RILIAM

12


Projekt címe: Mechatronikai és ipari automatizálási regionális innovációs laboratórium

Rövidítés: RILIAM

Projektazonosító: HUSRB/1602/41/0012

Projekt teljes költségvetése: 250.198,00 EUR

Európai uniós hozzájárulás (IPA): 212.668,30 EUR

Szegedi Tudományegyetem teljes költségvetése: 95.292 EUR

Az SZTE számára nyújtott európai uniós hozzájárulás (IPA): 80.998,2 EUR

A projekt kezdete: 2018. július 1.

A projekt zárása: 2020. február29.

Vezető kedvezményezett: Szabadkai Műszaki Szakfőiskola (Visoka tehnička škola strukovnih studija, Subotica)

1. kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem

2. kedvezményezett: Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

3. kedvezményezett: „Poslovni inkubator Subotica – Szabadkai Üzleti Inkubátor ” doo Subotica


Projekt leírása:

A RILIAM projekt fő célja a magyar-szerb határ menti régióban működő azon kis- és középvállalatok támogatása, melyek ipari automatizálással és ipari robotikával foglalkoznak.

A projekten belül két innovációs kompetencia laboratórium kerül megvalósításra. Az egyik laboratórium a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán kerül kialakításra és az élelmiszeriparban alkalmazott ipari robotika alkalmazására fokuszál. A másik a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán kerül kialakításra és az összeszerelési technológiák automatizálására és robotizálására összpontosít. Mindkét laboratórium segítséget nyújt, illetve kiinduló pontot képez a KKV-k számára a fejlesztési folyamatokban.

A projekt az alábbi eredményeket fogja elérni:

  • A fiatal pályakezdők nagyobb érdeklődéssel szerezhetnek tudást és tapasztalatot, illetve az új, korszerű laboratóriumok használatával szakmai készségeiket is elmélyíthetik. A fentieknek köszönhetően a műszaki tudományok iránti érdeklődés is növekedni fog.
  • A kifejlesztett e-learning típusú tananyagok információs tárhelyet biztosítanak, és lehetőséget biztosítanak a projekt partnerek és más, érdeklődő polgárok közötti kapcsolatok megerősítésére.
  • A RILIAM projekt létrehoz egy funkcionális hálózatot a működő határ menti vállalatok, illetve vállalkozások, és az újonnan alapított vállalatok, fiatal kutatók és hallgatók között.
  • A projekt lehetőséget nyújt egy interaktív információ megosztásra a résztvevők között. Így a fiatal mérnökök a komplex műszaki problémák megoldására is lehetőséget kapnak.
3456


8

    7