Fazekas_Akos_cikk_boritokep

Olajszennyeződéseket tartalmazó szennyvizek tisztíthatóságát vizsgálják az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének tudományos segédmunkatársát; Fazekas Ákost kérdeztük az olajemulzió tartalmú szennyvizek membránszeparációs tisztíthatóságának vizsgálatairól.

A Szegedi Tudományegyetem Környezettudományi Doktori Iskola doktoranduszaként sikeres Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatot adott be Fazekas Ákos, a Mérnöki Kar oktatója és kutatója „TiO2-dal és TiO2/CNT-vel módosított, in situ polimerizációval immobilizált PVDF membránok előállítása és fotokatalitikus aktivitásuk/szűrési tulajdonságaik jellemzése” témájával.


ÚNKP ösztöndíjak hálójában


– A Mérnöki Karon, kollégáimtól hallottam először erről a kiváló lehetőségről - akik korábban már sikeresen pályáztak erre a rangos ösztöndíjra - így őket faggattam elsősorban a részletekről. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a pályázat kiírásakor a karunk honlapján is azonnal megtalálható az információ, illetve e-mailben is szoktunk tájékoztatást kapni, így szinte lehetetlen átsiklani a felhívás felett – kezdte a mesélést elnyert pályázatáról Fazekas Ákos.


– Hogy miért jelentkeztem? Úgy gondolom, - az anyagi juttatáson túl - nagy elismeréssel is jár egy ilyen ösztöndíj elnyerése, és gazdagíthatja az önéletrajzot is. Érdemes élni az ilyen lehetőségekkel!


A pályázat benyújtása gördülékenynek mondható a díjazott szerint, ugyanis az egyetem Modulo rendszerébe kell elektronikus úton feltölteni a szükséges dokumentumokat. Emellett a Modulo felületén nyomon tudjuk követni, hogy az elbírálás épp melyik fázisánál tart a folyamat, ami szintén hasznos. Egy részletes kutatási tervet kell készíteni, ami a pályázat központi eleme. Emellett érdemes csatolni az eddigi kutatói munka eredményeit igazoló publikációs listát, vagy hogy milyen konferenciákon vettünk részt korábban, illetve egyéb tudományos teljesítményekről kiállított dokumentumokat. Ezek mind plusz pontot érhetnek a pályázat bírálata során.


Fazekas_Akos_fekvo


Olajszennyeződések membránszeparációs vizsgálatának nyomában


– A kutatási témám olajemulzió tartalmú szennyvizek membránszeparációs tisztíthatóságának vizsgálata. Ipari tevékenységek, mint olajkitermelés/feldolgozás, illetve akár autómosók elfolyó vizei is tartalmazhatnak olyan olajos szennyeződéseket, amelyek ha kezeletlenül kerülnek felszíni, vagy felszín alatti vizeinkbe, toxikusságuk miatt komoly veszélyt jelenthetnek az élővilágunkra, vagy akár ránk is. A mikro mérettartományba eső olajcseppek konvencionális technikákkal (olajfogók, flotálás, stb.) nem, vagy csak kis hatékonysággal tisztíthatóak, viszont membránokkal jó eredményt érhetünk el – tudtuk meg a Mérnöki Kar kutatójától.


Olyan nanorészecskékkel módosított polimer mikroszűrő membránokat fejleszt a Környezettudományi Doktori Iskola doktorandusza, amelyek a membránok szennyezők általi póruseltömődést, illetve a felületen történő megtapadást hivatottak csökkenteni, aminek köszönhetően jobb hatásfokkal, vagy tovább használhatóak. További előnye a felületmódosításnak, hogy fotokatalitikusan aktívvá tehetők, tehát megfelelő hullámhosszúságú fénnyel bevilágítva öntisztuló felületeket kaphatunk.


Fazekas_Akos_vizsgalatok


Az olajszennyeződések eltávolításé a főszerep


– Első lépésként egy homogén membránmátrixot állítok elő, a jól csengő fázisinverziós módszert használva. A folyamat során az oldott polimert (PVDF) szabályozott körülmények közt alakítjuk át folyadékból szilárd halmazállapotúvá. A következő lépés a kompozitmembrán kialakítása. A feladat, hogy a nanorészecskéket (titán-dioxid és titán-dioxid/szénnanocső kompozit) a membrán felületéhez csatoljuk. Ezt úgynevezett in-situ polimerizációval hajtom végre, tehát egy olyan vékonyréteget képzek a membrán és a nanorészecskék közt, mellyel kémiai kötéssel tudjuk rögzíteni a fotokatalizátorokat. Ez után jöhet a kialakított membránok tesztelése. A szennyvizek szűrése során mérem a kialakuló fluxust, annak időbeli lefutását, illetve a pórusok eltömődését is modellezem. Továbbá vizsgálom – környezetvédelmi szempontból minden bizonnyal a legfontosabb paramétert – a tisztítási hatékonyságot is, mely során arról kapunk információt, hogy milyen hatásfokkal tudjuk az olajszennyeződést eltávolítani. Annyit talán elárulhatok, hogy az eddigi laboratóriumi mérések alapján az eredmények bíztatóak – mesélt kutatási módszereiről Fazekas Ákos.


Folytatás várható


Arra a kérdésre, hogy milyen pályázatokat szeretne fiatal kutatónk megpályázni, a következő választ kaptuk: – Jelenleg nem fut más projektem. Viszont, amennyiben lesz rá lehetőségem, jövőre is szeretnék pályázni. Ugyanis a mindennapos laboratóriumi kísérletek során újabb és újabb izgalmas problémák, megválaszolatlan kérdések ütik fel fejüket, ezernyi irányba lehet még elvinni ezeket a méréseket.


Szöveg: Újvári Gréta

Fotók: Fazekas Ákos