérnök MSc Általános élelmiszertechnológiák Okl. élelmiszermérnök BSc Általános élelmiszertechnológiák Okl. Mezőgazdasági és Élelmiszeripari gépész BScIparági szaktechnológiák Okl. Élelmiszermérnök MScTej és táplálkozásAlkoholos italok gyártása

Kutatási tevékenység:

Alternatív élelmiszer-feldolgozási technológiák. A tej ultraszűrése, a filtrátum felhasználási lehetőségei. A felvásárolt juh-, és kecsketej minősége. A sajtgyártási melléktermékek humán célú hasznosítása. A juh-, és kecsketejből készült termékek választékának bővítése, minőségének biztosítása. A nyerstej minőségét meghatározó tényezők vizsgálata. A tejipari termékek tápértékének, élvezeti értékének fokozására irányuló kutatások. A tej és tejtermékek táplálkozás-élettani hatásai. A sajtgyártás jövedelmezőségének javítása. Komplettált élelmiszerek, reformélelmiszerek előállítása. Juhtej és tejtermékek D-aminosav tartalmának, zsírsav-összetételének vizsgálata. Cigája juh tejtermelése, a tej összetétele. EU kompatibilis irányváltószelep fejlesztése. Regionális élelmiszer laboratórium fejlesztése. Juhtermékek fejlesztése. A tej alvadásának vizsgálata. A laktózhidrolízis technológiai hatásai és termékminőségi vonatkozásai.

Tagságok és tisztségek:

MÉTE Tejipari szakosztály elnökségi tag (2008- )MTA Köztestületi tag, Agrárműszaki Bizottság MTA SZAB Élelmiszertudományi szakbizottság tagTejipar c. folyóirat szerkesztőségi tag (2008- )SZTE MK Kari tanács tagjaSZTE Fegyelmi Bizottság, Kari képviselő (2005- ) Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, Jégkrém Szakbizottság tagja (2010- )

Pályázatok:

1992-93 Reform élelmiszerek előállítása. (FOA-2/250)1994 A tejgazdaság fejlesztési terve Hajdú-Bihar megyében. Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Központ, Debrecen1995 Csongrád megye élelmiszeriparának helyzetfelmérése. Progress Alapítvány Vállalkozásfejlesztő Központ, Szeged1996 Csongrád megye élelmiszeriparának minőségfejlesztése. Progress Alapítvány Vállalkozásfejlesztő Központ, Szeged1997 Élelmiszerek gyártóműveleteinek és minősítő módszereinek vizsgálata és fejlesztése. (MKM FKFP)1999-2001 Étkezési túrókészítmények választékának bővítése, feldolgozásuk és tartósításuk új irányai. (MKM)1999-2000 Probiotikumok vizsgálata juh és kecsketejből készült termékekben. Görög-Magyar Államközi Egyezmény (TéT)1999 Az egészséges táplálkozást szolgáló termékek előállításának tendenciái a fejlett országokban és Magyarországon. (FVM AMC)2000-2002 Túrókészítmények választékának bővítése.(OMFB)2002 Tangazdaságok fejlesztése FVM2003 Műszer és Demonstrációs Eszközpark fejlesztése az élelmiszeripari mérnökképzésnél (OKÉV)2004 Műszer és Demonstrációs Eszközpark fejlesztése az élelmiszeripari mérnökképzésnél (OKÉV)2004-2005 Korszerű élelmiszeripari laboratórium fejlesztése (GVOP 3.2.1.)2004-2005 Élelmiszerbiztonságot szolgáló, EU kompatibilis biztonsági szerelvény kifejlesztése (GVOP 3.1.1.)2006-2007 Minőségi juhtermék előállítás biológiai hátterének fejlesztése a gazdaságos termelés érdekében. 2005-2008 ALAP1-00019/2004.2008-2010 A szarvasmarha tenyésztés biológiai alapjainak fejlesztése (Jedlik Ányos program)

Tanulmányutak:

1991: Dánia Húsipari Kutatóintézet, TULIP Húspari vállalat (7 nap)1994: Hollandia Sütőipari, halfeldolgozó, zöldségfeldolgozó üzemek, Gazdasági Főiskola Leevarden (7 nap)2000: Görögország Technical Educational Institute of Athen, (13 nap)2001: Görögország Technical Educational Institute of Athen (8 nap)2004. Olaszország, Parmezán sajt gyártók Szövetsége, Parma (2 nap) 2009. World Daitry Summit, Berlin (3 nap)

Hasznos linkek:

http://www.fil-idf.org/Content/Default.asp?http://www.agriculturejournals.cz/web/index.html http://www.dairy-journal.org/index.php http://fst.sagepub.com/ http://www.dairyscience.info/_content/user_pages/page.asp?ID=260

Letölthető jegyzetek: