Dr. Krisch Judit PhD.


Születési hely: Kiskunhalas
Születési idő: 1961. november 30.
Munkahelyi cím: H-6724 Szeged Mars tér 7.
Munkahelyi telefon: 62/ 546 594
E-mail: krisch [kukac] mk [pont] u-szeged [pont] hu


Publikációk:

J. Krisch, Zs. Buzás, K. Dallmann, M. Tóth, I. Gimesi and B. Szajáni (1995) Application of preformed cellulose beads as a support in cell immobilization. Biotechnology Techniques 9: 221-224. (0,589)

J. Krisch and B. Szajáni (1996) Effects of immobilization on biomass production and acetic acid fermentation of Acetobacter aceti as a function of temperature and pH. Biotechnology Letters 18: 393-396. (0,916)

B. Szajáni, Zs. Buzás, K. Dallmann; I: Gimesi, J. Krisch, M. Tóth (1996) Continuous production of ethanol using yeast cells immobilized in preformed cellulose beads. Appl Microbiol Biotechnol 46: 122-125. (1,331)

J. Krisch, B. Szajáni (1997) Ethanol and acetic acid tolerance in free and immobilized cells of Saccharomyces cerrevisiae and Acetobacter aceti. Biotechnol Letters 19: 525-528. (0,916 – 1996)

J. Krisch, L. Salgó (2004) Food allergy – a growing problem? Centr Eur J Occup Env Med 10: 30-34. (0)

Krisch, J. Horváth, E. Vágvölgyi, Cs. Tanács, L. (2007) Mobility of pesticides and herbicides in soil and their effect on soil microorganisms. VI. Alps-Adria Scientific Workshop, (Obervellach 30 April – 5 May, 2007) CRC 35: 673-677. (1,19)

Judit Krisch, Tímea Eifert, Zsolt Bóna, Csaba Vágvölgyi, Lajos Tanács (2008) Do fungicides make their job? Isolation of soil and air-borne, fungicide-resistant and -degrading micro-organisms from the head surface of winter wheat cultivars. 7th Alps-Adria Scientific Workshop, 28 April - 1 May, 2008 Stará Lesná, Slovakia, Soil-Plant Interrelations. CRC Supplement 36: 951-954. (1,19)

Rentsenkhand Tserennadmid, Miklós Takó, László Galgóczy, Tamás Papp, Csaba Vágvölgyi, László Gerő, Judit Krisch (2010) Antibacterial effect of essential oils and interaction with food components. Cent. Eur. J. Biol. 5: 641-648. (if: 0,915)

Rentsenkhand Tserennadmid, Miklós Takó, László Galgóczy, Tamás Papp, Miklós Pesti, Csaba Vágvölgyi, Katalin Almássy, Judit Krisch (2011) Anti yeast activities of some essential oils in growth medium, fruit juices and milk. International Journal of Food Microbiology 144: 480-486.(if: 3,143)

Judit Krisch, Ottó Bencsik, Tamás Papp, Csaba Vágvölgyi, Miklós Takó (2011): Characterization of a β-glucosidase with transgalactosylation capacity from the zygomycete Rhizomucor miehei. Bioresource Technology (if.: 4,365)


 

 

 

Tanulmányok:

1985, József Attila Tudományegyetem Természettudományi Kar, Biológus Szak
1998, JATE, TTK, Molekuláris és Sejtbiológia Doktori Képzés

Tudományos fokozat:

1998 PhD

Munkahelyek:

1985-86. 1988. JATE TTK Mikrobiológiai Tanszék – tudományos segédmunkatárs
1989-92. JATE TTK Biokémiai Tanszék – tudományos segédmunkatárs
1993-1996. JATE TTK Biokémiai Tanszék – PhD ösztöndíjas
1997. Miniszterelnöki Hivatal – megbízásos szerződés
2000-2003. Szeged MJVÖ Kórház Központi Laboratórium- biológus
2004-2005. Szeged MJVÖ Szakorvosi Ellátás és Háziorvosi Szolgálat Integrált Laboratórium – megbízott osztályvezető
2005- SZTE MK Élelmiszermérnöki Intézet

Nyelvtudás:

angol - középfok
német - kötépfok

Oktatási tevékenység:

JATE TTK Mikrobiológiai Tanszék
közreműködés a mikrobiológia gyakorlatok vezetésében 1985-86.
JATE TTK Biokémiai Tanszék
biokémia gyakorlatok vezetése: 1993-97.
biokémiai speciálkollégiumi gyakorlatok vezetése: 1993-97.
Szeged MJVÖ Kórház Központi Laboratórium
orvosi laboratóriumi gyakorlatok vezetése az urológia gyakorlaton belül: 2002-2004.
részvétel szakasszisztensek továbbképzésében: 2001-2003.
SZTE SZÉF Élelmiszertudományi Tanszék
általános és szervetlen kémia gyakorlat: 2005-2007 mikrobiológia gyakorlat: 2005-
környezeti mikrobiológia gyakorlat: 2005.
mikrobiológia (levelező oktatás)
gyakorlat: 2005.
SZTE SZÉF Élelmiszertudományi Tanszék
szerves- és biokémia gyakorlat:
általános mikrobiológia gyakorlat: élelmiszeripari mikrobiológia gyakorlat: általános mikrobiológia (levelező oktatás):
2007- élelmiszerbiztonság alapjai
2006 agrártermelés természettudományo alapjai I-III.
2008- élelmiszerbiztonság (msc)

Kutatási tevékenység:

- peszticidek mozgékonysága a talajban és hatásuk a talaj mikroorganizmusokra
- peszticid bontó mikroorganizmusok izolálása és jellemzése búzáról
- növények antioxidáns és antimikrobiális anyagai
- mikrobiális enzimek és felhasználásuk

Tagságok és tisztségek:

Magyar Biológiai Társaság
Magyar Mikológiai Társaság

Association for Environmental Health and Protection of the DKMT Euroregion

Magyar Élelmiszertudományi Egyesület Mikrobiológiai Szakosztály

Pályázatok:

FVM pályázat: A funkcionális tulajdonságok és az élelmiszerbiztonság javításának lehetőségei a búza termesztésétől a késztermék előállításig

ETT pályázat, 2006-2008: Egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek létrehozásában felhasználható Rhizomucor miehei béta-glükozidáz enzim génjének klónozása, az enzim tisztítása, jellemzése és felhasználása.

Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködés 2010-2011. Xenobiotikum bontó bioaugmentációs termékek kifejlesztése.

 

Magyar-Mongol TÉT 2010-2011. Új, élelmiszerromlást okozó mikroorganizmusok ellen hatásos illóolaj-kombinációk azonosítása és részletes vizsgálata

 

Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködés 2011-2013. Enzim (lakkáz) alapú bioremediációs termék és technológia kifejlesztése